Wat is een WordPress theme?

Home » Blog » Kennisbank » WordPress » Wat is een WordPress theme?

Een WordPress theme, of in het Nederlands een WordPress thema, is een verzameling bestanden die het uiterlijk van je website bepalen en daarnaast (vaak) ook functionaliteit aan je WordPress website toevoegt. Voor WordPress zijn er duizenden thema’s beschikbaar. Van gratis tot betaald, van goedkoop tot prijzig en van eenvoudig tot zeer complex.

Hoe kom je aan een WordPress theme?

Zoals eerder aangegeven zijn er vele duizenden WordPress themes beschikbaar. Daarbij zijn er betaalde en gratis themes. Het is heel verleidelijk om voor een gratis versie te kiezen maar daar moet je wel bij oppassen. Een WordPress theme bestaat uit een verzameling bestanden en de code die hierin staat wordt door de maker geschreven. Als deze code slecht geschreven is, kan dit gevolgen voor je website hebben. Van het niet goed functioneren tot aan een gehackte website aan toe. Kies, als je een gratis WordPress theme kiest, altijd voor een betrouwbare maker. Het beste kun je gratis WordPress themes downloaden van de officiële WordPress website.

Maar waar moet je op letten als je een WordPress theme downloadt?

Als je naar de WordPress website gaat en dan naar de theme sectie, dan staan de themes standaard al op populariteit geordend. De populaire themes geven al een indicatie welke goed zijn. Als je dan een theme aanklikt kun je op de volgende zaken letten:

  • Het aantal actieve installaties; daar kun je aan zien of anderen het theme ook gebruiken
  • De beoordeling; hieraan kun je zien of er (veel) problemen met het theme zijn
  • De laatste update; hieraan kun je zien of de maker het theme regelmatig bijwerkt en of het geschikt is voor de versie van jouw WordPress website

wordpress theme downloaden

5 Goede gratis WordPress themes

Astra

astra wordpress theme

Eén van de meeste gedownloade WordPress themes op WordPress.org, dat is Astra. Het is een lichtgewicht (minder dan 50KB), snel ladend theme waarmee je eenvoudig een blog, persoonlijk portfolio of een webshop met WooCommerce kunt bouwen. Voor een gratis theme is het zeer compleet en bijna zo goed als veel betaalde themes.

Astra is SEO vriendelijk en geschikt om samen met een pagebuilder zoals Elementor te gebruiken.

Download het Astra theme

OceanWP

oceanwp

OceanWP is het perfecte theme voor jouw nieuwe WordPress project. Lichtgewicht en makkelijk aanpasbaar. Je kunt ook met dit theme verschillende soorten websites zoals een blog, een portfolio, een business website of een webshop bouwen. OceanWP is SEO geoptimaliseerd en werkt goed op elk apparaat.

Download OceanWP

Hestia

hestia

Een modern WordPress theme voor professionals. Zeer geschikt voor creative ondernemingen, mkb (restaurants, sportwinkels), zzp-ers en corporate ondernemingen. Hestia is een one-page design theme, SEO vriendelijk en geschikt om te gebruiken met een pagebuilder.

Download Hestia

Colibri WP

colibriwp

Colibri is een theme geschikt voor verschillende doeleinden en daarbij kun je veel aanpassingen aan de layout maken. Er wordt een vooraf vormgegeven homepage meegeleverd. Daarnaast zijn er 5 header designs en 35 content blokken die eenvoudig aan te passen zijn. Je kunt ook eigen blokken ontwerpen. Met Colibri kun je eenvoudig een video achtergrond of een slider achtergrond toevoegen.

Download Colibri WP

GeneratePress

generatepres

GeneratePress is een lichtgewicht thema welke speciaal gebouwd is voor snelheid en gebruikersgemak. Het theme is in een gratis en een betaalde versie verkrijgbaar. Als je goed in Google wil scoren, dan is GeneratePress het theme voor jou.

Download GeneratePress

En betaalde WordPress themes?

Er zijn verschillende websites waar je WordPress themes kunt kopen. Hieronder een lijst van goede websites waar je terecht kunt:

5 Goede betaalde WordPress themes

Divi

divi wordpress theme

Divi is het vlaggenschip van Elegant Themes. Met Divi kun je elke soort website bouwen die je wil. De pagebuilder zorgt er voor dat je geen technische kennis nodig hebt om een mooie layout te maken. Met 600.000 gebruikers is Divi het populairste commerciële WordPress theme.

De beste feature van Divi is de pagebuilder. Hiermee kun je eenvoudig een nieuwe layout voor je website maken. Bij het theme komen verschillende van te voren gemaakte layouts die je eenvoudig als startpunt voor je website kunt gebruiken.

Divi kun je aanschaffen tegen een jaarlijkse vergoeding of deze afkopen met een eenmalige betaling. Bij de aankoop van DIvi krijg je ook nog enkele WordPress themes en plugins van Elegant Themes.

Naar de Divi website

Enfold

enfold wordpress theme

Enfold is een gebruikersvriendelijk WordPress theme met een handige pagebuilder. Het theme is redelijk populair en sinds 2013 op de markt. Met het theme kun je snel ene website in elkaar zetten doordat er al veel kant en klare demo’s meegeleverd worden. De onwikkelaars bieden uitstekende support mocht je ooit tegen problemen aanlopen.

Naar de website van Enfold

Avada

avada

Avada is het best verkochte theme op Themeforest. Net zoals Divi kun je hier ook makkelijk verschillende layouts maken. Ook al is het theme veel verkocht, de websites die met Avada gemaakt zijn lijken niet op elkaar. Je kan er namelijk elke layout mee maken die je wil. Avada werkt perfect met WooCommerce zodat je ook makkelijk een mooie webshop kunt maken.

Naar de website van Avada

X | The theme

x the theme

X | The theme is een theme met alle denkbare opties die je nodig hebt. De bouwers zeggen dan ook dat dit het laatste theme is dat je nodig hebt. Ook met dit theme kun je alle layouts maken die je wil daardoor lijken de themes die met X theme gemaakt zijn allemaal uniek. Bij het theme krijg je 30 extra premium plugins. Updates zijn gratis.

Naar de website van X | The theme

BeTheme

betheme

BeTheme is een indrukwekkend multipurpose theme. Bij het theme zitten 44 demo’s waar je uit kan kiezen om snel een website in elkaar te zetten. Zo zijn er voorbeelden voor een DJ, een simpele blog en een spa website. Met dit theme kan je dus allerlei verschillende websites bouwen.

Naar de website van BeTheme

Waar kies je voor, betaald of gratis?

Als je een hobby website hebt of je wilt eenvoudig beginnen zonder dat je geld wilt investeren, dan kan een gratis WordPress theme een prima oplossing zijn. Op de WordPress website staan verschillende zeer goede en populaire gratis themes. Let er wel op dat je (meestal) geen ondersteuning krijgt als je vragen hebt. Als je meteen professioneel aan de slag wil, kun je beter voor een betaald theme kiezen. Je hebt dan de voordelen van ondersteuning van de maker van het theme.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een WordPress theme?

Belangrijke punten bij het uitkiezen van een theme zijn:

  • Hoe “licht” is het theme? Een theme met veel functionaliteit ingebouwd kan er voor zorgen dat je website trager wordt.
  • Hoe goed is de ondersteuning van de maker van het theme? Kun je in geval van vragen en/ of problemen contact opnemen met de maker en kan de maker het probleem voor je oplossen of in ieder geval aangeven hoe het probleem opgelost kan worden.
  • Hoe wordt het theme door anderen beoordeeld? Uit de reacties van eerdere kopers kun je aflezen hoe goed of slecht het theme is en kun je zien of de ontwikkelaar goed reageert.
  • Zitten er veel plugins in het theme verwerkt? Mocht je ooit over willen stappen naar een ander theme dan kan dit een lastig punt zijn en voor veel extra werk zorgen. Dit geldt ook voor eigen shortcodes en andere eigen functionaliteit die in het theme is verwerkt.
  • De flexibiliteit van het theme. Kun je makkelijk  layout maken die je wil en functionaliteit toevoegen?

Verder nog interessant om te weten

Voor veel branches zijn er speciale themes gemaakt. Bijvoorbeeld een WordPress theme voor een schoonheidssalon of een theme voor internet marketeers. Dit kan ook handig zijn voor je keuze.

Als je niet zo goed bent met HTML en CSS dan kun je toch hele mooie layouts maken door een zogenaamde pagebuilder te gebruiken. Met een pagebuilder krijg je een tool waarbij je visueel aan het werk gaat. Er zijn al een heleboel standaard website elementen waar je uit kan kiezen. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Knoppen
  • Formulieren
  • Sliders

Je kan deze elementen op je pagina “slepen”. Kennis van een programmeer taal is zodoende niet nodig. Een populaire pagebuilder is Elementor.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie