Verschil tussen FTP en SFTP

Home » Blog » Kennisbank » Webdesign » Verschil tussen FTP en SFTP

FTP en SFTP zijn beide protocollen om bestanden uit te wisselen tussen 2 computers. Het verschil tussen FTP en SFTP is dat SFTP een veiligere manier is dan FTP om bestanden uit te wisselen omdat dit protocol beveiligd is. Dit komt omdat de data versleuteld van en naar de webserver verstuurd wordt.

File Transfer Protocol (FTP)

FTP is een protocol dat goed ingeburgerd is. Het is in de jaren 70 ontwikkeld en maakt het mogelijk voor 2 computers om data over het internet uit te wisselen. Eén computer fungeert als server om de data op te slaan en de andere computer fungeert als client om data te zenden of te ontvangen. FTP maakt gebruik van poort 21. FTP wordt vaak gebruikt voor het overzetten van bestanden, en soms ook om (kleine) aanpassingen in bestanden te maken. Veel gebruikte software om te FTP-en is het gratis programma FileZilla.

Secure File Transfer protocol (SFTP)

SFTP is een iets nieuwer protocol. Het is in de jaren 90 ontwikkeld. Net zoals FTP wordt het gebruikt om data tussen 2 computers uit te wisselen. Het protocol zorgt er voor dat data uitwisseling plaats kan vinden met behulp van het SSH protocol. Dit betekent dat de data uitwisseling veilig is. Data die van de eigen computer naar de webserver gestuurd wordt, wordt eerst versleuteld voordat het verstuurd wordt. Dit bemoeilijkt het om voor hackers gevoelige informatie te vergaren.

Belangrijkste verschillen tussen FTP en SFTP

  • FTP is op tekst gebaseerd, SFTP op pakketjes. Doordat SFTP minder data verstuurd, is het op de lange term sneller.
  • Waar FTP gebruik maakt van poort 21, maakt SFTP gebruik van poort 22.
  • FTP kun je anoniem gebruiken, je hoeft geen gebruikersnaam en wachtwoord op geven. Bij SFTP kan dit niet.
  • Bij FTP is de data in de meeste gevallen niet versleuteld. Bij het SFTP protocol is de data versleuteld.

Mocht je bestanden van je eigen computer naar jouw website willen uploaden, maak dan altijd gebruik van SFTP.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie