Omdat er tegenwoordig al zo veel websites online staan, is het steeds moeilijker om een goede domeinnaam te vinden. Het liefste heb je natuurlijk een mooie beschrijvende of een mooie korte domeinnaam maar deze zijn vaak al bezet. Gelukkig zijn er 2 handige tools om goede domeinnamen te maken.
Inhoudsopgave
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam kun je zien als het huisadres van een website op het internet. Een domeinnaam is een uniek adres op het internet en verwijst altijd naar een ip-adres. Omdat een ip-adres uit een reeks cijfers gescheiden door punten bestaat (bijvoorbeeld: 33.161.0.120) en dit niet zo makkelijk te onthouden is voor ons mensen, is de domeinnaam uitgevonden.
Als voorbeeld: de domeinnaam van deze website is succeswebsite.nl.
Met een systeem dat een domeinnaam naar een ip-adres omzet komen we door het intikken van de domeinnaam op het juiste adres en zien we de juiste website.
Achter de domeinnaam staat altijd het topleveldomein. Dit is het gedeelte achter de punt. Er zijn 2 verschillende soorten topleveldomeinen:
- Een landencode zoals .nl of .be.
- Een generieke topleveldomein zoals .com of .net.
Waar moet een domeinnaam aan voldoen?
Er zijn een paar regels waar een domeinnaam aan moet voldoen om geregistreerd te kunnen worden:
- Een domeinnaam mag alleen uit letters (a – z), cijfers (0 – 9) of het liggende streepje (-) bestaan.
- Een domeinnaam is minimaal 2 en maximaal 63 tekens.
- Een domeinnaam mag niet in strijd zijn met de openbare orde of de goede zeden.
- Er zijn een paar gereserveerde domeinnamen die je niet kan registreren: ftp.nl, mail.nl, nl.nl, www.nl.
Wat is een goede domeinnaam?
Een goede domeinnaam heeft de juiste extensie, bijvoorbeeld een .nl als je je op de Nederlandse markt richt. Is bij voorkeur kort en/ of beschrijvend. Als je bijvoorbeeld een glazenwasser in Amsterdam bent, is de domeinnaam glazenwasseramsterdam.nl een prima domeinnaam. Ook kun je de naam van je bedrijf gebruiken. glazenwasseramsterdam.nl heeft als voordeel dat bezoekers op je website en potentiele klanten precies weten wat ze op de website kunnen vinden, namelijk een glazenwasser in Amsterdam.
Maar als je nu een domein vast wil (laten) leggen, zal je merken dat de beste domeinen al vastgelegd zijn. Om dit probleem te omzeilen zijn er 2 handige websites waar je creatieve domeinnamen kunt maken.
Met een tooltje op deze websites kun je eenvoudig een domeinnaam welke uit 2 beschrijvende woorden bestaat maken.
De websites zijn:
Hoe werken de domeinnaam creators?
Eigenlijk werkt het heel simpel. Je voert een trefwoord in en de tools maken verschillende combinaties met woorden welke samen een domeinnaam vormen.
Als je bijvoorbeeld “glazenwasseramsterdam” invoert, krijgt je bijvoorbeeld onderstaande domeinen:
- 123Glazenwasseramsterdam.nl
- GlazenwasseramsterdamDirect.nl
- GlazenwasseramsterdamSpecialist.nl
- GlazenwasseramsterdamOfferte.nl
Het zal niet altijd de perfecte domeinnaam opleveren maar vaak zit er wel een leuke domeinnaam tussen die je voor jouw website kan gebruiken.