Waarom is mijn WordPress site zo traag?

Home » Kennisbank » WordPress » Waarom is mijn WordPress site zo traag?

Waarom is mijn WordPress site zo traag? Een veel gehoorde vraag van WordPress website eigenaren. Het antwoord op de vraag is niet zo simpel om te geven omdat het meerdere oorzaken kan hebben. In dit artikel gaan we kijken naar de oorzaken van een trage WordPress website en wat we daar aan kunnen doen.

Waarom is een trage website een probleem?

Bezoekers hebben over het algemeen weinig geduld. Binnen 5 seconden bepalen bezoekers of een website interessant voor ze is en of ze blijven lezen of naar een andere website gaan. Als het laden van een website (te) lang duurt, zullen bezoekers daarom eerder afhaken. Bovendien is de snelheid van een website een ranking factor voor Google.

Wanneer is je website traag?

Een snelle website laadt binnen 2 seconden. Tot een seconde of 3-4 is het nog wel acceptabel maar boven de 4 seconden kan echt niet. Je zal dan aan de slag moeten om de website te versnellen.

Is je WordPress website echt traag?

Om er achter te komen of je website traag is, kun je een (gratis) website snelheid test tool gebruiken. Er zijn er diverse, de 2 beste zijn:

Let er op dat GTMetrix standaard vanuit Canada test. Om de locatie te veranderen moet je je even registreren, dit is gratis. Na registratie kun je de locatie veranderen en je website testen.

gtmetrix website rapport

Mocht de website niet snel zijn, dan geven de tools aan welke punten er verbeterd kunnen worden.

gtmetrix website optimalisatie aanbevelingen

Oorzaken van een trage WordPress website

Er kunnen vele oorzaken zijn waarom een WordPress website traag is. De meest voorkomende problemen van een trage website:

  • Webhosting; met goedkope webhosting bespaart de hosting provider vaak op resources en plaatst veel websites op één server. Dit resulteert in server die niet zo snel reageert waardoor de websites op de server trager zijn. Ook kan de configuratie van de server en de gebruikte PHP versie de website vertragen.
  • WordPress configuratie; bijvoorbeeld het ontbreken van WordPress caching, het niet automatisch optimaliseren van afbeeldingen en ongeoptimaliseerde HTML, CSS en JavaSript
  • De content op een pagina; bij de content gaat het vaak fout met de afbeeldingen die op de website geplaatst worden. Men vergeet deze te optimaliseren of om de afbeelding op het juiste formaat uit te snijden.
  • Slechte plugins; slecht geschreven plugins hebben slechte code dat er voor zorgt dat een website trager wordt. Kies daarom altijd voor premium plugins.
  • Trage externe scripts; het oproepen van externe scripts bijvoorbeeld voor fonts kan er voor zorgen dat een website trager wordt.

Wat is de oplossing?

Zorg in ieder geval voor goede hosting op je website. Kies bij voorkeur een WordPress theme dat goed in elkaar zit. En configureer WordPress op de juiste manier.

Tenslotte kun je gebruik maken van een paar plugins die je WordPress website sneller maken.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie