Website bouwen voor dummies

Home » Kennisbank » WordPress » Website bouwen voor dummies

Een website maken voor dummies. Is het maken van een website moeilijk? Wat komt er allemaal bij kijken om een website te bouwen? Vragen die veel beginners zullen hebben en waar in dit artikel antwoord op gegeven wordt.

Wat is een website?

Een website is een verzameling van verschillende webpagina’s die samen op een domein staan. Een webpagina is opgebouwd met verschillende talen, in ieder geval HTML. Daarnaast kan er ook gebruik gemaakt worden van CSS, JavaScript en PHP. Er zijn nog veel meer talen die gebruikt kunnen worden maar dit zijn de meest gebruikte.

Elke pagina op de website heeft een eigen URL en heeft meestal een eigen doel. Onderling zijn de pagina’s op de website met interne links (hyperlinks) verbonden en er kunnen ook links naar andere websites (externe links) op een pagina geplaatst worden.

website voorbeeld

Benodigdheden om een website online te zetten

Om een website op het internet te tonen heb je 2 dingen nodig:

Een domein kun je zien als het adres van de website op het internet. Het zorgt er voor dat als je de domeinnaam intikt, de bezoeker naar de juiste server gestuurd wordt en de gewenste website te zien krijgt. Een domein bestaat uit 2 onderdelen: de domeinnaam zelf en de extensie.

Bij het domein succeswebsite.nl is succeswebsite de domeinnaam en .nl de extensie.

Webhosting kun je zien als de plek op het internet waar de website op geplaatst wordt. Zeg maar een computer die aan het internet hangt en waar een gedeelte beschikbaar gesteld is voor de website.

Website software

Het kan handig zijn om software te gebruiken voor je website.

  • FileZilla; dit is software om een FTP sessie met je website op te zetten zodat je bestanden kan uploaden, verwijderen en aanpassen op je hostingpakket
  • Canva; dit is software om visuals, bijvoorbeeld een logo of een header afbeelding, voor je website te maken
  • Photoshop; hiermee kan je foto’s bewerken

Hoe kan je een website bouwen?

Een website kan je op verschillende manieren bouwen:

  • Code zelf schrijven of laten schrijven met bijvoorbeeld HTML, CSS, JavaScript en PHP, hiervoor heb je kennis van de verschillende talen nodig en houd er rekening mee dat het veel werk is
  • Een framework gebruiken zoals Angular, Bootstrap of Laravel, hiervoor heb je kennis van diverse programmeertalen nodig
  • Een website aanbieder gebruiken zoals Wix of Jimdo, dit is een kant en klare oplossing waarbij je geen technische kennis nodig hebt
  • Een betaald CMS zoals SharePoint gebruiken, je hebt beperkt technische kennis nodig maar er zijn wel (hoge) kosten aan verbonden
  • Een open source CMS zoals Drupal, Joomla of WordPress gebruiken, het is gratis maar uitbreidingen kunnen geld kosten

Welke optie je kiest heeft veelal te maken met het budget en de aanwezige technische kennis. Tegenwoordig is een website met WordPress maken de populairste methode om een website te maken, ongeveer 35% van alle websites op het internet zijn met WordPress gemaakt.

Boek website maken voor dummies

boek website maken voor dummies

Als je naar meer informatie op zoek bent, dan is het boek Website maken voor dummies een aanrader. In dit boek wordt alles uitgebreider uitgelegd. Je leert hoe je de juiste domeinnaam en de juiste hosting voor je website uitzoekt. Daarnaast leer je hoe je de website opbouwt, pagina’s schrijft en video en afbeeldingen toevoegt.

Het boek is door David A. Crowder, een hoogleraar aan de universiteit van Antioquia, geschreven.

Meer weten over een WordPress website maken?

Als je de keuze voor een WordPress website gemaakt hebt, kun je ook met mijn handleiding WordPress website maken lezen. Hier lees je alle stappen om zelf een WordPress website te maken.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie