De belangrijkste Google tools voor website eigenaren

Home » Blog » SEO » De belangrijkste Google tools voor website eigenaren

Google heeft vele handige, gratis tools die jou kunnen helpen met je website of SEO werkzaamheden. Naast de bij het grote publiek bekende tools zoals Google Analytics zijn er nog diverse andere pareltjes die misschien wat minder bekend zijn. Lees in dit artikel de beste gratis Google tools.

Google Analytics

Google Analytics is de gratis website statistieken software van Google. Met Google Analytics krijg je inzicht in het aantal bezoekers en het gedrag van bezoekers op je website. De belangrijkste functies van Google Analytics zijn:

  • Doelgroep. Hier krijg je o.a. informatie over het aantal bezoekers op je website, waar deze vandaan komen, wat voor computer ze gebruiken en verder informatie over demografische gegevens.
  • Acquisitie. Hier kom je er achter hoe bezoekers op je website terecht zijn gekomen.
  • Gedrag. Hier vind je informatie over wat bezoekers op je website doen. O.a. welke pagina’s bezocht werden en hoe lang men op een pagina bleef.
  • Conversies. Je kunt in Google Analytics doelen instellen. Hier zie je hoeveel van deze doelen behaald werden. Voorbeelden van doelen zijn: het bezoeken van een bepaalde pagina, tijdsduur op een pagina, downloaden van een e-book, het aanklikken van een telefoonnummer op mobiel of een verkoop.

Google Search Console (voorheen Google Webmaster Tools)

Google Search Console is de tool om er achter te komen hoe “gezond” jouw website is. Het geeft informatie over fouten die gevonden zijn door Google maar ook informatie over hoe Google jouw website ziet in de zoekresultaten. Het geeft je inzicht in de posities van zoekwoorden in Google. Een goede tip is om een sitemap aan Google Search Console toe te voegen zodat je website sneller geïndexeerd wordt.

Google Pagespeed Insights

Met Google Pagespeed Insights kun je testen hoe snel je website is en welke verbeteringen je volgens Google aan kunt/ moet brengen om je website te optimaliseren. Google Pagespeed Insights geeft zowel tips voor de mobiele website als voor de desktop versie.

Google AdSense

Wil je geld met je website verdienen? Dan is Google AdSense een goede mogelijkheid om eenvoudig geld te verdienen. Maak een account aan en je kunt tekst en afbeeldingen advertenties op je website plaatsen. Het is zeer eenvoudig om een advertentie aan te maken en vervolgens op de website te plaatsen. Op het moment dat er een bezoeker op je website komt en op de advertentie klikt, ontvang jij daar een (kleine) commissie voor.

Google Alerts

Google Alerts is super handig om een melding te ontvang zodra een opgeven zoekopdracht op het internet verschijnt. Je ontvangt een mailtje met een link naar de pagina waar de zoekopdracht gevonden is. Je kunt zo bijvoorbeeld het laatste nieuws of meldingen over jouw bedrijf volgen.

Google blog search

Met Google blog search zoek je speciaal in blogs. Een leuke functionaliteit van de blog search is dat je de resultaten in een RSS feed op je eigen website plaatsen. Zo heb je altijd een overzicht met de laatste blog artikelen over een bepaald onderwerp.

Google Insights

Google Insights is de opvolger van Google Trends en je krijgt hiermee inzicht in de ontwikkeling van zoekopdrachten. Je kunt zien hoe vaak er op een zoekopdracht gezocht wordt in een bepaalde periode. En ook krijg je inzicht in het zoekvolume op verschillende locaties. Je kunt zelf verschillende perioden en locaties opgeven.

Google Campaign URL builder

Google Campaign URL builder is een handige tool om eigen URL’s te maken. Je kunt verschillende parameters opgeven zodat je weet waar een bezoeker vandaan is gekomen. De URL kun je namelijk weer terug vinden in je statistieken van Google Analytics.

Een voorbeeld is als je een nieuwsbrief verstuurd. Je kunt de URL builder gebruiken om verschillende links in de nieuwsbrief te plaatsen zodat je later kunt zien welke links het beste werken.

Voorbeeld van een URL:
http://www.succeswebsite.nl/facebook-account-verwijderen/?utm_source=nieuwsbrief&utm_campaign=mailing-01012017

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie