WordPress account aanmaken

Home » Kennisbank » WordPress » WordPress account aanmaken

Een WordPress account aanmaken voor een andere gebruiker is een goede manier om je WordPress website veilig te houden. Het kan bijvoorbeeld verstandig zijn om een ander WordPress account minder rechten te geven omdat de gebruiker minder op de website mag. In dit artikel leer je stapsgewijs om zelf een WordPress account aan te maken.

Waarom een WordPress account aanmaken?

Als je een WordPress website hebt en je wil iemand anders toegang tot de website geven dan is het het beste om voor die gebruiker een apart account aan te maken in plaats van jouw account gebruik te laten maken. Denk bijvoorbeeld aan een tekstschrijver die je toegang wil geven of iemand die een probleem op je website gaat oplossen.

Het voordeel van een apart account is dat je nadat de werkzaamheden voltooid zijn, je het account eenvoudig kan verwijderen.

Verschillende WordPress gebruikers rollen

Voordat je een WordPress account aanmaakt, is het goed om te weten dat WordPress verschillende gebruikersrollen heeft. Elke rol heeft een bepaalde autorisatie op de website. Zo kan je bepalen wat iemand wel en niet mag op de website.

De rollen (tussen haakjes de Engelse benaming:

 • Abonnee (subscriber) – heeft geen rechten om iets aan de website aan te passen maar kan op de website een reactie achterlaten.
 • Schrijver (contributer) – kan enkel berichten schrijven maar geen afbeeldingen toevoegen of het artikel publiceren
 • Auteur (author) – kan alles wat een schrijver kan en daarnaast ook de afbeeldingen toevoegen en het artikel publiceren. Een auteur kan eigen berichten beheren en zelfstandig de eigen artikelen bijhouden (dus geen artikelen van anderen beheren)
 • Redacteur (editor) – kan alles wat een auteur kan en daarnaast ook de berichten en pagina’s van anderen beheren
 • Beheerder (administrator) – de beheerder heeft toegang tot alle onderdelen van de website en kan dus alles op de website doen.

Hoe voeg je een WordPress account toe?

Als je in het WordPress dashboard bent, zie je aan de linkerkant in het menu de optie “Gebruikers” > “Nieuwe toevoegen”.

wordpress gebruiker aanmaken

Klik hier op en je komt in het scherm om een WordPress account aan te maken.

wordpress nieuwe gebruiker toevoegen

In het scherm kun je de volgende velden invullen:

 • Gebruikersnaam – hier kies je een naam voor de gebruiker. Gebruik in ieder geval niet de gebruikersnaam “admin”
 • E-mail – dit is het e-mailadres van de gebruiker. Het is belangrijk om het juiste e-mailadres in te vullen omdat dit gebruikt wordt voor de “Wachtwoord vergeten” functie. Tevens kun je het e-mailadres gebruiken om op de website in te loggen
 • Voornaam – de voornaam van de gebruiker
 • Achternaam – de achternaam van de gebruiker
 • Site – optioneel, je vult de website van de gebruiker in
 • Taal – dit is de taal waarin het dashboard van de website getoond wordt. Als je bijvoorbeeld een Nederlandse website hebt, dan kan je het dashboard in het Engels tonen aan deze gebruiker. Standaard gebruik je de taal van de website
 • Wachtwoord – gebruik altijd een sterk wachtwoord. Het wachtwoord staat al ingevuld, eventueel kun je met de knop “Wachtwoord genereren” een nieuw wachtwoord aanmaken
 • Gebruikersmelding versturen – als je dit aanvinkt, worden de gegevens naar het e-mailadres van de gebruiker gestuurd
 • Rol – hier geef je aan welke rol het WordPress account krijgt

Als je alles ingevuld hebt, klik je op de knop “Nieuwe gebruiker toevoegen” om de nieuwe gebruiker aan te maken. De nieuwe gebruiker is nu actief en kan gebruikt worden.

Hoe pas je een WordPress account aan?

Als je een bestaand WordPress account aan wil passen, bijvoorbeeld als je het account andere rechten wil geven of het wachtwoord veranderen, dan kan je dit ook weer onder het kopje “Gebruikers” doen. In plaats van “Nieuwe toevoegen” Kies je nu voor de optie “Alle gebruiker”. Je krijgt een overzicht van de accounts die op de website actief zijn.

wordpress gebruikers overzicht

Kies het account dat je aan wil passen door je muis boven het account te hangen en kies de optie “Bewerken”. Je kan het account nu aanpassen.

Hoe verwijder je een WordPress account?

Voor het verwijderen van een bestaand WordPress account ga je ook weer naar “Gebruiker” > “Alle gebruikers”. Als je met je muis boven het account hangt, kies je nu voor de optie “Verwijderen” om het account te verwijderen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie