Wat is JavaScript?

Home » Kennisbank » Webdesign » Wat is JavaScript?

JavaScript (niet te verwarren met Java, daarover later meer) is een client-side scripting of programmeertaal die vooral gebruikt wordt voor webapplicaties (bijvoorbeeld een website of webshop). Als je op een webpagina interactieve elementen zoals een interactieve kaart, getimede updates of 3D graphics ziet, kun je er vanuit gaan dat dit JavaScript is.

Geschiedenis van JavaScript

JavaScript is oorspronkelijk ontworpen om webpagina tot leven te laten komen. De ontwikkeling van JavaScript begon in 1993 door Netscape en heette toen LiveScript. Door de browser oorlog met Microsoft ontwikkelde Microsoft eerst een eigen versie welke JScript genoemd werd. Later is dit één standaard geworden en dit werd JavaScript.

Wat kan je met JavaScript?

Zoals aangegeven is JavaScript een client-side programmeertaal wat zoveel wil zeggen dat de code op de computer van een bezoeker uitgevoerd wordt. Dit betekent ook dat een bezoeker JavaScript uit kan zetten en daarmee de functionaliteit uitschakelt.

Met JavaScript kan je HTML en CSS aanpassen.

Voorbeelden van JavaScript functionaliteit:

  • Aanpassen van de HTML op een pagina, bijvoorbeeld informatie tonen of verbergen na een klik met de muis
  • Het zetten van cookies
  • Reageren op de muis van de bezoeker
  • In- en uitzomen van een afbeelding
  • Een timer op de website tonen
  • De input van een webformulier valideren

Server-side vs client-side

In de wereld van webdevelopment zijn er 2 soorten programmeertalen:

  • server-side programmeertaal
  • client-side programmeertaal

Het verschil zit in de manier van het uitvoeren van de programmeertaal. Client-side wordt op de computer van de gebruiker uitgevoerd en vervolgens in de browser getoond. Bij het openen van een webpagina wordt de JavaScript gedownload en vervolgens in de browser getoond.

Een server-side programmeertaal wordt op de webserver uitgevoerd, gedownload door de gebruiker en vervolgend in de browser getoond. Bekende server-side talen zijn PHP, Java, Pyton, ASP en Ruby.

Hoe voeg je JavaScript aan je website toe?

Zoals je CSS aan een HTML pagina toevoegt, zo voeg je ook JavaScript aan een pagina toe. In de HTML pagina roep je de JavaScript aan.

JavaScript kan je in een apart bestand zetten (aanbevolen methode) of direct in de HTML pagina plaatsen. Door het in een apart bestand te plaatsen kun je het eenvoudig op meerdere pagina’s gebruiken. Als je JavaScript in de HTML pagina zelf plaatst, werkt het alleen op de desbetreffende pagina.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie