Heb je wel eens geprobeerd om een mooi opgemaakte contactpagina in WordPress te maken? Bijvoorbeeld een pagina met 2 kolommen en een contactformulier? Je zal werken dat dit vaak niet meevalt terwijl de layout op zich niet heel spannend is. Daar komt de kracht van een pagebuilder om de hoek kijken
Een pagebuilder is een toevoeging op WordPress waarmee je makkelijk pagina’s kunt bouwen zonder dat je kennis van HTML en CSS of een andere programmeertaal nodig hebt. Een pagebuilder werkt visueel en via drag and drop kun je elementen zoals bijvoorbeeld een afbeelding of een knop op de pagina plaatsen.
Pagebuilders komen in verschillende soorten en maten. Er zijn gratis, betaalde, losstaande en pagebuilders die in een thema zijn ingebouwd.
Inhoudsopgave
Voordelen van een pagebuilder
Een standaard WordPress website heeft niet veel mogelijkheden om een pagina op te maken. Als je design elementen zoals bijvoorbeeld een knop op je pagina wil plaatsen, dan moet al snel wat kennis van HTML hebben of een plugin installeren. Dit is precies waar een pagebuilder zijn voordeel laat zien.
Met een pagebuilder kun je heel gemakkelijk een pagina aankleden. Je ziet meteen wat je doet doordat je aan de voorkant van je website werkt. Je ziet de pagina en gaat dan aanpassingen doen.
De voordelen zijn:
- Visueel, je ziet meteen wat het resultaat is
- Geen kennis van programmeertalen nodig
- Je hoeft geen plugins of stortcodes te gebruiken
Nadelen van een pagebuilder
Naast de genoemde voordelen zijn er ook zeker nadelen aan het gebruik van een pagebuilder. Deze hebben niet zo zeer betrekking op het gebruik maar meer op flexibiliteit als je over wil stappen naar een andere pagebuilder of geen pagebuilder meer wil gebruiken.
De nadelen van het gebruik van een pagebuilder:
- Als je over wil stappen naar een andere pagebuilder ben je (vaak) de layout van je pagina kwijt
- Code kan ondoorzichtig worden doordat sommige pagebuilders gebruik maken van stortcodes
- Website kan trager worden door de pagebuilder
Bekende WordPress pagebuilders
Zoals gezegd zijn er verschillende pagebuilders op de markt verkrijgbaar. Hieronder zie je 4 bekende pagebuilders.
Elementor
Elementor is een populaire pagebuilder en het feit dat de pagebuilder gratis is, zal hier zeker aan bijdragen. Daarbij is Elementor vrij makkelijk om mee te werken. Wil je meer functionaliteit, dan is er ook een betaalde versie met extra’s.
Visual composer
Visual composer is één van de populairste pagebuilders op Codecanyon. Je krijgt voor een klein bedrag de beschikking over 100 vooraf ontworpen layouts en meer dan 50 content elementen. Ook hier maak je gebruik van drag and drop en kan je zowel via de achterkant als de voorkant je pagina bewerken.
Siteorigin page builder
Zoals meerdere pagebuilders heeft Siteorigin een gratis en een betaalde versie. Met een simpel drag and drop systeem maak je eenvoudig mooie pagina’s met backend en frontend editing. Voor slechts $ 29,- heb je de beschikking over de functionaliteit van de betaalde versie.
Divi
Divi is van Elegant themes en één van de meest gebruikte pagebuilders. Divi kun je als thema maar ook losstaand gebruiken. Het mooie van de builder is dat je veel voorbeeld layouts gratis kan downloaden. Hiermee kun je razendsnel een website in elkaar zetten. Of je kunt het als voorbeeld gebruiken en bepaalde elementen naar smaak aanpassen.
Lees ook mijn uitgebreide Divi review.