Is WordPress gratis?

Home » Blog » Kennisbank » WordPress » Is WordPress gratis?

Ja, WordPress is helemaal gratis. Er zijn 2 versies van WordPress en beide versies zijn helemaal gratis. Je bent geen licentiekosten of aanschafkosten verschuldigd. De enige kosten die je maakt zijn de kosten voor hosting en onderhoud en voor het ontwikkelen van de website. Maar je hebt geen kosten voor het aanschaffen of updaten van WordPress zelf.

Hoe komt het dat WordPress gratis is?

Dat komt omdat WordPress zogenaamde open source software is. De software wordt niet door een bedrijf maar door een groep vrijwilligers (community) gemaakt. De vrijwilligers maken de code en stellen deze gratis beschikbaar. Je kan het downloaden en aanpassen zoals je zelf wil.

  • Je kan WordPress gebruiken zoals je zelf wil, er zijn geen beperkingen
  • Je kan WordPress aanpassen, dingen verwijderen en toevoegen zonder beperkingen zoals jij wil
  • Je kan WordPress als eigen software uitgeven als je dat wil

wordpress website

Welke kosten betaal je dan wel voor een WordPress website?

Zoals gezegd is de software helemaal gratis toch zul je kosten kwijt zijn als je een WordPress website online wil zetten. De eerste kosten die je zal maken zijn de kosten voor een domeinnaam en voor een hostingpakket. Reken op € 10,- per jaar voor een domeinnaam en rond de € 50,- per jaar voor een goed hostingpakket voor je WordPress website.

Verder kun je een gratis WordPress theme en gratis plugins gebruiken maar als je een professionelere website wil dan kom je al snel bij betaalde themes en plugins. Wat je hiervoor betaalt is afhankelijk van de leverancier. De meeste themes kosten rond de € 50,- tot € 100,-  eenmalig. Plugins tussen de € 10,- en € 80,- eenmalig. Ook zijn er themes en plugins waarvoor je jaarlijks betaalt. Kosten verschillen per leverancier.

Dit zijn de kosten als je alles zelf doet. Daarnaast kan het zijn dat je een website laat maken of een WordPress specialist inhuurt om werk voor je te doen. Per bedrijf betaal je hier verschillende tarieven dus het is lastig te zeggen wat je hiervoor kwijt bent.

WordPress website helemaal gratis?

Je kan ook een WordPress website zonder hosting nemen zodat je helemaal geen kosten betaalt. Dit kan op 2 manieren:

  • Neem een website bij wordpress.com. Je website is dan via het internet door iedereen te zien. Je heb dan alleen geen eigen domeinnaam maar een subdomein van wordpress.com. De website is dan bereikbaar via website.wordpress.com.
  • Installeer WordPress op je eigen computer (Mac of Windows). Je kan alles met de website doen alleen is de website niet via het internet te bereiken.

Samenvattend

De WordPress software kun je gratis downloaden en gebruiken. Je kan een gratis WordPress website maken als je gebruik maakt van wordpress.com (je hebt wel beperkte functionaliteit) of als je een website op je eigen computer maakt.

De minimale kosten voor een WordPress website zijn de kosten voor domeinregistratie en webhosting. Daarnaast kunnen er additionele kosten zijn voor betaalde WordPress themes en plugins en eventueel voor het inhuren van een WordPress specialist.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie