9 Tips voor goede SEO teksten

Home » Blog » SEO » 9 Tips voor goede SEO teksten

Goede, geoptimaliseerde teksten op je website zijn belangrijk om hoger in Google te komen. En hoewel er vaak gewichtig over SEO teksten gedaan wordt, is het schrijven van SEO teksten geen raket wetenschap. Een goede SEO tekst is een prettig leesbare tekst die je voor je website bezoekers schrijft, waarbij het zoekwoord cq de zoekwoorden waar je op gevonden wilt worden, strategisch in de tekst verwerkt zijn.

Hoe schrijf je dan een goede SEO tekst? Hieronder vind je 9 tips voor het schrijven van een goede SEO tekst.

1. Bepaal het zoekwoord waar je op gevonden wilt worden

Voordat je begint met schrijven, moet je eerst een zoekwoorden onderzoek doen. Met een zoekwoorden onderzoek ga je onderzoeken welke zoekwoorden jouw doelgroep zoekt naar producten of diensten die jij aanbiedt. Je kijkt naar de hoeveelheid zoekopdrachten per maand en hoeveel concurrentie er op de zoekwoorden zit. De gevonden zoekwoorden ga je dan later op jouw website verwerken op diverse pagina’s. Doorgaans optimaliseer je je pagina voor één zoekwoord (of zoekterm) en eventueel aanverwante zoekwoorden.

Handige tools om zoekwoorden te vinden:

2. Verwerk het zoekwoord in de pagina titel

De belangrijkste plek om een zoekwoord in te plaatsen is in de pagina titel. Zorg er voor dat je pagina titel altijd uit een heading 1, ook wel kop 1 genoemd, bestaat. Een heading 1 is een HTML tag <h1>. Met een CMS zoals WordPress is het eenvoudig om deze te genereren. In de editor selecteer je de tekst en in de menu balk van de editor kun je de Koptekst 1 selecteren.

wordpress koptekst aanmaken

3. Verwerk het zoekwoord in de meta tag description

De meta tag description is een soort kleine samenvatting van de pagina die Google in de zoekresultaten toont. Het is belangrijk om het zoekwoord hierin te verwerken omdat het zoekwoord vet gedrukt in de zoekresultaten verschijnt en zo meer aandacht krijgt van degene die gebruik maakt van Google. Alhoewel de meta tag description niet direct van invloed is op positionering in Google, kan deze wel belangrijk zijn voor het klikken op de link.

4. Verwerk het zoekwoord in de eerste alinea van de pagina

Plaats het zoekwoord in de eerste alinea van de pagina. Zoekmachines lezen de pagina van boven naar beneden en door het zoekwoord bovenin de pagina te plaatsen, zal de zoekmachine hier extra waarde aan toekennen.

5. Maak het zoekwoord een keer vet

Door het zoekwoord een keer vet in de tekst te plaatsen, geef je aan de zoekmachines aan dat dit belangrijk is.

6. Gebruik ondersteunende zoekwoorden

Stel dat je hoofdzoekwoord “website bouwen” is. Zoekers gebruiken van ondersteunende zoekwoorden als zij niet direct vinden wat zij zoeken. Een zoeker zal dan bijvoorbeeld “wordpress website bouwen” of “website bouwen amsterdam” gebruiken. Dit soort ondersteunende zoekwoorden kun je in je tekst verwerken.

7. Plaats afbeeldingen op je website

Afbeeldingen kunnen je helpen om beter gevonden te worden. Plaats relevante afbeeldingen in je tekst en verwerkt daarbij het zoekwoord.

Dit doe je door:

  • Het zoekwoord in de bestandsnaam te verwerken. Dus niet de standaard bestandsnaam te gebruiken zoals bijvoorbeeld DSNC002030.jpg maar website-bouwen.jpg.
  • Plaats het zoekwoord in de alt tag van de afbeelding. De alt tag is een HTML tag. Met een CMS zoals WordPress is dit zeer makkelijk toe te voegen.

Naast het verwerken van het zoekwoord is het belangrijk om de afmetingen van de afbeelding te optimaliseren. Dit kan met een programma zoals Photoshop of met het gratis alternatief GIMP.

8. Maak je pagina multimediaal

Naast afbeeldingen kun je ook nog een stapje verder gaan door andere media op de pagina te plaatsen. Denk hierbij aan:

  • Video.
  • Audio, bijvoorbeeld een podcast.
  • Een PDF document.

9. Plaats links op je pagina

Een veel vergeten optie is het plaatsen van links. Plaats links naar andere website (zogenaamde externe links) en links naar andere pagina’s op de website (zogenaamde interne links).

Een tekst voor SEO optimaliseren is niet heel ingewikkeld. Onthoud wel altijd dat je de teksten voor bezoekers schrijft en niet voor de zoekmachines. Het is belangrijker dat de teksten goed leesbaar zijn dan helemaal voor SEO geoptimaliseerd.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie