10 SEO tips voor beginners

Home » Blog » SEO » 10 SEO tips voor beginners

SEO, je hebt er vast wel eens van gehoord. Als je begint met SEO dan komt er nog al wat op je af. Al die termen, de één zegt dit, de ander dat. Waar moet je nu op letten? In dit artikel geef ik voor de beginners 10 SEO tips die er voor zorgen dat je hoger in Google komt met je website.

Wat is SEO?

SEO is een marketing discipline welke zich focust op het zichtbaar maken van een website in de organische zoekresultaten van de zoekmachines. Je optimaliseert een pagina voor een van te voren gekozen zoekwoord. SEO bevat technische en creatieve elementen om de rankings in de zoekresultaten te verbeteren, meer bezoekers op je website te krijgen en om beter op te vallen in de zoekmachines.

De 3 belangrijkste pijlers van SEO zijn:

  • De techniek van de website; hieronder vallen zaken als de code en de snelheid van de website en de veiligheid van een website
  • De content op de website; hieronder valt het op de juiste optimaliseren van de inhoud van je website zodat zoekmachine goed begrijpen waar een pagina over gaat
  • De populariteit van je website, bepaald door het aantal links naar je website

1. Zorg voor het juiste website systeem

Een website kun je op vele manieren maken. Je kunt zelf de code schrijven en een zogenaamde statische website maken. Of je kunt gebruik maken van een dynamische website met een Content Management Systeem (CMS). Je kunt hierbij kiezen voor een commerciële oplossing of een open source oplossing waarbij je geen licentiekosten verschuldigd bent. En ook bij open source oplossingen heb je vele mogelijkheden maar het meest gebruikte, meest populaire systeem is: WordPress. Als je begint met een nieuwe website, kies dan voor WordPress.

WordPress is de juiste keuze voor een website omdat de structuur van de website goed door Google begrepen wordt waardoor je makkelijker hoger in Google komt. Daarnaast zijn er veel gratis en betaalde uitbreidingen zoals plugins en themes beschikbaar.

2. Zorg voor goede hosting

Hosting is ruimte op het internet waar je website staat. Ook bij hosting zijn er vele mogelijkheden om uit te kiezen. Veel mensen zijn geneigd om te goedkoopste te kiezen maar dit is niet altijd de beste oplossing. Bij hosting is het belangrijke dat je website in eerste instantie goed werkt, veilig is en dat de website snel is. Kies daarom altijd voor kwaliteit hosting zodat je een snelle website hebt.

Als je meerdere websites hebt, kan het interessant zijn om een eigen VPS te nemen. Een VPS is een virtuele server wat als voordeel heeft dat je de resources van de server met niemand anders hoeft te delen.

3. Houd je aan de regels van Google

Google’s doel is heel simpel: aan gebruikers de beste zoekresultaten tonen. In de loop der jaren zijn er vele trucjes geweest die werkten maar Google evolueert dagelijks en kan trucjes steeds beter opmerken. Gevolg is als een trucje opgemerkt wordt dat deze niet meer werkt en vele website eigenaren een probleem hebben. Een betere strategie is daarom om je aan de regels van Google te houden zodat je geen last heb van nieuwe Google updates die regelmatig uitkomen.

Denk daarom in eerste instantie aan je gebruiker. Maak waardevolle content voor je bezoekers en houd je ver van de black hat SEO trucjes. Natuurlijk is het belangrijk om goed zoekwoorden onderzoek te doen en deze zoekwoorden op de juiste plekken in je content te verwerken.

4. Neem een Google Analytics account

Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee je inzicht krijgt in het gedrag van de bezoekers op de website. Je kunt zien hoeveel bezoekers je website heeft, waar ze vandaan komen, hoe ze op je website zijn gekomen, wat voor apparaat ze gebruiken en nog veel meer. Samen met Google Search Console is dit de belangrijkste tool van Google die website eigenaren moeten gebruiken als zij met SEO beginnen.

5. Neem een Googe Search Console account

Met Google Search Console krijg je inzicht in hoe Google jouw website technisch beoordeelt en hoe jouw website het in de zoekmachines doet. De gratis dienst biedt een schat aan informatie die je voor je SEO werkzaamheden kunt gebruiken.

Begin altijd met het aanmaken van een XML sitemap voor je website en meldt deze bij Google Search Console aan. Met het aanmelden zorg je er voor dat Google alle pagina’s op je website makkelijk kan vinden. Kijk regelmatig in Google Search Console om te zien op welke positie jouw website in de zoekresultaten staat.

6. Doe zoekwoorden onderzoek

Met SEO wil je hoger in Google komen maar met welke termen wil je hoger in Google komen? Daar kom je achter door een zoekwoorden onderzoek te doen. Met een zoekwoorden onderzoek ga je kijken welke zoektermen jouw doelgroep gebruikt in Google en hoe vaak er op een zoekterm gezocht wordt. Uiteindelijk heb je een lijst met zoektermen en daar ga je pagina’s voor schrijven teneinde daar mee te scoren in de zoekmachines. Een handige, gratis tool, is Google zoekwoorden planner. Dit zit in Google AdWords ingebouwd.

7. Maak een sitemap

Een sitemap is een overzicht van de pagina’s die op je website staan. Er zijn 2 sitemap varianten:

  • een HTML sitemap voor bezoekers
  • en XML sitemap voor zoekmachines

De XML sitemap is interessant voor Google. Maak er één aan en voeg deze toe aan Google Search Console. Hiermee maak je de sitemap bij Google bekend en worden de pagina’s op je website sneller opgepakt door Google. Ook kan het problemen oplossen met de vindbaarheid van dieper gelegen pagina’s.

8. Plaats regelmatig waardevolle content

Content is king! Maar dan wel waardevolle, relevante content. Maak waardevolle content voor je doelgroep door bijvoorbeeld te bloggen en plaats regelmatig nieuwe content. Google is namelijk gek op websites met veel verse content.

De makkelijkste manier om regelmatig nieuwe content op je website te plaatsen is door te gaan beginnen met bloggen. Je kan er voor kiezen om bijvoorbeeld 1 keer in de week een blog online te zetten.

9. Zorg dat bezoekers jouw content kunnen delen op Social Media

Als je content online zet, zorg er dan voor dat bezoekers jouw content kunnen delen via Social Media. De meningen of Social Media van invloed is op je ranking in Google, lopen uiteen. Maar het zorgt in ieder geval voor een groter bereik van jouw website.

Plaats daarom Social Media knoppen op je website zodat bezoekers de pagina kunnen delen.

10. Focus op mensen, niet op machines

Als laatste de belangrijkste tip: focus je op mensen en niet machines. Er zijn vele trucjes en handigheidjes te vinden over SEO maar uiteindelijk zijn de mensen het allerbelangrijkste. Door waardevolle content te schrijven in plaats van content voor zoekmachines te schrijven, zul je succesvol worden met je website. Waardevolle content wordt gedeeld op Social Media, naar waardevolle content wordt gelinkt vanaf andere websites. Kortom waardevolle content zorgt er voor dat je hoger in Google komt.

Meer eten over SEO?

Lees de on Page SEO handleiding.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie