Gratis tools om je website snelheid te testen

Home » Blog » WordPress » Gratis tools om je website snelheid te testen

Website snelheid wordt steeds belangrijker voor je bezoekers en daarom hecht Google er ook veel waarde aan. De website snelheid is steeds belangrijker omdat meer website bezoekers gebruik maken van mobiel internet en dit is vaak langzamer dan gewoon internet. Maar hoe kom je er achter hoe snel jouw website nu is? Gelukkig zijn er diverse gratis online tools om de snelheid van je website te testen. Lees in dit artikel welke je kan gebruiken.

Waarom is de snelheid van een website belangrijk?

De snelheid van je website is om 2 redenen belangrijk:

  • Voor je bezoekers
  • Voor zoekmachines

Een bezoeker wil dat een website snel geladen wordt, is de website niet binnen 2-3 seconden geladen dan zal een groot percentage van de bezoekers afhaken en naar een andere website gaan. De afhakers zorgen voor een hoger bounce percentage en dat is weer van invloed op de zoekmachines.

Voor zoekmachines is de snelheid van de website een ranking factor anders gezegd zullen (erg) trage websites lager in de zoekresultaten geplaatst worden.

Hoe meet je de snelheid van een website?

Voor het meten van de website snelheid zijn er diverse (gratis) websites waar je een test kan uitvoeren. Vaak kun je instellen vanuit welke locatie je dit wil doen en kun je de resultaten voor verschillende apparaten (desktop, laptop, tablet en smartphone) testen.

Hieronder vind je 5 websites waar je een snelheid test voor je website uit kan voeren.

1. Uptrends

uptrends website snelheid test

Uptrends is een website waar je een gratis website speed test uit kan voeren. De website is van een Amerikaans bedrijf maar heeft ook een Nederlands filiaal. Het mooie van Uptrends is dat voor zowel de desktop als voor mobiel een aparte test kan uitvoeren. Daarnaast kun je voor desktop instellen welke browser je wil testen en kun je verschillende schermformaten testen.

Op mobiel heb je min of meer dezelfde mogelijkheden. Je kunt je website op verschillende soorten telefoons testen en je kunt zelfs de snelheid van de verbinding instellen bij het testen. Vanzelfsprekend kun je uit verschillende locaties op de wereld testen, en Amsterdam zit er ook bij!

De test uitslag wordt mooi weergegeven met een “waterval” zodat je precies kunt zien welk element op welk moment geladen wordt.

uptrends test uitslag

Uptrends is de meest complete website snelheid test die in dit rijtje staat.

2. GTmetrix

gtmetrix website test

GTmetrix is een gratis website waar je je website kan testen. De test is iets minder uitgebreid als bij Uptrends maar wel accuraat en makkelijk om uit te voeren.

Ook bij GTmetrix kun je van verschillende locaties testen alleen moet je daar wel een gratis gebruiker voor aanmaken. Verder kun je niet vanuit Nederland testen maar wel vanuit Londen. Met een gebruiker kun je eerder uitgevoerde tests opslaan en later terugkijken.

De test geeft uitgebreid weer wat er gevonden is.

gtmetrix test resultaat

3. Pingdom Tools

pingdom website speed test

De Pingdom Website Speed Test is ook een goede website om je snelheid te testen maar af en toe is de website wat trager omdat er veel verzoeken in de rij staan. Ook hier kun je niet vanuit Nederland testen maar wel vanuit Londen.

Je krijgt hier ook een uitgebreid testrapport terug alleen de waterval wordt wat onhandig weergegeven in 3 verschillende schermen. Met een betaald abonnement kun je je website in de gaten houden en krijg je een melding als de website niet beschikbaar is of als deze traag laadt.

pingdom test resultaat

4. WebPageTest

webpagetest

De test van WebPageTest is visueel niet de mooiste maar de data is wel het beste. Je kan met deze website speed test veel meer locaties selecteren, dit kan via een uitklapmenu of via een kaart. Je kan dus ook vanuit Nederland testen.

Ook kun je verschillende browsers opgeven. Het enige nadeel is dat je niet op mobiel kan testen. De beste opties is dat per verzoek niet één maar drie tests uitgevoerd worden, dit komt de betrouwbaarheid ten goede.

webpagetest test resultaat

5. Google Pagespeed Insights

google pagespeed insights

De test van Google Pagespeed Insights is wezenlijk anders dan de vorige 4 tests. Waar je bij de 4 andere tests de laadtijd van de website in seconden te zien krijgt, zie je bij de Google snelheid test een punten systeem hoe goed de website presteert.

Per onderdeel kun je wel zien hoe snel de onderdelen laden en per onderdeel zie je ook de aanbevelingen om de snelheid te verbeteren. Je kan de resultaten voor mobiel en desktop afzonderlijk zien.

google page speed insights test resultaat

Welke website snelheid test kies jij?

5 verschillende websites om de snelheid van je website te testen, maar welke moet je nu gebruiken? Voor mij persoonlijk springen er 2 uit Uptrends en WebPageTest. Dit komt vooral door de uitgebreide testmogelijkheden en de mogelijkheid om vanuit Nederland te testen. Google Pagespeed Insight is altijd handig om uit te voeren zodat je weet hoe Google naar jouw website kijkt.

GTmetrix en Pingdom zijn ook prima websites, het enige nadeel is dat je niet vanuit Nederland kan testen. Maar als je een website in een ander land hebt of een CDN gebruikt, dan zit dit ook prima websites om te gebruiken.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie