Linkbuilding, werkt dat nog?

Home » Blog » SEO » Linkbuilding, werkt dat nog?

Linkbuilding is en blijft een controversieel onderwerp. Het is één van de belangrijkste ranking factoren van Google maar tegelijkertijd zijn er zoveel misverstanden over linkbuilding. Daarom probeer ik in dit artikel een antwoord op de vraag te geven of linkbuilding nog wel werkt.

linkbuilding

Wat is linkbuilding?

Een website (of webshop) bestaat uit verschillende pagina’s en op het moment dat een pagina een link plaatst naar een andere pagina noemen we dat een backlink. Dit kunnen dus links zijn van je eigen website of van andere websites.

Linkbuilding is letterlijk het bouwen van links. Je hanteert dus een strategie om er voor te zorgen dat je backlinks naar jouw website krijgt.

Hoe linkbuilding vroeger werkte

Een paar jaar geleden was het heel simpel. De pagina met de meeste links was, in de ogen van Google, het populairst. Het maakte niet uit wat voor links er naar jouw website verwezen, elke link telde. In de loop der jaren is dit door diverse algoritme updates aangescherpt.

Waar je vroeger allerlei tools had om automatisch links te scoren, hebben deze tools nu geen nut meer. Google kijkt veel meer naar de relevantie en de kwaliteit van de links. Het moet in de ogen van Google een geloofwaardige link zijn. Dus niet een link van een Chinese website over gereedschappen die verwijst naar een Nederlandse website over beauty producten. Maar links van websites die verwante content bevatten.

Te veel slechte links zorgen er voor dat Google jouw website bestraft. Je zult lager in de zoekresultaten te vinden zijn.

Welke linkbuilding werkt er dan nog wel?

Links moeten er “natuurlijk” uitzien volgens Google. Dit betekent onder andere:

  • links moeten naar verschillende pagina’s op de website verwijzen
  • links moeten verschillende teksten als link gebruiken
  • links moeten van relevante website komen
  • links moeten niet alleen van de homepage van een andere website komen
  • links moeten op een natuurlijke manier naar jouw website verwijzen, dus niet gekocht zijn

Links van Social Media beginnen steeds meer mee te wegen in een linkbuilding profiel. Hier kun je zelf makkelijk mee aan de slag gaan.

Hoe kom je aan goede links naar je website?

De beste manier om goede links naar je website te krijgen is om kwaliteit content op je website te plaatsen. Goede content wordt gedeeld en andere website eigenaren willen hier graag naar toe linken. Zo krijg je op een natuurlijke manier links naar je website.

Andere acties die je kunt doen zijn:

  • Een update op Social Media plaatsen
  • commentaar met een link naar je website op een forum plaatsen of commentaar op een blog bericht plaatsen
  • een webmaster attent maken op jouw website door een mailtje te sturen
  • een gastblog schrijven op een website met veel bezoekers

Linkbuilding heeft dus nog wel degelijk zin alleen zijn de regels veranderd. Houd hier dus rekening mee!

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie