Hoe werkt Google?

Home » Blog » SEO » Hoe werkt Google?

Google is de bekendste en meest gebruikte zoekmachine ter wereld en Nederland. In Nederland gaat zo’n 95% van de zoekopdrachten via Google. Maar hoe werkt de zoekmachine eigenlijk? Hoe zorg je er voor dat je gevonden wordt door Google en nog beter, hoe kom je hoger in Google?

Er staan miljarden pagina’s en websites op het internet. Hoe vindt Google al deze pagina’s en hoe wordt bepaald op welke positie een pagina komt te staan?

Google gebruikte software programma’s, webcrawlers zoals Googlebot, om alle pagina’s op het internet te ontdekken. Googlebot bekijkt het internet eigenlijk net als een gewone bezoeker. Het komt op een pagina en volgt de links die op de pagina staan. De gevonden gegevens worden op de servers van Google verwerkt.

Google begint met de gegevens van die tijdens eerdere bezoeken gevonden zijn en door de sitemaps die door website eigenaren zijn aangeleverd in bijvoorbeeld Google Search Console. Aan nieuwe websites, wijzigingen in bestaande websites en gebroken links wordt extra aandacht besteed.

Het is dus niet nodig om een website aan te melden bij Google. Een link op een pagina (website) die al is opgenomen in de index van Google is voldoende.

Hoe kom je hoger in Google?

In de zoekmachine voeren gebruikers zoekopdrachten in en Google’s missie is om de beste zoekresultaten aan de gebruikers terug te geven.

Houd hier dus altijd rekening mee als je je website gaat optimaliseren. Trucjes die vandaag werken, zullen waarschijnlijk in de toekomst niet meer werken.

Om te bepalen welke pagina op de eerste plaats komt bij een bepaalde zoekopdracht, maakt Google gebruik van een algoritme met meer dan 200 ranking factoren. Deze factoren zijn geheim en worden het Google algoritme genoemd. In de factoren staan o.a. de content van de website, de recentheid van de website, de regio, de populariteit van de website en de PageRank.

Belangrijke factoren voor een website

 • Unieke content geschreven voor bezoekers en niet over geoptimaliseerd voor zoekmachines.
 • Broncode moet leesbaar zijn voor de zoekmachine.
 • Website moet ook goed werken op verschillende apparaten zoals een tabler en een smartphone.
 • De website moet snel zijn.
 • Website moet veilig in gebruik zijn.

Website techniek

De techniek van de website is het eerste belangrijke onderdeel waar naar gekeken moet worden. Denk hierbij aan:

 • Een responsive website.
 • Een website die snel laadt.
 • Een veilige website door gebruik te maken van een SSL certificaat en zorg er voor dat de software up-to-date is.

De content van de website

Het 2e onderdeel is de content van de website. Dit is alles wat je op de website plaatst. Google lees een pagina op een bepaalde manier en daarom is het van belang om de richtlijnen van Google aan te houden. Plaats zoekwoorden op strategische plaatsen op de pagina.

 • Google houdt van uitgebreide content. Over het algemeen doen lange artikelen het beter in de zoekmachine dan korte artikelen.
 • Zorg dat je met regelmaat nieuwe content op de website plaatst.
 • Optimaliseer een pagina voor één zoekwoord.
 • Plaats het zoekwoord in de url, de pagina titel, de metatag description, in de kop en tussenkoppen, in de content zelf en verwerk het in de afbeelding(-en).
 • Plaats interne en externe links op de pagina.

De populariteit van de website

Dit is het belangrijkste en moeilijkste onderdeel om zelf te beïnvloeden. Google kijkt naar welke andere websites naar jouw website verwijzen (een link naar jouw website hebben). Een manier om dit te doen is door middel van link building maar hier zijn de laatse jaren grote veranderingen in opgetreden waardoor dit een stuk riskanter is geworden. Diverse Google Updates hebben er voor gezorgd dat Google beter in staat is om misbruik tegen te gaan.

Als je aan linkbuilding gaat beginnen, zorg er dan voor dat je links van relevante, kwaliteits website krijgt. Dit soort links zal Google waarderen. Ook is het zaak om links gelijkmatig toe te voegen. Dus niet in één keer een heleboel links en vervolgens niks meer. Beter is het om dit te spreiden.

Video van Google hoe zoek in Google werkt:

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie