Wat is Instagram?

Home » Blog » Kennisbank » Social Media » Wat is Instagram?

Instagram is een social media platform waarmee je foto’s en korte video’s met andere gebruikers kunt delen. Je kunt als gebruiker afbeeldingen en video’s openbaar of privé delen. Indien je privé deelt, kunnen alleen jouw volgers jouw updates zien. Tevens is het mogelijk om updates te delen op andere social media platforms zoals bijvoorbeeld Facebook.

Wie heeft Instagram opgericht?

Instagram is ontwikkeld door 2 Stanford studenten; Kevin Systrom and Mike Krieger. In oktober 2010 werd de gratis mobiele app gelanceerd en won snel aan populariteit. Aanvankelijk was Instagram alleen beschikbaar voor Apple producten als de iPhone, iPad en iPod touch, later kwam er ook een Android versie op de markt. In april 2012 had de app 100 miljoen actieve gebruikers. In december 2014 waren dat er al 300 miljoen.

Wie gebruikt Instagram?

Al snel na lancering werd de app populair onder iPhone en Android gebruikers. Beide systemen hebben ongeveer 50% van de gebruikers. Gebruikers moeten minimaal 13 jaar oud zijn om de app te gebruiken. 90% van de gebruikers is onder de 35 jaar.

Wereldwijd heeft Instagram 600 miljoen gebruikers (jan 2017). Dit is een verdubbeling ten opzichte van 2 jaar geleden. In een groot aantal landen is Instagram na Facebook het meest gebruikte social media platform. In Nederland zijn er ongeveer 2,1 miljoen Instagram gebruikers (peildatum januari 2016) en is de grootste groep gebruikers tussen de 20 en 39 jaar.

instagram en facebook

Facebook en Instagram

De app Instagram werd zo populair dat Facebook interesse in de app kreeg. Uiteindelijk heeft Facebook Instagram voor een bedrag van 1 miljard dollar overgenomen en is nu eigenaar van de app. Facebook ziet waarde in de 40 miljoen gebruikers die Instagram heeft en ziet waarde in de foto’s die gemaakt worden met de app.

Je kunt nu Facebook advertenties ook aan Instagram gebruikers laten zien.

Wie kunnen jouw foto’s op Instagram zien?

Standaard kan iedereen jouw foto’s zien. Zelfs website bezoekers die geen account hebben. Maar je kunt je afbeelding ook privé delen. Dan kunnen alleen jouw volgers, die je zelf autoriseert, jouw foto’s en video’s zien.

Bekende Instagrammers

In Nederland zijn er Instagrammers met ruim 2 miljoen volgers. Dit lijkt veel maar de echt populaire Instagrammers hebben een veelvoud van dit aantal.

Enkele populaire Instagrammers:

  • Selena Gomez, 117 miljoen volgers
  • Beyoncé, 100 miljoen volgers
  • Taylor Swift, 100 miljoen volgers
  • Kim Kardashian, 98 miljoen volgers

Alhoewel Selena Gomez de meeste volgers heeft, is een post van Beyoncé weer waard per post. Dit komt omdat zij minder vaak iets op Instagram plaatst.

instagram adverteren

Adverteren op Instagram

Naast het gebruik van Instagram voor particulieren is het platform ook geschikt om voor je business te gebruiken. Bedrijven met producten die visueel zijn ingesteld kunnen op Instagram adverteren. Het adverteren op Instagram loopt via Facebook waarbij je in kan stellen dat de advertenties ook op Instagram getoond moeten worden.

Het adverteren op Instagram (en ook op Facebook) is minder effectief als adverteren op Google maar het voordeel is dat het wel een stuk goedkoper is. Daarnaast kun je heel gericht op een specifieke doelgroep adverteren en kun je doelgroepen bereiken die je met Google Ads niet of moeilijk kan bereiken.

Geld verdienen met Instagram

Vooral onder jongeren is Instagram populair om geld mee te verdienen. Als je een populair account met veel volgers en veel interactie hebt, ben je voor bedrijven interessant en is het mogelijk om deals met bedrijven te sluiten. Je promoot via je account een product in ruil voor een vergoeding. Hierbij geldt dat hoe populairder het account, hoe meer je voor een Instagram post kan vragen. Er zijn diverse influencers die hier een volledig inkomen mee verdienen.

Naast de zogenaamde gesponsorde posts kun je met Instagram ook geld verdienen door affiliate marketing toe te passen. Het idee is min of meer hetzelfde, ook hier prijs je producten aan alleen krijg je nu betaald als iemand daadwerkelijk het product via jou affiliate link aanschaft.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie