Wat is een wiki?

Home » Blog » Kennisbank » Internet Marketing » Wat is een wiki?

Een wiki is een website waar gebruikers gezamelijk content kunnen toevoegen en aanpassen. Een wiki bewerk je via de webbrowser en is meestal gebaseerd op tekst. De layout is vrij basic. Een wiki bevat informatie over verschillende onderwerpen. De bekendste wiki is Wikipedia. Vaak moet je je registreren voor een Wiki.

Geschiedenis van de wiki

In 1995 werd het eerste wiki programma door Ward Cunningham ontwikkeld. Het woord wiki is afkomstig uit het Hawaïaans. Cunningham was geïnspireerd door het Apple programma Hypercard. Cunningham bouwde zijn eigen versie van het Hypercard programma en doopte dit tot WikiWikiWeb. Deze naam ontleende hij aan een bezoek aan Hawaï.

wiki

Doel van een wiki

Een wiki wordt gebruikt om digitaal samen te werken en om kennis (online) te delen. Verschillende gebruikers kunnen informatie toevoegen en aanpassen zodat de content snel kan groeien en er vanuit verschillende hoeken kennis aangebracht wordt.

Vaak is er wel een zogenaamde moderator op de wiki. De moderator (een soort redacteur) controleert de ingevoerde teksten op onjuist taalgebruik, fouten en of er niet te veel zelfpromotie in de teksten staat.

Makkelijk werken met een wiki

De gebruikte software voor een wiki is niet complex zodat het voor bijna iedereen mogelijk is om teksten en/ of afbeeldingen toe te voegen.

Toepassingen van een wiki

Wiki’s kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, denk bijvoorbeeld aan:

  • Een wiki op het werk om kennis binnen een bedrijf te delen
  • Een online wiki op het internet voor iedereen toegankelijk

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie