De voordelen van WordPress

Home » Blog » WordPress » De voordelen van WordPress

WordPress is het meest populaire en meest gebruikte systeem om websites mee te maken ter wereld. Naar schatting draait zo’n 25% van alle websites op WordPress. Hoe komt het dat het systeem zo veel gebruikt wordt? Lees in dit artikel de voordelen van WordPress.

1. WordPress is gratis

Geen hoge opstartkosten of dure licenties, WordPress is helemaal gratis. Je kunt beginnen met de gehoste versie van WordPress waarbij je gratis de beschikking over webruimte krijgt (wordpress.com) of je kunt de versie gebruiken waarbij je zelf webruimte bij een provider huurt (wordpress.org). In het laatste geval ben je alleen de kosten voor hosting en domeinregistratie verschuldigd om een website online te hebben staan. WordPress zelf is helemaal gratis en licentie vrij.

2. Vele (gratis) thema’s beschikbaar

Met een thema kun je de look en feel van de website veranderen. Je installeert een thema en je hebt ineens een hele andere website. Ook zorgt een thema (soms) voor extra functies die aan WordPress toegevoegd worden. Voor WordPress zijn er vele gratis en betaalde thema’s beschikbaar. Voor elke soort website is er wel een thema beschikbaar.

3. Vele (gratis) plugins beschikbaar

wordpress plugins

Een plugin zorgt voor extra functionaliteit. Denk bijvoorbeeld aan een contact formulier of een foto album. Voor WordPress zijn er duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar die je eenvoudig op je website installeert. Na installatie is de nieuwe functionaliteit meteen beschikbaar.

4. Volop in ontwikkeling

WordPress heeft een actieve groep ontwikkelaars die dagelijks bezig zijn om het systeem veilig te houden en te verbeteren. Zo blijft WordPress altijd gebruik maken van de laatste technieken zoals bijvoorbeeld responsive webdesign. Regelmatig komen er nieuwe versies uit die WordPress naar een hoger plan tillen.

wordpress ontwikkeling

5. Je kunt er alles mee maken

Of je nu een blog of een bedrijfswebsite wil maken. Een website voor een fotograaf of een webshop wil maken. Het kan allemaal met WordPress. Door de flexibele opzet van het systeem kun je vrijwel alle soorten websites met WordPress maken. Ooit is het begonnen als blog systeem maar tegenwoordig is het een volwaardig CMS waar je eenvoudig verschillende soorten websites mee bouwt.

6. Veel ondersteuning

Als je ergens niet uitkomt, is het een geruststellende gedachte dat er veel ondersteuning te vinden is. Er zijn vele websites en fora die over WordPress schrijven. Er zijn boeken, online cursussen en bedrijven die WordPress cursussen geven. Maar er zijn ook veel bedrijven en freelancers die je kunnen helpen met je WordPress uitdagingen.

7. Makkelijk om te leren

WordPress is niet heel complex. De meeste mensen die met Word kunnen werken, kunnen ook met WordPress werken. Hoe fijn is het om zelf moeiteloos je website te beheren?

WordPress is flexibel

WordPress is ooit als blog begonnen maar tegenwoordig kun je er elk soort website mee maken. Of het een website voor je bedrijf is, een webshop of forum, het is allemaal mogelijk met WordPress. De flexibele opbouw van WordPress zorgt hier voor.

WordPress SEO vriendelijk

Een groot deel van de populariteit van WordPress is te danken aan het feit dat WordPress website hoog in Google scoren. Dit komt door de structuur van de websites. Google kan de website goed “lezen” en omdat je makkelijk content kan publiceren, is het makkelijk om de website levendig te houden.

Het is wel raadzaam om een theme te gebruiken dat geoptimaliseerd voor SEO is. Daarnaast is kun je door caching te gebruiken de website sneller maken. Dit zorgt voor een nog betere geoptimaliseerde website.

wordpress is veilig

WordPress is veilig en betrouwbaar

WordPress is in basis veilig. Alleen moet je er wel op letten om de website regelmatig te onderhouden. Vaak wordt dit door website eigenaren vergeten waardoor er regelmatig websites gehacked worden.

Voor de duidelijkheid, dit komt niet doordat WordPress onveilig is maar doordat er niet goed mee omgegaan wordt. Net zoals een auto regelmatig onderhouden moet worden, moet een WordPress website dat ook.

Ondersteuning van verschillende soorten media

Op je WordPress website kun je afbeeldingen toevoegen, dat zullen de meeste mensen wel weten. Maar je kan ook andere bestandstypen toevoegen:

  • PDF documenten
  • Video’s
  • Audio
  • GIF animaties

En nog meer typen. Hiermee kun je je website aankleden.

wordpress responsive design

Geschikt voor alle apparaten

Of je een WordPress website nu op een desktop, laptop, tablet of smartphone wil bekijken, de website doet het overal goed op. Dit komt omdat WordPress websites tegenwoordig gebruik maken van een responsive design (een layout dat zich aanpast aan het apparaat waar het op bekeken wordt). Het is wel afhankelijk van het theme dat gebruikt wordt, maar elk modern theme maakt gebruik van responsive design.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie