Hoe plaats je de Google Analytics code op je website?

Home » Blog » Tips » Hoe plaats je de Google Analytics code op je website?

Google Analytics is een gratis dienst van Google waarmee je de statistieken van je website bij kunt houden. Het toevoegen van Google Analytics is vrij eenvoudig om zelf te doen, simpelweg een code aan je website toevoegen. De verschillende manieren om de code toe te voegen staan in dit artikel beschreven.

Eerst een Google Analytics account aanmaken

Heb je al een Google Analytics account? Prima, dan kun je verder met het toevoegen van je website aan Google Analytics. Indien je nog geen account hebt, dan moet je deze eerst aanmaken. Gebruik dit artikel om een Google Analytics account aan te maken.

Google Analytics aan een WordPress website toevoegen met een plugin

De makkelijkste en meest gebruikte manier om Google Analytics aan je website toe te voegen is door gebruik te maken van een plugin. Eén van de populairste plugins in Google Analytics by Monsterinsights. Installeer deze plugin en voeg de code toe in de configuratie.

Code toevoegen via het CMS

Een andere optie is om de code zelf toe te voegen. Sommige themes ondersteunen de mogelijkheid om scripts aan de website toe te voegen. De code moet voor het HTML element </head> komen te staan en moet op alle pagina’s toegevoegd worden. Vaak heet de optie “Header scripts”. Hier kun je de code plakken.

wordpress header scripts

Google Analytics code in de bronbestanden plaatsen

De laatste optie is voor ervaren gebruikers. Je zult hiervoor de bestanden van WordPress zelf moeten bewerken en FTP toegang tot de webruimte van de website moeten hebben.

De code moet je in het bestand header.php plaatsen. Dit bestand staat in de folder /content/themes/themenaam. Waarbij themenaam de naam van jouw theme is.

Zoek op het HTML element </head> en plaats de Google Analytics code hiervoor.

Let er wel op dat deze methode van toevoegen foutgevoelig is. Je zult altijd een WordPress childtheme moeten gebruiken anders ben je bij elke update je wijzigingen kwijt! Het beste is om één van de eerder genoemde opties te gebruiken.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie