WordPress begrippenlijst

Home » Blog » Kennisbank » WordPress » WordPress begrippenlijst

Als je met WordPress gaat werken dan zal je als snel typische WordPress uitdrukkingen tegenkomen. In deze WordPress begrippenlijst vind je de belangrijkste en meest gebruikte uitdrukkingen met een korte uitleg. Door deze lijst door te nemen, snap je precies waar men het over heeft als er weer een term gebruikt wordt!


Bericht
In de Engelse versie wordt dit een post genoemd. Een bericht is hetzelfde als een artikel en kan over elk onderwerp gaan wat de  auteur wil. Een bericht wijs je aan een categorie en/of tag toe. Berichten worden op tijd geselecteerd. Dit in tegenstelling tot pagina’s, deze worden hiërarchisch geselecteerd.

Blog
Het korte woord voor weblog. Een blog is soort online dagboek over een bepaald onderwerp. Een blog kan een onderdeel van een zakelijke website waarbij de onderneming nieuwsbericht verspreid voor hun doelgroep. Ook zijn er veel op zich staande blogs waar bloggers bloggen over hun dagelijkse leven en wat hen bezighoudt. Bijvoorbeeld fashionblogs.

Categorie
Een categorie is een verzamelbak waarin blogs staan met een gemeenschappelijk onderwerp.

Concept
Dit zijn artikelen en pagina’s die al aangemaakt maar nog niet gepubliceerd zijn. Je kunt het wel in het dashboard bekijken maar nog niet op de website.

Content Management Systeem (CMS)
Een CMS is een soort schil om de code heen zodat je een website kan bewerken zonder dat je technische kennis nodig hebt.

CSS
CSS staat voor Cascading Style Sheets. Met CSS kun je HTML elementen opmaken en zo de vormgeving van de webpagina bepalen.

Custom CSS
Custom CSS is CSS die je zelf aanmaakt en op de website plaatst.

Dashboard
Het WordPress dashboard is de eerste pagina die je ziet als je inlogt op WordPress. Het is een soort overzichtspagina waar je links naar diverse onderdelen van WordPress ziet.

Domeinnaam
Een domeinnaam is een unieke naam op het internet waarmee je je website kunt oproepen. Een domeinnaam verwijst naar een ip-adres en bestaat uit de eigenlijke naam en de zogenaamde domein extensie. Een voorbeeld is: succeswebsite.nl. Succeswebsite is de domeinnaam en ,nl. de extensie.

Gallery
Een gallery is een “gallerij” met foto’s die je op je WordPress website kunt plaatsen.

Gravatar
Gravatar staat voor Global Regognised Avatars en het zijn online visuele representaties van individuen. Met een gravatar heeft een gebruiker één avatar voor alle fora en websites die hij of zij bezoekt.

Header
Dit is het bovenste gedeelte van je website/ blog. In de header vind je vaak het logo en het menu van de website.

HTML
Hyper Text Markup Language. HTML bestaat uit code (tags) die op de pagina geplaatst worden. Elke HTML tag staat voor een bepaald element. Bijvoorbeeld een afbeelding of een paragraaf tekst. Met behulp van CSS kun je bepalen hoe de HTML tag vormgegeven wordt.

Link
Kort voor hyperlink. Een link is een verwijzing naar een andere pagina, afbeelding of document. Links kunnen naar dezelfde website verwijzen (interne links) of naar andere websites (externe links).

Pagina
In WordPress heb je berichten (posts) en pagina’s (pages). In berichten plaats je vaak content dat tijdsgebonden is en op pagina’s meer hiërarchische content. Denk bijvoorbeeld aan een contactpagina of een over ons pagina.

Permalink
Een permalink is het adres van een webpagina. Ook wel URL genoemd.

PHP
PHP staat voor PHP Hypertext Preprocessor. PHP is de meest gebruikte open source programmeertaal op het web. Met PHP kun je functionaliteit aan je website toevoegen. Het draait op de server. WordPress is in PHP geschreven.

Pingback
Een pingback is een automatisch signaal dat er een link naar een pagina op jouw website is geplaatst.

Plugin
Een plugin is een verzameling bestanden die een bepaalde functie uitvoeren. Een voorbeeld van een plugin is een contactformulier of een plugin voor SEO zoals Yoast SEO.

Reactie
Een reactie is commentaar op een WordPress website. Website bezoekers kunnen, mits de website eigenaar dit toelaat, reacties op pagina’s en berichten plaatsen.

Responsive webdesign
Responsive webdesign is een website die meeschaalt aan het apparaat waarop de website bekeken wordt zodat de website altijd goed getoond wordt. Tegenwoordig is responsive webdesign zeer belangrijk omdat Google en bezoekers hier veel waarde aan hechten.

Slug
In WordPress is de slug is het deel van de URL dat na de domeinnaam komt. In www.succeswebsite.nl/dit-is-de-slug, is “dit-is-de-slug” de slug. De slug wordt automatisch op basis van de paginanaam gemaakt waarbij speciale tekens zoals een punt, komma of uitroepteken verwijderd worden.

Spam
Spam is ongewenste reclame. Op een WordPress website komt spam in de vorm van reacties op de website veelvuldig voor. Er zijn diverse manieren om spam tegen te gaan. Door bijvoorbeeld plugins te gebruiken.

Tag
Tags lijken op categorieën maar werken net even anders. Je kunt bij het aanmaken van een blog bericht een tag aan het bericht toevoegen. Dit is een soort sleutelwoord en geeft een indicatie waar het bericht over gaat.

Themes
Een theme bepaald de vormgeving van een website en heeft (vaak) ook extra functionaliteit die beschikbaar komt na activatie van het theme. Er enkele duizenden gratis en betaalde themes verkrijgbaar.

Trackback
Hiermee laat je een andere blog schrijver weten dat je iets geschreven hebt dat aan zijn log gerelateerd is.

Uitreksel
Uitreksel, in het Engels Excerpt, is een korte samenvatting van de inhoud van het bericht of van de pagina.

Widget
Een widget is een kleine module die bepaalde functionaliteit aan je WordPress website toevoegt. Widgets kunnen maar op een beperkt aantal plaatsen op je website gebruikt worden.

Zijbalk
Dit is een gedeelte van je website dat op meerdere pagina’s terugkomt. De zijbalk staat, afhankelijk van je theme, aan de linker- of rechterkant. Sommige themes hebben zelfs 2 zijbalken aan één kant. Vaak plaats je hier belangrijke informatie in.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie