Een WordPress child theme is een theme dat op basis van een ander theme gebouwd is. Het child theme erft de functionaliteit en de styling van het parent theme. Je gebruikt een child theme om je website stabiel te houden bij het uitvoeren van updates.
Inhoudsopgave
Wat is een WordPress child theme?
Een WordPress child theme is een theme dat de functionaliteit van een ander WordPress theme (het parent theme) erft. Je gebruikt het omdat je wijzigingen in het theme door kan voeren zonder dat je deze kwijtraakt als je het theme bijwerkt. Als je de wijzigingen in het originele theme zou maken, raak je deze kwijt bij een update.
Om dit probleem op te lossen is door de ontwikkelaars van WordPress het child theme principe ontwikkeld.
Waarom gebruik maken van een child theme?
Zoals eerder geschreven blijven wijzigingen behouden als je een update uitvoert. Het handige van een child theme is dat je voort kan borduren op de bestaande functionaliteit. Je hebt dus al veel functionaliteit van het parent theme en kan daar eenvoudig extra functionaliteit aan toevoegen.
Met deze manier van werken hoef je de functionaliteit van het parent theme niet helemaal zelf te ontwikkelen en dit zorgt voor een snellere ontwikkeling van een website.
De voordelen van een WordPress child theme
- Een child theme zorgt er voor dat gemaakte wijzigingen behouden blijven.
- Eigen aanpassingen staan apart van de functionaliteit van het parent theme.
- Je kan sneller ontwikkelen omdat je gebruik maakt van een basis die er al is.
De nadelen van een child theme
Er zitten ook een paar nadelen aan het gebruik van een child theme maar deze zijn niet heel groot. Zo moet je je eerst in het parent theme verdiepen, kijken welke functionaliteit het theme biedt en hoe deze is opgebouwd. Daarnaast kan het zijn dat de ontwikkelaars van het parent theme met de ontwikkeling van het parent theme stoppen en dat zorgt er voor dat jouw website niet meer mee ontwikkeld. Kies daarom altijd een betrouwbaar WordPress theme als basis.
Hoe maak je een child theme?
Begin met het maken van een nieuwe map in de folder /wp-content/themes. Het makkelijkste is om de naam van het parent theme aan te houden en daar -child achter te plaatsen. Zo zie je in één oogopslag bij welk parent theme het child theme hoort.
Stylesheet aanmaken
Vervolgens maak je een stylesheet aan, noem deze style.css. Hierin komt de opmaak voor de website.
- Zorg voor een een unieke theme naam.
- Geef bij template de naam van het parent theme op.
Maak de stylesheet van het parent theme bekend
Het bekend maken van de stylesheet van het parent theme doe je door een regel code aan het bestand functions.php toe te voegen. Je voegt de functie wp_enqueue_style toe.
Als er in de stylesheet van je child theme stijlen gedefinieerd zijn (wat meestal het geval zal zijn, dan moet deze stylesheet ook toegevoegd worden. Gebruik dan in plaats van de vorige code, onderstaande code:
Child theme activeren
Het child theme kun je via het WordPress dashboard activeren. Ga naar Weergave > Thema’s en ga naar het child theme. Als je muis boven het child theme hangt, verschijnt er een knop “Activeren”. Klik hier op om het theme te activeren.