Wat is Akismet?

Home » Kennisbank » WordPress » Wat is Akismet?

Als je WordPress geïnstalleerd hebt, zal het je waarschijnlijk opvallen dat er standaard al een plugin Akismet genaamd geïnstalleerd is. Je vraagt je misschien af waar deze plugin voor dient. Dat zal ik je in dit artikel uitleggen.

Wat is Akismet?

WordPress is oorspronkelijk een blog systeem en één van de onderdelen onder een artikel is het geven van commentaar. Voor een blog een hartstikke leuke en handige functie. Echter zit er een nadeel aan en dat is dat spammers het reactie veld misbruiken om spam commentaar te plaatsen. Omdat ze dit vaak via geautomatiseerde scripts doen, kan het aantal reacties al snel oplopen en heb je er als website eigenaar een dagtaak aan om al die spam reacties te verwijderen.

Dit is precies wat de gratis WordPress plugin Akismet oplost. Akismet is een anti-spam plugin. De plugin scant de ingestuurde reacties en kijkt of deze spam zijn of niet. Het scannen van de reacties gebeurt automatisch. Akismet kijkt daarvoor o.a. naar het ip-adres, of dit bekend staat als spam ip-adres.

Door het scannen en het automatisch als spam aanmerken van reacties, bespaar je ruimte op je hosting pakket en voorkom je dat je website langzamer wordt.

Wat kost Akismet?

Er zijn 3 verschillende abonnementen die je kunt nemen. Voor een persoonlijke website is Akismet gratis, voor commerciële websites is er een individueel abonnement van € 5,- per maand. Voor een ongelimiteerd aantal commerciële websites bedragen de kosten voor een abonnement € 50,- per maand. In de meeste gevallen kun je gebruik maken van het gratis abonnement.

akismet abonnementen

Hoe starten met Akismet?

De plugin Akismet is standaard al op je WordPress website geïnstalleerd. Activeer de plugin zodat deze werkt. De volgende stap is om een API key op de website van Akismet aan te maken en deze aan je eigen website toevoegen. Zonder de API key zullen de spam reacties niet tegengehouden worden.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie