Affiliate marketing voor beginners

Home » Blog » Affiliate marketing » Affiliate marketing voor beginners

Affliate marketing is een vorm van marketing waarbij je als affiliate producten en/ of diensten van adverteerder promoot en in ruil daarvoor een commissie krijgt als er een van te voren bepaald doel behaald wordt. Er zijn verschillende aanleidingen om deze commissie uit te keren. Dit kan naar aanleiding van het genereren van een lead, sale of een aantal vertoningen van een advertentie. De vergoeding kan een percentage van het aankoopbedrag zijn of een van te voren vastgesteld vast bedrag.

De partijen die bij affliate marketing betrokken zijn

Bij affliate marketing zijn er minimaal 2 maar meestal 3 partijen betrokken:

 • De affiliate; dit is de partij die een product of dienst promoot in ruil voor commissie.
 • De adverteerder; de partij die het product of de dienst aanbiedt.
 • Het affliate netwerk; dit is een partij die het verkeer monitort, de sales registreert en de commissies uitkeert.

Kosten van affiliate marketing

Als je gebruik maakt van een affiliate netwerk als adverteerder heb je vaak te maken met opstart- en doorlopende kosten. Hoe hoog deze kosten zijn, is afhankelijk van het gebruikte netwerk. Elk netwerk hanteert eigen prijzen. Voor een affiliate zijn er geen kosten om gebruik te maken van het netwerk, behalve bij PayPro. PayPro hanteert tegenwoordig een fee van € 50,-. Voor de rest is het een kwestie van je aanmelden en vervolgens wachten of je website goedgekeurd wordt door het affiliate netwerk.

Opbrengsten van affiliate marketing

Je kunt als affiliate op verschillende  manieren geld verdienen. Elke adverteerder maakt campagnes aan een geeft aan hoe en wanneer er uitgekeerd wordt. Er zijn verschillende afrekenmodellen zoals:

 • Uitbetalen nadat er een verkoop heeft plaatsgevonden.
 • Uitbetalen nadat er een lead heeft plaatsgevonden. Een lead kan bijvoorbeeld een ingevuld formulier zijn.
 • Uitbetalen na 1000 vertoningen van een banner.

Op de opbrengsten te maximaliseren is het van belang dat de website zoveel mogelijk bezoekers aantrekt en dat zoveel mogelijk van deze bezoekers conversie opleveren. Manieren om bezoekers aan te trekken zijn:

 • Door middel van SEO.
 • Door middel van adverteren.
 • Door mailings.
 • Door gebruik te maken van Social Media.

Daarnaast is de kwaliteit van de content en van de website van belang. Bezoekers moeten vertrouwen krijgen als ze op de website komen.

tradetracker affiliate marketing

Affliate netwerken in binnen- en buitenland

Er zijn diverse netwerken in Nederland en daarbuiten. Bekende netwerken zijn:

Wat heb je nodig om met affiliate marketing te starten?

Affiliate marketing begin met het kiezen van een niche. Een niche is een klein gedeelte van een grotere markt. Je hebt bijvoorbeeld de markt afvallen. Een niche kan dan bijvoorbeeld “afvallen voor je bruiloft” of “afvallen na een bevalling” zijn. Het is verstandig om eerst een niche te kiezen waar je affiniteit mee hebt. Dit maakt het makkelijker om content te schrijven.

Nadat je een niche gekozen hebt, wordt het tijd om een domein te kiezen. Kies bij voorkeur een .nl domein als je je op de Nederlandse markt richt. Een .com domein is voor een internationale website.

De volgende stap is om een website te bouwen. Kies voor WordPress omdat dit gratis is en het makkelijk is om een affiliate website mee te maken.

De basis staat nu, het wordt tijd voor affiliate marketing. Dit is een doorlopend proces. De belangrijkste stappen:

 • Zoekwoorden onderzoek doen
  Je onderzoekt welke zoekwoorden jouw doelgroep gebruikt om jouw affiliate producten te vinden.
 • Content plan maken
  Van de gevonden zoekwoorden ga je content maken. Je maakt een kalender waar op komt te staan wanneer welke content gepubliceerd wordt.
 • SEO toepassen
  Optimaliseer je content met in ieder geval de basis van SEO.
 • Promoot je content
  Alleen schrijven van content is niet voldoende. Je moet ook kenbaar maken dat je content online plaatst. Dit doe je door nieuwe content te delen op social media of via e-mailmarketing.
 • Blijf doorgaan
  Affiliate marketing is geen get rich quick strategie. Blijf rustig doorwerken aan je website. Trek er minimaal 1 jaar voor uit voordat je goede resultaten gaat zien.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie