De beste Google tools voor je website

Home » Blog » Internet Marketing » De beste Google tools voor je website

Wist je dat Google vele handige tools heeft die het jou als website eigenaar veel makkelijker maken? In dit artikel geef ik je NN suggesties voor Google tools die je kunt gebruiken. Het mooiste is dat al deze tools gratis zijn!

Ik zal beginnen met de bekendste die (bijna) iedereen kent.

Goolge Analytics

Google Analytics is een online dienst van Google waarmee je inzicht krijgt in de bezoekers op je website. Zo kun je zien hoeveel bezoekers er in een bepaalde periode op je website komen, waar deze vandaan komen, wat ze doen op je website, hoe ze op je website zijn gekomen en of ze bepaalde vooraf ingestelde doelen uitvoeren.

De belangrijkste functies van Google Analytics zijn:

  • Realtime; hiermee zie je welke bezoekers er op dit moment op de website zijn en wat ze doen.
  • Doelgroep; met dit onderdeel krijg je alle informatie over de bezoekers op je website. Bijvoorbeeld waar ze vandaan komen, welke apparaat en browser ze gebruiken, hoe lang ze op de website blijven.
  • Acquisitie; dit onderdeel geeft aan hoe bezoekers op je website zijn gekomen. Denk aan via een zoekopdracht, direct, via een advertentie, via een andere website of via social media.
  • Gedrag; gedrag laat zien wat bezoekers op je website doen. Welke pagina wordt bezocht, hoe lang blijven ze op een pagina, via welke bron komen ze op de pagina?
  • Conversies; bij dit onderdeel kun je verschillende doelen instellen en meten. Zo kun je meten hoeveel je verkoopt, hoe veel downloads je gerealiseerd hebt, hoe lang bezoekers op een pagina blijven, hoe vaak op een knop is gedrukt.

Google Search Console

Google Search Console heette eerst Google Webmaster Tools. Hoewel de naam veranderd is, is de functionaliteit nog steeds hetzelfde. Het geeft je inzicht hoe Google jouw website ziet. Of er fouten op de website gevonden zijn en hoe de website het in de zoekmachine doet.

De belangrijkste functies voor een website eigenaar zijn:

  • Inzicht in de zoekwoorden waarmee jouw website gevonden wordt en op welke positie de zoekwoorden in Google staan. Dit kun je per ingestelde periode zien, zo kun je zien of je stijgt of daalt in Google met een bepaald zoekwoord.
  • Het aanmelden van een sitemap in XML formaat zodat Google een overzicht heeft van alle pagina’s op je website. Tevens kun je zien hoe veel pagina’s geïndexeerd zijn.
  • Slechte links naar je website verwijderen met de Disavow optie.
  • Pagina’s die je net hebt toegevoegd op je website snel laten indexeren door deze aan te melden.
  • Fouten op je website opsporen.

Google Alerts

google alerts

Google Alerts is handig om op de hoogte te blijven als er een pagina op het internet verschijnt met het keyword waar jij een alert voor hebt ingesteld. Als je bijvoorbeeld jouw merknaam invoert en iemand schrijft over jouw merk, dan zul je hier een alert van ontvangen. Mits de website in de news sectie van Google verschijnt.

Google Trends

Google Trends, de naam zegt het al, laat trends zien. In dit geval trends van zoekwoorden. Met Google Trends kun je achterhalen hoe vaak er in een bepaalde periode op een zoekwoord gezocht wordt. Zo kun je de trend achterhalen. Wordt er meer of minder op een zoekwoord gezocht? Ook kun je geografisch zien hoe er gezocht wordt. Tevens is het mogelijk om verschillende zoektermen met elkaar te vergelijken. Dit kan handig zijn als je tussen 2 producten gaat kiezen.

Google Mijn Bedrijf

Google Mijn Bedrijf toont bedrijfsgegevens in de zoekresultaten van Google. Zo worden openingstijden, telefoonnummers, een routebeschrijving, de website en een kaartje getoond.

Google Ads

Dit is het advertentie programma van Google. Google Ads was voorheen Google AdWords, het beschikt over 2 netwerken;

  • Search netwerk; Google zoekopdrachten.
  • Display netwerk; partners van Google, websites zoals YouTube, Google Maps maar ook nu.nl en marktplaats.nl.

In deze netwerken toont Google advertenties van adverteerders op basis van een veilingsysteem. Een adverteerder betaalt per klik of per 1000 vertoningen.

Google AdSense

google adsense

Google Adsense is de tegenhanger van Google AdWords. Hiermee kun je zelf advertenties van adverteerders op je website plaatsen. Op het moment dat er iemand op de advertentie klik, ontvang je hier een vergoeding voor. Met Google AdSense kun je dus geld verdienen met je website. Alleen zijn de verdiensten pas interessant als je veel bezoekers op je website hebt omdat de vergoedingen niet heel erg hoog zijn.

Google Tag Manager

Met deze Google tool kun je op een centrale plaats tags beheren en aanpassen. Je hoeft niet meer apart tags aan te maken in Google Analytics en Google AdWords.

Google Page speed insights

Google PageSpeed Insights is een website waar je jouw website kan testen. Google test websites op diverse punten en geeft tips hoe je de website kan verbeteren.

Google Mobile Friendly test

Met deze tool kun je eenvoudig testen hoe jouw website het op een mobiel apparaat doet. Google geeft aan of je website geschikt voor mobiel is. Dit kun je aan Google laten weten.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie