9 handige WordPress widgets

Home » Blog » WordPress » 9 handige WordPress widgets

Op zoek naar handige WordPress widgets om extra functionaliteit aan je website toe te voegen? Voor WordPress zijn er diverse handige widgets die je aan de sidebar, footer of andere widget gebieden van je WordPress website kan toevoegen. Ik zocht 9 handige WordPress widgets voor je uit.

Wat is een WordPress widget?

Een WordPress widget is een kleine uitbreiding voor je WordPress website met een specifieke functionaliteit. Het kan content en/ of speciale functionaliteit aan een WordPress website toevoegen. Een widget plaats je in een speciaal gebied voor widgets zoals de sidebar of footer van de website. Bij sommige thema’s zijn er nog extra widget gebieden aangemaakt.

Je vind widgets in je WordPress backend onder Weergave > Widgets

wordpress widgets

De standaard WordPress widgets

Een standaard WordPress installatie beschikt al over een setje widgets. De standaard WordPress widgets zijn:

  • Tekst widget: om tekst te plaatsen
  • Afbeelding widget: om een afbeelding uit de media bibliotheek te plaatsen
  • Zoek widget: voor een zoek formulier op je website te plaatsen
  • Eigen HTML widget: hiermee kun je HTML op je website gebruiken
  • Tagwolk widget: een wolk met zoekopdrachten die op je website gebruikt zijn
  • Recente berichten widget: een overzicht van recent gepubliceerde berichten
  • Recente reacties widget: een overzicht van reacties die geplaatst zijn

9 handige WordPress widgets

Naast de standaard WordPres widgets zijn er nog vele betaalde en gratis widgets verkrijgbaar. Hieronder vind je een overzicht van 9 handige gratis widgets die je op je website kan gebruiken.

1. WP Call Button

wordpress widget wp call button

Met deze widget kun je eenvoudig een button op de mobiele versie van je website plaatsen waarmee bezoekers je met één klik kunnen bellen. De button is responsive en ziet er dus altijd op elk scherm goed uit. Met deze widget heb je een grotere kans dat bezoeker op je website contact met je opnemen.

Vooral handig voor bedrijven die reserveringen maken zoals restaurants of taxi bedrijven.

2. Recent Post Widget with Thumbnails

wordpress widget recent post with thumbnails

Natuurlijk kun je de standaard widget gebruiken om de laatste berichten op je website te tonen. Maar persoonlijk vind ik deze vrij saai, je ziet alleen een stukje tekst. Met de widget Recent Post Widget with Thumbnails kun je ook de recente berichten tonen maar heb je meer opties. De belangrijkste is dat je een kleine afbeelding (thumbnail) toe kan voegen. Hierdoor wordt het visueel aantrekkelijker en zullen de berichten eerder bij bezoekers opvallen.

Naast de thumbnail kun je ook instellen welke categorie je wil tonen.

3. Q2W3 Fixed Widget for WordPress

wordpress widget Q2W3 Fixed Widget for WordPress

Q2W3 Fixed Widget for WordPress is een super handige widget om een widget “vast te zetten” op het scherm. De widget blijft ook in beeld als je naar beneden scrollt. Dit is vooral handig als je in de sidebar een call-to-action zoals het inschrijven op een nieuwsbrief plaatst. Doordat deze altijd in beeld blijft staan, heb je een grotere kans dat een bezoeker er op klikt.

4. WordPress Popular Posts

wordpress widget popular posts

Met de widget WordPress Popular Posts kun je de berichten die het meest bekeken zijn met een afbeelding tonen.

De widget lijkt op de recente berichten widget maar in plaats van de laatste berichten worden dus de populairste (meest bekeken) berichten getoond. Je kan veel instellingen van de widget aanpassen. Zo kan je o.a. het aantal berichten, de volgorde, het formaat van de afbeeldingen en de periode waarover gemeten wordt instellen.

Ook handig is dat je met een stortcode de berichten op verschillende plaatsen op je website kan tonen. In de backend kun je de statistieken van de berichten zien.

5. Custom Sidebars

wordpress widget custom sidebars

Custom Sidebars is een handige uitbreiding voor website eigenaren met veel berichten in verschillende categorieën. Per categorie of eventueel per pagina of bericht kun je een eigen sidebar instellen. Zo kun je specifieke content in de sidebar plaatsen afhankelijk van de pagina die bekeken wordt.

Stel dat iemand een bericht in de categorie WordPress bezoekt. Je kan in de sidebar een gratis weggever voor WordPress plaatsen. Terwijl je in de categorie SEO een gratis e-book over SEO in de sidebar plaatst. Zo heb je meer relevantie en een grotere kans op conversie.

6. MailChimp for WordPress

wordpress widget mailchimp

Als je met e-mailmarketing aan de gang gaat, moet je natuurlijk een mailinglijst opbouwen. MailChimp is een veelgebruikte autoresponder omdat jet tot 2000 abonnee’s gratis van de software gebruik kan maken. Met de MailChimp for WordPress widget kun je eenvoudig een inschrijfmogelijkheid op je website plaatsen.

7. WP Tab Widget

wordpress widget wp tab widget

Als je al die leuke widget aan je sidebar toevoegt, zal deze vrij lang en onoverzichtelijk worden. De widget WP Tab Widget biedt hier een oplossing voor. De widget toont de 3 populaire widgets recente berichten, populaire berichten en recente reacties in tabjes.

Door de tabjes wordt er geen extra ruimte door de widgets ingenomen en kunnen bezoekers switchen door op de verschillende tabjes te klikken. Je kan zelf instellen welke onderdeel als eerste getoond moet worden en de hoeveelheid berichten is ook in te stellen.

8. Google Reviews Widget

wordpress widget google reviews

Reviews zijn belangrijk voor je onderneming, ze geven potentiële klanten een indruk van jouw bedrijf. Het is een goed idee om gebruik te maken van reviews op Google zelf. Deze reviews worden getoond als iemand op jouw bedrijf zoekt.

Met de Google Reviews Widgets kun je je Google reviews op je website tonen zodat bezoekers deze meteen zien.

9. Easy Table of Contents

wordpress widget easy table of content

Een inhoudsopgave heeft een groot SEO voordeel, de titels op een pagina kunnen als aparte links in de zoekresultaten van Google opgenomen worden. Standaard wordt en inhoudsopgave op in de tekst van de pagina zelf verwerkt maar met deze plugin kun je het ook in de sidebar plaatsen. In combinatie met een sticky widget kun je de inhoudsopgave altijd in beeld houden wat voor bezoekers erg handig en gebruikersvriendelijk is.

Meer uitbreidingen?

Dit is slechts een kleine verzameling van de vele widgets die er voor WordPress verkrijgbaar zijn. Hopelijk zit er een leuke en handige widget voor je tussen. Zoals je hebt kunnen lezen kun je je WordPress website helemaal aanpassen naar jouw smaak en hoeft dit niet moeilijk of duur te zijn.

Wil je nog meer tips om je WordPress website aan te passen? Lees dan ook de beste SEO plugins voor je website of de beste gratis WordPress themes.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie