Als je een WordPress website hebt, zal je al snel één of meer plugins op je website willen hebben om extra functionaliteit aan je website toe te voegen. Maar hoe moet je een WordPress plugin installeren? Is het moeilijk of kan iedereen dit doen?
Een WordPress plugin installeren is, normaal gesproken, kinderlijk eenvoudig. Alleen bij aangekochte plugins kan het wel eens voorkomen dat een plugin erg veel bestanden heeft en dat je daardoor de plugin niet via de normale WordPress interface kunt installeren. Maar ook dit kan eenvoudig opgelost worden, zie daarvoor punt 2.
Inhoudsopgave
1. Normale installatie van een WordPress plugin
De makkelijkste en meest gebruikte manier om een WordPress plugin te installeren is via het WordPress dashboard en dan de optie Plugins > Nieuwe plugin te kiezen. Je komt in onderstaande scherm en hebt 2 keuzes:
A. Je kiest een WordPress plugin uit de WordPress repository
Dit is de meest gebruikte optie. In het zoekvak vul je de naam of een gedeelte van de naam van de plugin. Na het invullen wordt er gezocht en verschijnen de zoekresultaten op de pagina.
Kies de gewenste plugin en klik op de button “Nu installeren”. De plugin wordt geïnstalleerd. Na installatie kun je de plugin meteen activeren door op de button “Activeren” te klikken. De plugin is nu geïnstalleerd en klaar om te gebruiken.
B. Je hebt een plugin op je harde schijf staan en upload deze naar je website
Deze optie werkt net iets anders. In plaats van een plugin in de WordPress repository te zoeken, heb je de plugin al eerder gedownload en op je computer staan. De plugin zet je nu over naar de website. Dit doe je door op de button “Plugin uploaden” te klikken en de gewenste plugin te kiezen. Zoek op je computer naar de juiste zip file en selecteer deze.
Na het uploaden van de plugin, activeer je deze net zoals bij de eerste optie.
2. Installatie van een WordPress plugin via FTP
Het kan soms voorkomen dat het niet lukt om een WordPress plugin te uploaden via het CMS. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen omdat WordPress niet genoeg geheugen heeft om te plugin te uploaden. Dit kun je omzeilen door de plugin via FTP op je website te zetten. Zet een FTP sessie naar je webruimte op. Dit kan je het makkelijkste doen met het gratis FTP programma FileZilla.
WordPress plugins plaats je in de map /wp-content/plugins. Let er wel op dat je de uitgepakte versie upload. Anders moet je het bestand op de server uitpakken.
Na het uploaden kan je de plugin activeren via het WordPress dashboard.