Wat is YouTube?

Home » Blog » Kennisbank » Social Media » Wat is YouTube?

YouTube is een Amerikaanse website waar je gratis een account aan kan maken en een eigen YouTube kanaal kan starten waarop je video’s kan delen. Gebruikers kunnen video’s uploaden, bekijken, delen, beoordelen, aan hun favorieten toevoegen en commentaar onder een video plaatsen.

Geschiedenis van YouTube

YouTube is februari 2005 opgericht door de 3 voormalige PayPal medewerkers Chad Hurley, Steve Chen, and Jawed Karim. Het verhaal gaat dat het idee ontstaan is nadat de oprichters moeite hadden om beeldmateriaal te bekijken van het Super Bowl incident met Janet Jackson en van de Tsunami in 2004. Al snel werd de website populair en in 2006 stond YouTube al in de top 10 van de meest bezochte websites ter wereld.

In november 2006 werd YouTube voor $1,65 miljard door Google overgenomen.

Op één na populairste website ter wereld

In februari 2017 wordt er elke minuut meer dan 400 uur aan video’s op YouTube geplaatst en ongeveer 1 miljard uur aan content wordt er dagelijks bekeken. De website staat op de 2e plaats van de populairste websites in de Alexa ranking.

Wist je trouwens dat YouTube na Google de meest gebruikte zoekmachine ter wereld is? Daarom is YouTube voor veel website eigenaren die zich met SEO bezighouden ook interessant.

De voordelen van YouTube

Wat zijn de voordelen van YouTube?

  • YouTube is gratis, je hoeft niet te betalen om een kanaal te beginnen
  • YouTube is het meest gebruikte video platform ter wereld
  • Je hebt een groot bereik doordat er veel mensen op YouTube zitten
  • Het algoritme; als je doorhebt hoe dit werk kan je het in je voordeel gebruiken om je video’s beter getoond te laten worden
  • Video’s op je kanaal kun je delen, bijvoorbeeld door ze op je website te “embedden”
  • YouTube is van Google daardoor worden ze ook in de zoekresultaten van Google getoond
  • Je kan op YouTube adverteren en zo jouw bedrijf, dienst of product meer bekendheid te geven of om meer verkopen te realiseren

youtube vlogger

De nadelen van YouTube

Maar natuurlijk heeft YouTube ook een paar nadelen

  • Als gebruiker kunnen dezelfde getoonde advertenties als hinderlijk ervaren worden
  • Iedereen kan commentaar op je video’s geven, daar zitten leuke maar ook vaak niet zo leuke reacties tussen
  • YouTube heeft een verslavende werking, door het algoritme weet YouTube wat interessant voor je is en daardoor kan je al snel uren op het platform doorbrengen

Verdienmodel van YouTube

YouTube verdient geld met het tonen van advertenties. Dit zijn de advertenties die je aan het begin van een video ziet en die tussendoor afgespeeld worden. In Amerika is er ook een premium versie van YouTube waarbij je tegen een maandelijkse vergoeding reclamevrij video’s kunt bekijken.

Geld verdienen met YouTube

Het is goed mogelijk om zelf geld te verdienen met YouTube. De zogenaamde YouTubers zijn mensen die zelf een kanaal hebben en daar geld mee verdienen. Dit kan op verschillende manieren:

  • Geld verdienen met Google AdSense. Per vertoning verdient de eigenaar van het kanaal een klein bedrag. Met veel views kan dit interessante inkomsten opleveren.
  • Infomercials. Hierbij wordt er een video gemaakt waarin een product subtiel wordt gepromoot. De eigenaar van het kanaal krijgt hier een vergoeding voor. Dit is vaak interessanter dan Google AdSense omdat de verdiensten hoger zijn.
  • Sponsor. Als je echt populair bent, kun je ook aanbiedingen van sponsors krijgen. Bijvoorbeeld van een kledingmerk.

Bekend geworden door YouTube

youtube nikkie tutorials

Er zijn al diverse mensen bekend geworden door YouTube. Bijvoorbeeld Justin Bieber die door zijn YouTube kanaal een platencontract verdiende. Maar er zijn ook Nederlandse voorbeelden zoals Esmee Denters die door YouTube een samenwerking met Justin Timberlake aanging en samen enkele nummers maakte. Maar ook iemand als Nikkie Tutorials die een Engelstalig kanaal begon met opmaak tips en inmiddels en internationale ster is en een kanaal met 13,7 miljoen volgers heeft.

YouTube alternatief

Gebruik je om wat voor reden liever geen YouTube maar liever een ander platform? Dan is Vimeo een alternatief. Vimeo wordt vaak door makers van een online training gebruikt omdat je je video’s kan verbergen en deze dan niet in de zoekresultaten te voorschijn komen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie