De beste websites voor gratis afbeeldingen

Home » Blog » Webdesign » De beste websites voor gratis afbeeldingen

Een afbeelding zegt meer dan 1000 woorden. Dit gezegde gaat zeker op voor een blog. Een afbeelding geeft je blog net dat beetje extra. Maar hoe kom je aan mooie afbeeldingen voor je website? Daarvoor zijn er diverse websites waar je gratis afbeeldingen kunt downloaden. Lees hier de beste websites voor gratis afbeeldingen.

Veelgemaakte fouten bij het gebruik van afbeeldingen

Als je net met een website begint is het voor veel website eigenaren verleidelijk om Google te gebruiken om afbeeldingen te vinden. Maar pas hier mee op! Op veel afbeeldingen zitten rechten en deze mogen niet zonder meer op een andere website gebruikt worden. Er zijn zelfs bedrijven die speuren naar het verkeerd gebruik van afbeeldingen en vragen een flinke vergoeding als ze ontdekken dat je zonder toestemming een afbeelding op een website gebruikt.

Maak daarom altijd gebruik van websites waar je afbeeldingen rechtenvrij kan gebruiken en bewaar bij voorkeur de licentie (als je deze krijgt). Met de lijst in dit artikel weet je in ieder geval zeker dat je afbeeldingen download die je op je website mag gebruiken. Maar lees altijd nog even de voorwaarden na, deze kunnen namelijk in de loop der tijd veranderd zijn!

Pexels

gratis afbeeldingen pexels

Pexels biedt gratis afbeeldingen onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie. Dit betekent dat je de afbeeldingen mag gebruiken op je website. Je kan afbeeldingen kopiëren, aanpassen, distribueren en op je website plaatsen, zelfs voor commerciële doeleinden. Dit alles kan zonder toestemming te vragen en zonder het betalen van een toeslag.

Pexels heeft op dit moment ongeveer 30.000 afbeelding en daar komen er elke maand zo’n 3.000 nieuwe afbeeldingen bij. Alle afbeeldingen zijn voorzien van een tag, doorzoekbaar en makkelijk te vinden via de overzichtspagina’s.

Pixabay

pixabay

Op Pixabay vind je gratis afbeeldingen en video’s die onder de Creative Commons Zero (CC0) licentie gebruikt kunnen worden. De website is er in verschillende talen, zo ook in het Nederlands. Afbeeldingen kun je ook op social media, zoals bijvoorbeeld Facebook gebruiken.

Unsplash

unsplash

Een grote collectie met gratis afbeeldingen in hoge resolutie kun je op Unsplash downloaden. Unsplash biedt creatieve afbeeldingen. Op de website worden elke 10 dagen 10 nieuwe afbeeldingen toegevoegd. Je kunt ook via e-mail een bericht ontvangen als er nieuwe afbeeldingen zijn toegevoegd.

Negative space

negative space

Op de website Negative space kun je gratis mooie stock photos onder de creative commons licentie downloaden. Afbeeldingen kun je met deze licentie overal gebruiken waar je wil. Elke week komen er 20 nieuwe afbeeldingen op de website te staan. Er is een zoekfunctie op de website en afbeeldingen kunnen gesorteerd worden op kleur en categorie.

Freestock.org

freestock.org afbeeldingen

Op de website freestock.org kun je een grote hoeveelheid verschillende soorten afbeeldingen downloaden. Ook op freestock.org staand de afbeeldingen onder de afbeeldingen onder de creative commons licentie.

Freepik

gratis afbeeldingen freepik

Op Freepik kun je gratis afbeeldingen, vectors en psd’s (Photoshop bestanden) downloaden. De website bevat een grote collectie met verschillende soorten foto’s. Er is één nadeel voor de gratis afbeelding, je moet een verwijzing aan je website toevoegen als je een afbeelding gebruikt.

Wil je dit niet dan kun je een (voordelig) abonnement nemen. Voor nog geen € 10,- per maand kun je onbeperkt downloaden, als je per jaar betaalt, ben je omgerekend € 7,49 per maand kwijt aan een abonnement.

Stocksnap.io

stocksnap.io gratis afbeeldingen

Op Stocksnap.io kun je duizenden gratis afbeeldingen vinden in verschillende categorieën zoals business, natuur, steden en food. Elke week worden er nieuwe high resolution afbeelding op de website geplaatst en de afbeeldingen kun je gratis downloaden en voor je persoonlijke en commerciële projecten gebruiken.

Speciale tip: Everypixel

gratis afbeeldingen everypixel

Een handige website is Everypixel. Dit is geen website waar je stockphotos vandaan kunt downloaden maar een zoekmachine. Everypixel zoekt op de 50 beste stockphoto website naar afbeeldingen.

Via een filter kun je opgeven of je betaalde, gratis of op betaalde en gratis afbeeldingen wil zoeken.

Behoefte aan gratis illustraties?

gratis illustraties undraw

Wil je geen foto’s maar illustraties op je website gebruiken? Ga dan naar de website unDraw. Op deze website kun je veel illustraties vinden die je gratis kan gebruiken op je persoonlijke en commerciële website.

Behoefte aan gratis iconen?

gratis iconen flaticon

Op Flaticon vind je bijna 4 miljoen vector iconen in verschillende bestandsformaten zoals SVG, EPS, PNG, PSD and Iconfont. Flaticon werkt hetzelfde als Freepik, je kan de iconen gratis gebruiken met een vermelding of door een abonnement te nemen. De prijzen zijn hetzelfde als Freepik, voor € 9,99 per maand kun je onbeperkt downloaden, als je per jaar betaalt, betaal je € 7,49 per maand aan een abonnement.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie