Het verschil tussen open source en closed source software

Home » Blog » Kennisbank » WordPress » Het verschil tussen open source en closed source software

Software wordt op verschillende manieren aangeboden. 2 belangrijke licentie vormen zijn open source en closed source. Wat is het verschil tussen open source en closed source software?

Wat is open source software?

Open source software is software waarvan de broncode openbaar is. Je kan zelf de code aanpassen, verwijderen of uitbreiden zonder dat daar consequenties aan verbonden zitten. Je kan de software zelf helemaal naar je hand zetten.

Er is geen leverancier voor open source software. De software wordt door een groep vrijwilligers gemaakt en ook door hen onderhouden. De software is gratis en je bent geen terugkerende kosten voor de software verschuldigd.

Bekende voorbeelden van open source software

Wat is closed source software?

Closed source software is software waarbij de code niet voor een buitenstaander te lezen is. Je kan de code niet aanpassen, kopiëren of uitbreiden zonder dat dit ten koste van de garantie gaat. Vaak vervalt de garantie van de leverancier als je op eigen houtje de code gaat aanpassen.

De leverancier zorgt voor de updates van de software. Om in het bezit van de software te komen, zul je een prijs aan de leverancier moeten betalen. Vaak zitten er ook terugkerende kosten aan de software.

Bekende voorbeelden van closed source software

  • Microsoft Windows
  • Adobe Photoshop

Verschillen tussen open source en closed source

Er zijn nogal wat verschillen tussen de twee. Welke je beter kunt kiezen is niet zo eenvoudig om te zeggen, het is van verschillende factoren afhankelijk.

Ontwikkeling

Bij closed software maak je afspraken met de leverancier. Zij zijn verantwoordelijk voor de juiste werking van de code. Bij open source kun je geen afspraken maken en zal je zelf aan de slag moeten of iemand inhuren om alles goed werkend te krijgen.

Ondersteuning

Bij closed software verzorgt de leverancier de ondersteuning. Je maakt wederom afspraken over wat zij wel en niet doen en tegen welke prijs. Bij open source kun je geen afspraken met de makers van de software maken. Wel kun je een partij in de arm nemen die dit op zich neemt.

Flexibiliteit

Bij closed software zit je vaak in een bepaald stramien vast en bepaalt de leverancier de ontwikkelingsrichting. Bij open source kun je helemaal zelf bepalen welke aanpassingen je doet.

De kosten van de software

Bij closed source software bepaal je om de software aan te schaffen en voor ondersteuning. In de voorwaarden staat duidelijk wat je kan verwachten.

Open source software is gratis. Je betaalt geen aanschafprijs of licentiekosten. De ontwikkeling kun je zelf doen als je kennis hebt. Of je kunt tegen vergoeding iemand inhuren om dit voor je te doen.

Samenvattend

Open source is gratis en dat lijkt op het eerste gezicht veel interessanter dan closed software waar je voor betaalt. En vaak is open source ook goedkoper. Maar houdt er rekening mee dat er wel punten zijn die anders werken, zoals dat je geen garanties hebt en er nog kosten kunnen zijn als je dingen wil aanpassen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie