Blog schrijven moeilijk? Niet met deze 9 tips

Home » Blog » Bloggen » Blog schrijven moeilijk? Niet met deze 9 tips

Wil je gaan bloggen maar vind je een blog schrijven moeilijk? Begrijpelijk, in het begin kan het inderdaad lastig zijn om een goed artikel te schrijven. Maar ook hier geldt: oefening baart kunt. In dit artikel vind je alvast  9 tips die jou op weg helpen om een goed blog te schrijven.

Wat is een blog?

De term blog kan verwarring oplevering omdat er 2 dingen mee bedoeld kunnen worden; een weblog en een artikel (blogpost). Om het nog verwarrender te maken kan een blog (artikel) een onderdeel van blog (weblog) zijn. Snap je het nog?

Dit artikel gaat over het schrijven van een goed artikel en niet hoe je een blog opzet.

Een blog is een artikel dat informeert, een opinie heeft of adviseert, online gepubliceerd wordt en waar bezoekers op kunnen reageren

Wat zijn de tips voor het schrijven van een blog?

1 – De titel is het belangrijkste

Het eerste wat opvalt aan een blog is de titel. Een potentiële lezer zoekt in Google en jouw blog wordt in de zoekresultaten getoond. Of een bezoeker komt op je blog en ziet op een pagina jouw blog staan. Wat ziet de potentiële lezer dan? Inderdaad, de titel van je blog.

Na het lezen besluit de lezer of er op de link geklikt wordt. Je snapt nu waarschijnlijk waarom de titel belangrijk is.

Een goede titel nodigt uit om op te klikken. Denk bijvoorbeeld eens aan de clickbait titels die je op het internet vindt. Hoe verleidelijk zijn deze om op te klikken?

pagina titel

Tips voor een goede titel

  • Gebruik lijstjes met cijfers
    Lezers zijn gek op lijstjes. Maak gebruik van een cijfer in de titel en het liefste een oneven nummer. “5 tips om 10kg te verliezen”.
  • Gebruik korte, pakkende titels
    Kom snel tot de kern, maak een korte goedlopende zin van je titel. “Het geheim van een goede website”.
  • Doe een belofte
    Laat de lezer weten wat er voor hen te halen is. “In 3 stappen een WordPress website online”.
  • Gebruik de hoe vraag
    Een vraag die met “hoe” begint doet het vaak erg goed. “Hoe val je zonder moeite 10kg af?”. “Hoe kun je miljonair worden?”.

2 – Begin met een goed intro

Goed, de eerst horde is genomen. De lezer komt bij het intro. Na de titel is dit het belangrijkste voor de lezer om te besluiten of er verder gelezen wordt.

Schrijf het intro zo dat de lezer een idee krijgt wat er in het artikel te lezen is. Het is een korte samenvatting van de komende tekst.

Een goede tip is om te eindigen met een “open loop”. Zeg maar een cliffhanger zoals je op TV ziet.

“Het geheim van … vertel ik je zo, eerst dit…”

“Let vooral op tip 7 die je verderop kan lezen”

3 – Schrijf zoals je praat

Het artikel dat je schrijft moet lekker leesbaar voor je doelgroep zijn. Gebruik in je artikel dezelfde taal die je normaal gesproken in het dagelijks leven ook gebruikt. Het is heel vreemd om ineens heel formeel te gaan schrijven terwijl dit helemaal niet bij jou past.

Wees hier ook consequent in. Als je de ene keer “je” gebruikt en vervolgens weer “u” dan staat dit heel raar voor een lezer.

Wat vaak helpt is om je artikel hardop te lezen, net alsof je tegen iemand praat.

4 – Pas de opmaak van je tekst aan

Op een scherm wordt anders gelezen dan op papier. Een goede manier om teksten beter leesbaar te maken is door een aangepaste opmaak te gebruiken.

Maak gebruik van koppen en tussenkoppen, gebruik korte zinnen en korte paragrafen en zorg ervoor dat de tekst “lucht” heeft. Dit doe je door voldoende witruimte te gebruiken. De tekst ziet er nu aantrekkelijker uit om te lezen.

tekst met witruimte

5 – Let op je spelling

Dit is een lastige want bijna iedereen maakt wel eens een spelfout in zijn tekst. Maar probeer in ieder geval basale dingen op de juiste manier te schrijven. Een paar tips om je teksten te controleren:

  • Gebruik een tekstverwerker zoals Word om de ergste fouten er uit te halen
  • Laat de tekst een dag liggen en lees deze dan
  • Print je tekst uit en lees deze hardop
  • Laat iemand anders je tekst nalezen

6 – Vermijd hoofdletter gebruik

En dan bedoel ik niet wanneer je volgens de regels een hoofdletter moet gebruiken maar HELE ZINNEN IN HOOFDLETTERS SCHRIJVEN. Op het internet wordt dit gezien als schreeuwen.

7 – Wissel tekst af met visuals

Zoals bij punt 4 al aangegeven, wordt er op een scherm anders gelezen dan op papier. Witruimte helpt om de leesbaarheid te verbeteren maar naast de witruimte helpen visuals ook goed. Zoek relevante afbeeldingen, video’s of infographics die ondersteunend voor je tekst zijn en plaats er enkele in je artikel.

Als je zelf geen afbeeldingen hebt, kun je gebruik maken van websites waar je deze gratis kan downloaden.

8 – Optimaliseer je blog voor Google

Je wil natuurlijk zoveel mogelijk mensen met je blog bereiken en misschien wil je ook wel geld met je blog verdienen. Een goedkope manier om meer bezoekers naar je blog te krijgen, is door hoger in Google te komen. Dit noemt men SEO of in het Nederlands zoekmachine optimalisatie.

pagina optimaliseren

Een paar tips om je artikel te optimaliseren:

  • Maak gebruik van leesbare URL’s, maak ze kort en verwerk het zoekwoord waar je op gevonden wil worden in je URL
  • Verwerk het zoekwoord ook in de titel en de meta tag description van je blog
  • Maak gebruik van koppen en tussenkoppen
  • Pas de bestandsnamen van je afbeeldingen aan en maak gebruik van de alt-tag, ook hier kun je het zoekwoord in verwerken
  • Zorg er voor dat het zoekwoord in de eerste paragraaf van je blog voorkomt en nog enkele keren in de tekst

Lees ook mijn complete on-page SEO handleiding voor meer informatie.

9 – Sluit af met een call-to-action

Een call-to-action is een handeling die je wil dat je bezoeker op je blog uitvoert. Je wil bijvoorbeeld dat een bezoeker zich op jouw mailinglijst inschrijft zodat je op een later moment nog met hem of haar in contact kan komen. Dit kan je bewerkstelligen door aan het einde van je artikel een call-to-action toe te voegen.

Voorbeelden van call-to-actions

  • Inschrijven op je mailinglijst
  • Een ander artikel op je website lezen
  • Een product aanschaffen
  • Het artikel op social media lezen
  • Een reactie achterlaten
  • Contact met je opnemen

Bepaal voor jezelf wat voor jou het belangrijkste is en voeg dit aan je artikel toe.

Samenvatting blog schrijven

Zelf een blog schrijven is niet heel erg moeilijk. In het begin zal het wat moeite kosten maar met de tips en veel oefenen zul je merken dat je na verloop van tijd steeds makkelijker en beter gaat schrijven. Bloggen is een fantastisch middel om een groot publiek te bereiken en om eventueel online geld te verdienen.

Gerelateerde berichten

1 gedachte over “Blog schrijven moeilijk? Niet met deze 9 tips”

Plaats een reactie