Internet Marketing begrippenlijst

Home » Blog » Internet Marketing » Internet Marketing begrippenlijst

Als je je bezighoudt met internet marketing kom je al snel een heleboel begrippen tegen die in dit wereldje gebruikt worden. In dit artikel heb ik veel voorkomende internet marketing begrippen genoteerd.

404 error
Een 404 pagina is een pagina waar een 404 error code op getoond wordt. Een 404 error code is één van HTTP-statuscodes en wil zeggen dat de webserver het bestand niet gevonden heeft.

Adaptive webdesign
Adaptive webdesign lijkt op responsive webdesign maar verschilt qua techniek. Waar responsive webdesign elke pixel vloeiend mee schaalt, pas adaptive webdesign het scherm aan door middel van breakpoints. Dit betekent dat er tot een bepaald aantal pixels scherm x getoond wordt en tot het volgende breakpoint scherm y enz.

Affiliate Marketing
Met affiliate marketing plaats je advertenties voor producten en/of diensten van anderen op je website en je krijgt een vergoeding als er iemand op jouw website op de advertentie klikt en de van te voren afgesproken actie uitvoert. Deze actie kan een aankoop zijn maar ook het invullen van een offerte.

Algoritme
Een algoritme is een serie van handeling die in een bepaalde volgorde uitgevoerd worden en een uitkomst opleveren. Google heeft bijvoorbeeld een algoritme om te bepalen op welke volgorde pagina’s in de zoekresultaten verschijnen. Facebook heeft ook een algoritme om te bepalen wie wat op de tijdlijn ziet. De algoritmes van Google en Facebook zijn geheim.

Alt tag
Dit is een HTML tag die je bij een afbeelding gebruikt. Oorspronkelijk is deze tag bedoeld voor visueel gehandicapten. Indien iemand een afbeelding niet kan zien, dan kunnen zij door de beschrijving in de alt tag toch weten wat voor afbeelding op de pagina staat. Het is daarom ook de bedoeling om in de alt tag een beschrijving van de afbeelding te plaatsen. Deze tag is ook waardevol voor SEO doeleinden omdat Google hier waarde aan hecht.

Ankertekst
In het Engels: anchor text. Dit is feitelijk de tekst van de link. Dit is een voorbeeld: WordPress beveiliging tips. De woorden “WordPress beveiliging tips” vormen de ankertekst. Welke ankertekst je voor een link kiest is belangrijk voor SEO. Gebruik voor de ankertekst altijd het zoekwoord of de zoekterm waar je wil dat de pagina op gevonden wordt.

Autoresponder
Een autoresponder is software waarmee namen en emailadressen opgeslagen kunnen worden in een database. Deze namen en emailadressen komen op lijsten te staan en naar deze lijsten kunnen mailings verstuurd worden. De mailings kunnen gepersonaliseerd worden. Een andere functie van autoresponders is dat mailings ingepland kunnen worden.

Backlink
Een backlink is een website die een link terugplaatst nadat een andere website een link naar de website geplaatst heeft.

Betaalde zoekresultaten
Op de pagina van de zoekresultaten heb je in Google 2 onderdelen; de betaalde en de organische zoekresultaten. De betaalde zoekresultaten zijn advertenties die door het advertentie programma van Google, Google AdWords, geplaatst worden.

Black hat SEO
Bij Black hat SEO maak je gebruik van ongeoorloofde SEO technieken. De gebruikte technieken zijn in strijd met de richtlijnen van Google maar werken vaak wel als is het vaak niet van lange duur voordat Google de gebruikte technieken aanpakt.

Browser
Een browser ook wel webbrowser of internet browser genoemd, is een programma waarmee je webpagina’s kunt bekijken. De browser zet de code van de webpagina om in leesbare tekst. Voorbeelden van browsers zijn Mozilla Firefox,Google Chrome, Internet Explorer, Microsoft Edge, Safari en Opera.

Bounce rate
Bounce Rate is het percentage van pagina’s op je website die bekeken worden zonder dat er een andere pagina op de website bekeken wordt. Anders gezegd: een website bezoeker bekijkt één pagina op de website. Een hoge bounce rate kan komen door problemen op de website, bijvoorbeeld door een trage website, design- of usability issues. Maar het kan ook zijn dat de website prima is en dat de bezoeker heeft gevonden wat hij of zij zocht.

Click through
Letter doorklikken. Als er op een link geklikt wordt.

CSS
Cascading Style Sheets. Met CSS kun je bepalen hoe een HTML element er uit komt te zien. Je kunt bijvoorbeeld de kleur en de grootte van de tekst bepalen. Zo kun je elk HTML element opmaken.

CTR
Click Through Rate. Hoe vaak er doorgeklikt wordt op een link ten opzichte van het aantal bezoekers. Als er 100 bezoekers op een pagina komen en 2 bezoekers klikken op een link, dan betekent dit dat je een CTR van 2% hebt.

Cloaking
Bij cloaking krijgt een zoekmachine spider andere content te zien dan een bezoeker. Dit is gedaan om SEO redenen.

CMS
Content Management System. Dit is software die als een schil over de code heen ligt waardoor het voor eenvoudig wordt om een website te beheren zonder technische kennis. Met een CMS kun je de content van een website beheren en daarnaast nog veel configuratie instellingen beheren. Een bekend CMS is WordPress.

Content
Content marketing
Copywriting

Domeinnaam
Dropshipping
E-book
EMD

Facebook

Grey hat SEO
Google AdSense
Google AdWords
Google AdWords kwaliteitsscore

Google Analytics
Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee je het aantal bezoekers en het gedrag van je bezoekers inzichtelijk krijgt.

Google Mijn Bedrijf
Google+

Google Search Console
Google Search Console, voorheen Google Webmaster Tools, is een gratis dienst waarmee je fouten op de website kunt monitoren en je kunt zien hoe Google jouw website ziet.

Hosting
HTML
Hyperlink/ Interne link

Icognito
Instagram

JavaScript

Keyword
Keyword density
Keyword meta tag

Landingspagina
Linkbuilding
Linkpopulariteit
Longtail keywords

Meta tag
Meta tag description
Mobiel verkeer

Opt-in

Page Rank
Passief inkomen
PBN
PHP
Pinterest

Redirect (301, 302)
Responsive webdesign
SEA
SEO
SERP
Shortail keywords
Social Media

Splittesten
Het testen van verschillende versies van een pagina. Hierbij stuur je de helft van de bezoekers naar versie A en de andere helft naar versie B. Na verloop van tijd kun je bekijken welke versie het beste presteert (bijvoorbeeld de hoogste conversie oplevert).

SSL
Staat voor Secure Socket Layer, een SSL certificaat zorgt er voor dat de verbinding tussen een computer en de webserver waar een website op staat versleuteld wordt. Hierdoor kunnen de gegevens niet zo maar gelezen worden door kwaadwillenden.

Title tag

TLD
TLD staat voor Top Level Domain. Dit is de extensie van het domein. Een domein bestaat uit de domeinnaam en een tld. Bijvoorbeeld: succeswebsite.nl. Hierbij is succeswebsite de domeinnaam en .nl de TLD. Er zijn verschillende soort TLD’s. TLD’s voor landen, bijvoorbeeld .nl, .be, .de. En generieke TLD’s zoals .com en .net.

Twitter

Webinar

WordPress

URL

Usability

YouTube
En platform waar je video’s kan uploaden en bekijken. YouTube is na Google de grootste zoekmachine!

Zoekmachine
Speciale software om pagina’s te indexeren en waar bezoekers met een zoekopdracht in kunnen zoeken naar informatie.

Zoekterm
Meerdere zoekwoorden. Zie ook zoekwoord.

Zoekvolume
Het aantal keer per maand dat er op een bepaald zoekwoord gezocht wordt in een zoekmachine.

Zoekwoord
Bij SEO is dit hetgeen een gebruiker van een zoekmachine intikt als zoekopdracht

Toevoegingen?

Mis je een internet marketing begrip? Laat het hieronder achter  in het commentaar veld.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie