Je hebt een nieuwe website gemaakt of een website laten maken en het is tijd om deze online te zetten. Maar voordat je dit doet is het goed om de website op enkele punten te controleren. Met deze checklist voor het online zetten van een nieuwe website kun je stap voor stap de controles uitvoeren.
Inhoudsopgave
Waarom een checklist?
Het online zetten van een website is een stressvolle gebeurtenis, er moeten veel zaken gemaakt en ingericht worden waardoor je wel eens iets kan vergeten. Zo heb ik wel eens meegemaakt dat een klant al weken geen offerte had ontvangen en na een zoektocht kom je er dan achter dat het offerte formulier naar een verkeerd e-mailadres gestuurd wordt. Zelfs grote bedrijven gaan hier nog wel eens mee de fout in. Denk dus niet dat het jou niet kan overkomen!
Bij het online zetten van een website zijn er veel verschillende onderdelen die gecontroleerd moeten worden. Daarom is deze checklist in verschillende secties onderverdeeld.
Techniek
Begin met het controleren van de techniek, je controleert of de website technisch goed werkt op verschillende punten.
Browser test
Een website kan op verschillende webbrowsers bekeken worden omdat elke browser code op zijn eigen manier interpreteert, kan de website niet goed getoond worden. Controleer daarom de website op verschillende browsers om te kijken of de website het goed doet.
De meest gebruikte browsers zijn:
- Google Chrome
- Microsoft Internet Explorer/ Microsoft Edge
- Mozilla Firefox
- Opera
Responsive
De browser test is voor het testen van de website op een dekstop en laptop. Daarnaast is het tegenwoordig normaal om een website op smartphone en tablet te bekijken. Het design dat daarbij hoort noemt men responsive design. Test je website op een smartphone en een tablet en kijk of alles daar goed op werkt.
Een handige website om je website op verschillende apparaten te testen is de website Responsinator.
Snelheid van de website testen
Hoe snel een website laadt is belangrijk voor Google maar nog belangrijker voor je bezoekers. Dit komt vooral omdat website bezoekers tegenwoordig een smartphone gebruiken en daar de verbinding vaak wat langzamer is. Maar het heeft voornamelijk te maken met het feit dat mensen tegenwoordig weinig geduls hebben. Als een website er langer dan 2-3 seconden over doet om te laden, zullen er al velen afhaken.
Het is niet moeilijk om een website snel te maken. Zorg in ieder geval voor goede hosting en een technisch goede website. De snelheid van je website kan je met een tool als GTMetrix testen.
Backups geregeld?
Een backup is een kopie, in dit geval een kopie van je website. Als je website online staat kan er op een bepaald moment iets gebeuren waardoor deze niet meer werkt. Bijvoorbeeld een verkeerde plugin die geïnstalleerd wordt of als je website gehackt wordt. Op die momenten is het fijn om een backup te hebben zodat je de website makkelijk kan herstellen.
Zoek altijd even uit of de provider een backup maakt en zo ja, hoe vaak dit gebeurt. Nog een tip: test de backup! Vaak komt men er pas achter dat een backup niet goed is als deze nodig is.
E-mail testen
Het testen van je e-mail is niet direct een onderdeel van je website maar hangt hier wel vaak mee samen. De offertes worden bijvoorbeeld naar je e-mailadres gestuurd. Test of je wel mail ontvangt.
Usability
Usability heeft met de gebruikerservaring op een website te maken. Hiermee kijk je of de website makkelijk voor een bezoeker te gebruiken is.
Menu testen
Eén van de belangrijkste onderdelen op de website is het menu. Controleer of alle items in het menu werken, of ze naar de juiste pagina gaan. Controleer ook de mobiele versie.
Formulieren testen
Vaak staan er formulieren op een website, bijvoorbeeld een contact- of offerte formulier. Controleer of je het formulier in kan vullen en of deze aankomt op het e-mailadres dat je opgegeven hebt.
Links
Controleer de links op de pagina’s en vooral de belangrijke links in de footer en sidebar.
Knoppen
Klik op de knoppen op de website. Gaan deze naar de juiste pagina?
SEO
SEO zorgt er voor dat je website door zoekmachine gevonden wordt en dat je je website zo hoog mogelijk in de zoekresultaten krijgt.
Kan Google de website indexeren?
Een veelgemaakte fout bij WordPress websites is dat de website tijdens de testfase op no-index gezet wordt. Dit betekent dat Google de website niet in de index op moet nemen. Tijdens het live zetten van de website wordt dit nog wel eens vergeten om terug te zetten. Controleer dit.
Staan de URL’s op de juiste manier ingesteld?
Standaard heeft de layout van een WordPress URL een structuur die niet zoekmachine vriendelijk is. De URL ziet er uit als: www.websitenaam.nl/?p=123. Liever heb je een structuur zoals: www.websitenaam.nl/pagina-naam. Pas dit eventueel aan onder Instellingen > Permalinks.
On page SEO van de pagina’s controleren
On page SEO is het op de juiste manier inrichten van de pagina’s zodat zoekmachines de content op de pagina goed kunnen begrijpen. Controleer of elke pagina voor een zoekwoord geoptimaliseerd is en een unieke pagina titel en een unieke meta tag description heeft. Daarnaast kun je controleren of de afbeeldingen goed geoptimaliseerd zijn, er gebruikt wordt gemaakt van koppen en tussenkoppen en of de URL kort is.
Google Analytics
Om straks te kunnen monitoren hoeveel bezoekers je op je website krijgt en wat de bezoekers op je website doen, heb je een statistieken tool nodig. Google Analytics is de gratis statistieken tool. Maak een account aan en meld je website aan bij Google Analytics. Controleer of het werkt.
Google Search Console
Een andere belangrijke tool van Google is Search Console. Hiermee kun je informatie over de technische staat van je website krijgen. En voor SEO heeft Google Search Console nog een paar belangrijke functies:
- Bijhouden op welke zoekwoorden je gevonden wordt en op welke positie je website staat
- Aanmelden van een sitemap zodat Google je pagina’s sneller vindt
- Foute links naar je website verwijderen
Zorg dat je een account hebt en meld je website aan. Voeg ook een sitemap toe.
Conversie
Met conversie optimalisatie zet je bezoekers op je website om in klanten (je wil dat ze een door jou gedefinieerde actie uitvoeren zodat jij je doel haalt).
Call to actions controleren
Controleer of je een duidelijke call to action op je website hebt staan. Controleer ook of dit goed werkt. Als je bijvoorbeeld bezoekers op je mailinglijst wil krijgen, kijk dan of dit werkt.
Doel van de website/ pagina
Is het doel van de website en/ of pagina duidelijk?
Alles in orde, hoe nu verder?
Als je alle punten hebt nagelopen en eventueel aangepast, dan is het tijd om de website online te zetten. Na het online zetten begint het volgende werk. Plaats regelmatig nieuwe content. Optimaliseer je website zodat deze beter gevonden wordt. Promoot je content via social media. En kijk je statistieken na of alle goed gaat en of er nog verbeteringen aangebracht moeten worden.