20 veelgemaakte WordPress fouten

Home » Blog » WordPress » 20 veelgemaakte WordPress fouten

WordPress is een prachtig platform om een website mee te maken. Je leest en hoort regelmatig over problemen met een WordPress website en in bijna alle gevallen komt dit door fouten die een website eigenaar maakt. Lees hier de 20 meest gemaakte WordPress fouten en hoe je deze kunt voorkomen.

Goedkope hosting kiezen

Om geld te besparen kiezen website eigenaren voor de goedkoopste hosting terwijl de kosten uiteindelijk veel hoger kunnen uitvallen. Vaak is de kwaliteit van goedkope hosting ondermaats. De snelheid is lager en er wordt minder aandacht aan beveiliging en ondersteuning besteed.

Kijk dus liever eerst naar de kwaliteit dan naar de prijs anders kan de uiteindelijke prijs veel hoger uitvallen dan je in eerste instantie dacht.

wordpress updaten

WordPress updates niet uitvoeren

Er komen elk jaar vele WordPress updates uit. Soms voor nieuwe functionaliteit maar veel vaker om beveiliging issues te verhelpen. Het niet uitvoeren van deze updates kan tot gevolg hebben dat jouw WordPress website kwetsbaar wordt. Voer de updates dus zo snel mogelijk uit.

De onderdelen die je moet updaten zijn:

Voor alle updates geldt dat je deze via het WordPress dashboard uit kunt voeren. WordPress geeft zelf aan als er een nieuwe update klaar staat.

Tekst uit Microsoft Word plakken

Veel mensen zijn gewend om met Microsoft Word te werken en de tekst daarna in WordPress te plakken. Alleen heeft Word een nadeel en dat is dat tijdens het plakken er een heleboel onzichtbare code wordt mee gekopieerd. Deze code zorgt er voor dat je pagina zwaarder wordt en dat het je layout kan verknallen.

Schrijf je tekst liever gewoon meteen in WordPress of kopieer het eerst naar kladblok en plak het daarna in WordPress.

Geen backups van je website maken

Backups zijn cruciaal voor je website. Het maakt een reserverkopie van je bestanden en je database. Mocht je een keer problemen me je website hebben, dan kan je een goede versie van de website terugzetten. Er wordt vaak ten onrechte vanuit gegaan dat de provider dit regelt. Zorg er liever voor dat je de backup zelf regelt. Dit kan eenvoudig met diverse gratis plugins.

Backups niet testen

En sommige website eigenaren maken wel backups maar testen niet of de backup wel bruikbaar is. Zodat je feitelijk nog steeds zonder backup zit. Test dus altijd je backup!

Geen XML sitemap hebben

Een XML sitemap vertelt aan de zoekmachines welke pagina’s er op je website staan. De sitemap is altijd handig maar helemaal als je een website met veel pagina’s hebt. Een XML sitemap kun je eenvoudig maken met de Yoast SEO plugin.

Permalinks niet aanpassen

De standaard permalinks van WordPress zijn niet erg zoekmachine vriendelijk. Verander deze meteen na installatie van WordPress in een zoekmachine vriendelijke variant.

wordpress permalinks instellen

Tagline/ ondertitel niet aanpassen

De standaard ondertitel staat op “En nog een WordPress website”. Een niets zeggende tekst. Pas deze meteen na installatie aan door naar Instellingen > Algemeen te gaan.

wordpress tagline

Website blokkeren voor zoekmachines

In WordPress staat een optie om de zoekmachines te blokkeren om de site te indexeren. Indien je dit aanvinkt zal je website niet in de zoekresultaten terug te vinden zijn. Voorkom deze fout door naar Instellingen > Lezen te gaan en daar het vinkje weg te halen.

wordpress zoekmachines blokkeren

Geen robots.txt

Zonder robots.txt file zal je website nog steeds geïndexeerd worden door de zoekmachines maar toch wordt het aangeraden om er één op je website te plaatsen. In het bestand kun je aangeven welke bestanden en directories spiders van zoekmachines wel en niet mogen komen.

Geen cache plugin installeren

Last van een trage website? Een cache plugin is één van de makkelijkste manieren om je website te versnellen. Installeer daarom altijd een cache plugin op je WordPress website.

Geen statistieken op je website gebruiken

Als je wil weten hoeveel bezoekers op je website komen en wat die bezoekers op je website doen, dan zul je een statistieken programma moeten gebruiken. Het meest populaire programma is Google Analytics.

Voorbeeld pagina’s laten staan

Tijdens de installatie van WordPress maakt WordPress een paar standaard pagina’s aan. Het staat een beetje onprofessioneel als je deze op je website laat staan. Verwijder deze pagina’s meteen na installatie.

Afbeeldingen niet optimaliseren

Een veelgemaakte fout is dat afbeeldingen rechtstreeks vanaf een camera op de website geplaatst worden. Maar die afbeeldingen zijn al snel een paar MB groot. Zulke grote afbeeldingen op je website betekent dat je website langzaam laadt en bezoekers mogelijk afhaken. Optimaliseer je afbeelding voor je deze upload. Dit kun je met software zoals Photoshop doen of door een plugin te gebruiken die de afbeeldingen verkleint tijdens het uploaden.

Geen child theme gebruiken

Je wil een paar aanpassingen aan je WordPress theme maken en dit doe je rechtstreeks in de theme bestanden. Helaas is ben je al je wijzigingen na een update van het theme kwijt omdat de bestanden overschreven worden. Een oplossing hiervoor is om een child theme te gebruiken zodat je geen last van de updates hebt.

Admin als gebruikersnaam gebruiken

Dé reden waarom er veel WordPress website gehackt worden. Men gebruikt de standaard gebruikersnaam “Admin”. Dit maakt het voor hackers erg makkelijk om op je website te komen. Ze hebben immers de gebruikersnaam al en hoeven nu alleen nog maar het wachtwoord te raden. Maak meteen na installatie een nieuwe gebruiker aan en verwijder de gebruiker “Admin”.

Geen mogelijkheid bieden om je content via Social Media te delen

social media delen

Als je waardevolle content schrijft, willen website bezoekers dit graag delen via Social Media en dit is goed voor jouw website omdat het op deze manier meer bezoekers kan aantrekken. Toch vergeten veel website eigenaren om deze mogelijk tot delen van content op de website te plaatsen. Installeer daarom altijd een Social Media plugin.

Geen interne links toevoegen

De makkelijkste manier van link building is om interne links toe te voegen. Plaats elke keer als je een nieuw artikel publiceert een link naar een artikel of naar meerdere artikelen die al op de website staan.

Thema bestanden kunnen bewerken

Binnen het dashboard van WordPress is er de mogelijkheid om bestanden te bewerken (Weergave > Editor). Deze optie kun je aan laten staan maar dit betekent een beveiligingsrisico. Schakel deze optie daarom altijd uit.

Een zwak wachtwoord gebruiken

Een zwak wachtwoord is makkelijk te raden voor hackers. Het bestaat uit weinig karakters en uit weinig verschillende karakters. Zo er voor dat iedereen op jouw website gebruik maakt van sterke wachtwoorden.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie