Wat is een PBN?

Home » Kennisbank » SEO » Wat is een PBN?

PBN staat voor Private Blog Network. Een PBN is een verzameling van websites welke gebruikt worden om links naar één website te plaatsen en zo autoriteit naar deze website door te geven. Het doel is om die ene website hoger in Google en andere zoekmachines te laten komen. Het is een black hat SEO manier die vroeger goed werkte maar tegenwoordig keihard afgestraft wordt door Google en daarom dus tegen alle kosten vermeden moet worden.

Waarom een PBN?

Vroeger toen Google nog niet zo slim was kon je Google makkelijk manipuleren. Iemand kwam er achter dat als je zelf websites opzet, daar content op plaatst en de websites naar je hoofd website linkt, je hoofd website hoger in Google kwam. Bij voorkeur werden er verlopen domeinen met een code Domain Authority opgekocht.

Dit trucje heeft een tijd goed gewerkt totdat Google er achter kwam en de zogenaamde PBN’s aanpakte en afstrafte.

Hoe herken je een PBN?

Er zijn verschillende signalen die er op wijzen dat je met een PBN te maken hebt:

 • Websites staan op hetzelfde ip-adres
 • De layout van de websites is hetzelfde
 • Domeinnamen zijn van dezelfde eigenaar

Wat moet je dan wel doen?

Tijd en geld in een PBN investeren is de moeite niet waard. Ook links van een PBN naar jouw website is niet de moeite waard. Misschien dat je er kortstondig voordeel van hebt maar als Google er achter komt, zul je er alleen maar nadeel van ondervinden.

Beter is het om je aan de richtlijnen van Google te houden. Stel altijd je bezoeker centraal en maak steengoede content voor de bezoekers op je website.

Denk altijd in de 3 hoofdonderdelen die belangrijk zijn voor Google:

 • Techniek van de website
 • Content op de website
 • Populariteit van de website volgens Google

Techniek van de website

Zorg dat je basis in orde is door een goed systeem te kiezen, bijvoorbeeld WordPress. Zorg dat Google de code kan lezen en dat je website snel is (de website moet binnen 2 seconden laden). Zorg er daarnaast voor dat de website responsive is zodat deze ook goed op smartphone en tablet werkt en maak gebruik van een beveiligde verbinding (dmv een SSL certificaat).

Content op de website

De content moet je voor je bezoekers schrijven. Deze geen overgeoptimaliseerde teksten boordevol met zoekwoorden. Schrijf een tekst die jouw bezoekers waarderen en pas de content op de voor Google belangrijke plaatsen aan zodat Google de content goed begrijpt.

Content optimalisatie aanpassingen

 • Een leesbare URL
 • Koppen en tussenkoppen
 • Afbeeldingen optimaliseren
 • Zoektermen op strategische plaatsen zoals de URL, de koppen en tussenkoppen, de tekst en de afbeeldingen verwerken
 • Schrijf voldoende tekst, liefst meer dan 1000 woorden als het artikel daar om vraagt

Dit is de zogenaamde on page SEO. Lees meer over on page SEO in mijn handleiding.

Populariteit van de website

De populariteit wordt gemeten door het aantal kwalitatief hoogwaardige en relevante links die naar jouw website verwijzen. Dit is een belangrijk onderdeel maar tevens ook het lastigste onderdeel van SEO.

Een paar simpele dingen die je kunt doen is links verkrijgen door te gastloggen, reacties op een forum achterlaten en jouw link in je profiel te plaatsen of om een link te vragen aan een relevante website.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie