Welke WordPress rollen zijn er?

Home » Blog » Kennisbank » WordPress » Welke WordPress rollen zijn er?

WordPress rollen worden toegewezen aan WordPress gebruikers en bepalen welke autorisatie een gebruiker binnen WordPress heeft. Standaard heeft WordPress 5 verschillende rollen die elk een eigen beveiligingsniveau hebben. Lees hier welke rollen er zijn en wat elke rol kan doen. De rollen zijn hiërarchisch opgebouwd. Een rol met meer autorisatie erft ook de functionaliteit van een rol met minder autorisatie.

De 5 standaard WordPress rollen

Van lage naar hoge autorisatie vind je hieronder de 5 WordPress rollen die er standaard zijn. Een lage autorisatie betekent dat een gebruiker weinig functionaliteit heeft, bij een hoge autorisatie heeft een gebruiker veel functionaliteit binnen een WordPress website.

  • Abonnee (Subscriber):
    Dit is de rol met de minste autorisatie. De gebruikers met deze rol kunnen hun profiel aanpassen en commentaar plaatsen. Het is een handige rol als je wil dat alleen geregistreerde gebruikers commentaar kunnen plaatsen.
  • Schrijver (Contributor):
    Gebruikers met deze rol kunnen artikelen schrijven maar deze niet publiceren. Ze kunnen alleen een artikel klaarzetten. Het is een handige rol als je meerdere schrijvers op een website hebt maar eerst de artikelen wil goedkeuren.
  • Auteur (Author):
    Gebruikers met deze rol kunnen artikel schrijven en deze ook publiceren. Deze rol is handig als je schrijvers hebt waarvan de artikelen meteen gepubliceerd mogen worden.
  • Redacteur (Editor):
    Gebruikers met deze rol kunnen artikelen beheren en publiceren. Deze rol werkt goed in combinatie met de “Schrijver” rol. Gebruikers met de “Schrijver” rol schrijven artikelen en de Redacteur keurt en plaatst het artikel.
  • Beheerder (Administrator):
    De beheerder heeft toegang tot alle functionaliteit in de website.

De autorisatie in deze standaard WordPress rollen kun je helaas niet aanpassen wat soms onhandig kan zijn als je met meerdere gebruikers werkt. Een gebruiker met de rol Schrijver kan bijvoorbeeld geen afbeeldingen uploaden bij het artikel. Om dit aan te passen kun je gebruik maken van plugins.

Autorisatie aanpassen

3 handige plugins om te autorisatie van de standaard WordPress rollen aan te passen.

Extra WordPress rol aanmaken met Webmaster user role

webmaster user role plugin

De plugin Webmaster user role is een handige plugin welke een nieuwe WordPress rol toevoegt die qua functionaliteit tussen een Redacteur en een Beheerder in zit. Dit is handig omdat gebruikers dan net iets meer kunnen zoals het updaten maar kunnen niet bij de vitale functies van WordPress zoals bij de instellingen en plugins installeren.

Om gebruik te maken van de nieuwe rol hoef je alleen maar de plugin te installeren en te activeren. Je kan de Admin rol nu aan een gebruiker toewijzen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie