WordPress plugin updaten

Home » Kennisbank » WordPress » WordPress plugin updaten

Er komen regelmatig updates voor WordPress plugins uit. Voor veel mensen klinkt het spannend om een update uit te voeren maar in werkelijkheid is het updaten van een WordPress plugin slechts een kleine actie die iedereen kan uitvoeren als je rekening houdt met een paar aandachtspunten.

Waarom een WordPress plugin updaten?

Een WordPress plugin is een verzameling bestanden die gezamenlijk een bepaalde functie aan WordPress toevoegen. Je kan hierbij denken aan een contactformulier, foto album, slider of social media deel knop. De maker van zo’n plugin brengt regelmatig een update van een plugin uit en wel om redenen:

  • Veiligheid; er zijn aanpassingen in de bestanden gemaakt om de plugin veiliger te maken
  • Functionaliteit; er is nieuwe functionaliteit toegevoegd

Een veiligheid update heeft altijd een hoge prioriteit en moet snel ingevoerd worden. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat er een veiligheidslek in een plugin zit waarmee kwaadwillenden jouw website kunnen hacken.

Een update met nieuwe functionaliteit heeft minder prioriteit. Het gaat hier om en niet noodzakelijke update maar het is natuurlijk wel leuk om de nieuwe functionaliteit actief te hebben.

Hoe weet je dat je moet updaten?

Als je in de backend van je website inlogt, kun je op 2 plaatsen zien dat er updates zijn.

Onder Home > Updates en onder Plugins (je ziet het aan het rode bolletje met een cijfer er in):

wordpress plugin updates

De updates kun je via beide menu opties uitvoeren.

Klik op Home > Updates en je ziet de plugins waar een update voor beschikbaar is. Je kan nu alle plugins selecteren en deze bijwerken of een selectie maken van de plugins die je wil updaten.

wordpress plugins updaten

De andere mogelijkheid is om via het menu naar Plugins te gaan. Je ziet nu het overzicht van de actieve plugins. Als er een update beschikbaar is, zie je dat bij de plugin staan.

wordpress plugins updates beschikbaar

Selecteer de plugins die je wil updaten of selecteer alles. Kies in het uitklapmenu boven of onder de optie “Bijwerken”. De plugins waar een update voor klaarstaat, worden bijgewerkt naar de nieuwe versie.

wordpress plugins bijwerken

Belangrijk voordat je een update uitvoert

Bij een update staat een optie om de details van de update te bekijken.

wordpress update details bekijken

Als je hierop klikt, zie je wat de update inhoudt en waar de update mee compatible is.

wordpress plugin nieuwe versie details

Controleer altijd of jouw WordPress versie compatible is met de versie van de plugin.

Plugins automatisch updaten

Sinds WordPress versie 3.7 is er ook de mogelijkheid om de updates automatisch uit te laten voeren. Hiervoor moet je een aanpassing in het bestand functions.php maken.

Door onderstaande code aan het bestand toe te voegen zullen de plugins automatisch bijgewerkt worden:

// Enable automatic updates for plugins
add_filter('auto_update_plugin', '__return_true');

Let er wel op dat je altijd een child theme gebruikt anders ben je de wijzigingen bij een update van het theme weer kwijt.

WordPress plugin update terugdraaien

Na een update van een WordPress plugin kan het voorkomen dat de plugin of erger nog de hele website niet meer goed werkt. Het is dan handig om de update terug te draaien. Om de vorige versie terug te kunnen zetten heb je de plugin WP Rollback nodig. De gratis plugin kun je uit de WordPress repository downloaden.

Ga naar de plugin die de problemen veroorzaakt en deze deactiveer je.

wordpress plugin deactiveren

Installeer en activeer de plug WP Rollback. Als je nu naar het scherm met de actieve plugins gaat, zie je dat er een optie “Rollback” of “Terugplaatsen” is toegevoegd.

wordpress plugin oude versie terugplaatsen

Kies de juiste plugin en klik op “Rollback” of “Terugplaatsen”. Je komt nu in een scherm met de verschillende versies van de plugin. Kies de oude versie die je wil activeren

wordpress plugins oude versies

De oude versie is teruggezet.

Zoals je kunt lezen is het niet heel erg moeilijk om een plugin update uit te voeren. Het gaat in de meeste gevallen probleemloos en als je bovenstaande tips gebruikt, dan kunnen fouten altijd voorkomen en/ of opgelost worden.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie