Category uit de URL verwijderen

Home » Kennisbank » WordPress » Category uit de URL verwijderen

In je WordPress URL van je berichten komt standaard “category” te staan. Om dit te verwijderen moet je even zoeken. Ik laat je 4 manieren zien hoe je categroy eenvoudig uit de URL verwijdert.

Categorieën zie je terug bij je berichten. Een bericht kun je in een categorie plaatsen om zodoende je content te ordenen. Maar standaard zie je de hoofdcategorie in de URL. De URL van een bericht ziet er dan als volgt uit:

www.websitenaam.nl/category/naam-van-het-bericht

Standaard zie je in WordPress geen optie om dit aan te passen. Er zijn wel een paar trucjes die kunt toepassen om dit te realiseren

1. Verwijder category uit de URL via de instellingen

De makkelijkste manier is om dit via de optie “Instellingen > Permalinks” te doen.

Kies voor “Aangepaste structuur” en kies hier voor /%category%/%postname%/

Vervolgens kies je bij “Categoriebasis” voor een punt. Als je het zo instelt dan zal het woordje “category” uit de URL verwijderd worden. Eventueel kun je bij “Categoriebasis” ook een ander woord kiezen, bijvoorbeeld Blog. Dit woord zie je dan terug in de URL.

verwijder category uit url

2. Verwijder de categorie met een plugin

Natuurlijk kun je dit ook met een plugin oplossen. De plugin Remove Category URL is de plugin die je moet hebben om dit te realiseren.

Download en activeer de plugin via je dashboard. Voor de rest is er geen configuratie nodig, de plugin werkt meteen.

3. Verwijder de categorie met Yoast SEO

Waarschijnlijk heb je de plugin Yoast SEO al op je website geïnstalleerd. Mocht je dit nog niet hebben gedaan, dan is het tijd om het te doen want dit is de beste plugin voor je on-page SEO!

Ga naar Yoast SEO via: SEO > Zoekweergave en dan het tabje Taxonomieën.

Onderaan staat de optie: Categorie-URLs. Hier kies je voor Verwijderen. Category is nu uit de URL verwijderd.

yoast seo category verwijderen

4. Verwijder category uit de URL met .htaccess

Met het .htaccess bestand kun je verschillende instellingen op je webserver aanpassen. Eén van de opties is om URL’s te herschrijven. Deze optie kun je dus ook gebruiken om category uit de URL te verwijderen.

Bewerk het .htaccess bestand en voeg onderstaande regel toe om dit te realiseren:

Dit waren de 4 manieren om categorie uit de URL van je WordPress berichten te verwijderen. Alle 4 de manieren werken, welke je kiest is van jou zelf afhankelijk. Wat je zelf het makkelijkste vindt. Houd er rekening mee dat veel plugins op een WordPress website je website trager kunnen maken. Installeer daarom liever zo min mogelijk plugins.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie