Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

Home » Blog » Kennisbank » Webdesign » Wat is het verschil tussen HTTP en HTTPS?

HTTP en HTTPS zijn beide protocollen waarmee gegevens verstuurd kunnen worden. In principe doen HTTP en HTTPS hetzelfde alleen is HTTPS de veilige versie van HTTP. De gegevens worden bij HTTPS versleuteld verstuurd waardoor deze niet door iemand gelezen kunnen worden.

De betekenis van HTTP en HTTPS

HTTP staat voor Hyper Text Transfer Protocol en HTTPS voegt daar het woordje “Secure” nog aan toe, het staat dus voor: Hyper Text Transfer Protocol Secure.

Wanneer gebruik je HTTP en wanneer HTTPS?

Standaard maakt iedereen gebruik van HTTP. Wil je een veilige gegevensoverdracht? Gebruik dan HTTPS. Dit zal meestal gelden voor websites waar gevoelige informatie verstuurd wordt. Denk hierbij aan webshops waar betaalgegevens verstuurd worden maar ook bij websites waar persoonsgegevens opgeslagen worden. Je wil als website eigenaar dat deze gevoelige informatie niet door derden gelezen kan worden. In principe is het mogelijk als je HTTP gebruikt dat iemand anders de gegevens die verstuurd worden onderschept en deze later voor de verkeerde redenen misbruikt. Denk aan creditcard gegevens die verhandeld worden.

http of https

HTTPS en SEO

Google wil graag zijn gebruikers de beste resultaten in de zoekmachine geven. Om die reden vindt Google veiligheid steeds belangrijker en beloont daarom websites (en webshops) die gebruik maken van het veiligere HTTPS. Het is een klein voordeel denk niet dat dit er meteen voor zorgt dat je op nummer 2 komt, maar desalniettemin is het een voordeel. Ben je serieus met veiligheid en SEO bezig, dan is een beveiligde verbinding met HTTPS een must!

Mythen over HTTPS

Veel mensen gaan er ten onrechte vanuit dat het installeren van een SSL certificaat (wat er voor zorgt dat je gebruik maakt van het HTTPS protocol) voldoende is om een website veilig te maken. Dit is dus niet het geval! Alleen de gegevens worden versleuteld verstuurd. Je zal dus ook nog de gebruikelijke beveiligingsmaatregelen moeten nemen. Zoals het up-to-date houden van je website, thema’s en plugins.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie