Backlinks checker

Home » Blog » Tips » Backlinks checker

Een backlink is een link van een andere website naar jouw website. En zoals je waarschijnlijk wel weet zijn links naar je website één van de belangrijkste indicatoren voor zoekmachines om te bepalen hoe hoog een website in de zoekresultaten terug te vinden is. Het is wel belangrijk dat de links van goede kwaliteitswebsites komen en dat de links relevant zijn. Er zijn verschillende backlink checkers die je kunt gebruiken om te zien welke links er naar jouw website verwijzen.

Wat is een backlink checker?

Een backlink checker is software, vaak een website waar je op in kan loggen, waarmee je overzichten van de links die naar een website verwijzen kan maken. Je hebt gratis en betaalde software en veel van de betaalde software werkt met een freemium model. Je kan dan gratis een uitgeklede versie gebruiken. Een backlink checker is handig als je je veel met SEO bezighoudt.

backlinks

Waarom een backlink checker gebruiken?

Er zijn verschillende redenen om een backlink checker te gebruiken. Je kunt de software gebruiken om links naar je eigen website te controleren maar ook een website van een concurrent. Zo kun je er achter komen waar de concurrent de links vandaan haalt. De belangrijkste redenen om een backlink checker te gebruiken:

 • Om te kijken welke website er naar jouw website verwijzen
 • Om links met een hoog spam gehalte te ontdekken
 • Om de links naar de website van een concurrent te ontdekken

5 populaire backlink checkers

 • Google Search Console
 • Ahrefs
 • Open site explorer van Moz
 • SEO Powersuite/ Link Assistant
 • Majestic SEO

Google Search Console

Google Search Console heeft een onderdeel Links. In dit onderdeel kun je zien welke websites een link naar jouw website hebben en welke linktekst ze gebruiken. Tevens kun je zien naar welke pagina’s het meeste gelinkt wordt en er is ook een onderdeel waar je de interne links kan bekijken.

links google search console

Ahrefs

Ahrefs heeft een gratis versie Ahref’s backlink checken. Ze noemen het op hun website “Ahrefs heeft de second most active web crawler na Google, wat betekent dat we de beste backlinkdatabase in de industrie hebben.”

Ahrefs heeft een betaalde en gratis variant van de backlink checker. De betaalde is helaas nogal prijzig maar de gratis variant is weliswaar een uitgeklede versie maar zeker niet verkeerd. Je kan de top 100 backlinks naar je website vinden, de top 5 ankerteksten en de top 5 pagina’s.

links ahrefs

 

Open site explorer

Open Site Explorer van Moz wordt door vele SEO specialisten als één van de beste tools om je backlinks te vinden. Met Open Site Explorer kun je achter het aantal links, informatie over de nieuwste links maar ook achter de spam score en de domain authority komen.

De gratis versie geeft beperkte informatie en de informatie die je krijgt is niet voldoende om er serieus mee te werken. Met een betaald account kun je onbeperkt rapporten aanmaken en de progressie van de website bijhouden.

links open site explorer

SEO Powersuite/ Link Assistant

LinkAssitant is een onderdeel van SEO Powersuite, een SEO pakket dat bestaat uit 4 onafhankelijke tools:

 • Rank Tracker – om de posities van een website in Google bij te houden
 • Website Auditor – om de staat van een website te controleren
 • SEO Spyglass – hiermee kun je de links die naar je website verwijzen ontdekken
 • Link Assistant – hiermee kun je links vinden en de links van je concurrenten ontdekken

De 4 verschillende SEO Powersuite tools kun je los kopen of alle 4 in een, wat voordeliger is.

Als je nieuwe link mogelijkheden en de links van concurrenten wil ontdekken, dan is Link Assistant een geschikte tool. Je kan bovendien nog nieuwe link mogelijkheden vinden in verschillende categorieën, zoals gastbloggen, reviews, forums, linkpagina’s en startpagina’s. Daarnaast kun je de links van je concurrenten ontdekken.

links link assistant

Majestic SEO

Majestic SEO heeft een aantal SEO tools waarvan de backlink checker Site explorer er één is. Majestic claimt met 1 triljoen URL’s de grootste index te hebben. Ook met deze tool kun je het aantal backlinks naar je eigen of naar een website van een concurrent vinden. Tevens zie je het aantal verwijzende domeinen en de ip-adressen.

Je kan met de gratis versie beginnen maar voor meer informatie moet je de betaalde versie nemen.

majestic site explorer

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie