Gratis WordPress themes? Let op de volgende zaken!

Home » Blog » WordPress » Gratis WordPress themes? Let op de volgende zaken!

Stel dat je een WordPress website wil maken maar je budget is niet erg groot. Wat doe je dan? Waarschijnlijk ga je op zoek naar gratis WordPress themes. En alhoewel een gratis WordPress theme helemaal geen slechte keuze hoeft te zijn, zijn er wel een aandachtspunten waar je op moet letten bij het kiezen van een WordPress theme.

Waarom een gratis WordPress theme kiezen?

Vaak kiezen website eigenaren voor een gratis WordPress theme omdat er geen budget is of omdat ze simpelweg niet verder kijken dan de officiële WordPress website en niet eens van het bestaan van betaalde themes afweten. Op wordpress.org staan bijna 4.000 themes en al deze themes zijn door de strenge keuring van WordPress gekomen. Dit zijn dus goede themes en kun je voor je website gebruiken

gratis wordpress themes op wordpress.org

De voordelen van een gratis WordPress theme

 • Geen kosten, het is gratis
 • De meeste gratis themes op wordpress.org zijn minimalistisch en daarom snel
 • Door het ontbreken van extra functionaliteit zijn de meeste themes makkelijk in gebruik

Nadelen gratis WordPress theme

 • Geen of weinig directe support van de ontwikkelaar, vaak alleen via een forum
 • Vaak zijn de themes eenvoudig van opzet en hebben niet zo veel functionaliteit
 • De layout is niet onderscheidend waardoor de websites vaak op elkaar lijken
 • Je heb geen garanties, als er iets fout gaat moet je zelf voor een oplossing zorgen

Waarom worden WordPress themes gratis aangeboden?

Er zijn verschillende redenen waarom bedrijven en developers een theme gratis aanbieden:

 • Als je een theme op wordpress.org wil plaatsen, wordt de code beoordeeld tijdens het toelatingsproces. Zo kan de maker er achter komen of het theme goed in elkaar zit.
 • Door een theme op wordpress.org te plaatsen wordt het theme bekender bij een groter publiek.
 • Om hun portfolio uit te breiden.
 • Het maken van een gratis theme kan een opstap naar betaalde baan of bedrijf zijn.

Waar moet je op letten als je een gratis WordPress theme kiest?

Een gratis WorPress theme voor je website gebruiken kan prima. Je moet wel op een paar dingen letten voordat je er één download.

Gebruik alleen themes van wordpress.org

Als je op”gratis wordpress themes” zoekt, dan krijg je in Google 16.000.000 resultaten te zien.

google gratis wordpress themes

Het kan verleidelijk zijn om een theme van een willekeurige website te downloaden maar het advies is om dit niet te doen. Je weet namelijk niet hoe goed de code van de maker is en hoe goed de ondersteuning op het theme is. Kies altijd voor een theme van de officiële WordPress website. Dit garandeert jou dat de code van het theme in ieder geval goed is. De officiële directory hanteert een streng proces met voorwaarden voordat een theme toegelaten wordt.

Kijk naar het aantal downloads

Op de website kun je bij een theme het aantal downloads zien. Nou zegt het aantal downloads op zich niks over de kwaliteit maar het geeft je wel een indicatie dat als het veel gebruikt wordt, dat er wel iets goeds aan het theme moet zijn.

aantal downloads wordpress themes

Je kan naar het totale aantal downloads kijken, maar nog interessanter is het aantal downloads per dag. Als bijvoorbeeld het theme vaak gedownload is maar de afgelopen maanden niet, dan is het waarschijnlijk niet zo interessant.

wordpress theme downloads per dag

Lees de reviews van het theme

Bij de beoordelingen van het theme krijg je de beste informatie. Elke theme kan beoordeeld worden door de gebruikers. Gebruikers kunnen een beoordeling van 1 tot 5 sterren geven. Voordat je een beoordeling kan geven moet je eerst inloggen, de kans is dus groot dat de beoordelingen van echte gebruikers komen.

wordpress themes beoordelingen

Lees de goede maar ook de slechte beoordelingen door. Gebruikers op het internet hebben nog wel eens de neiging om een slechte beoordeling te geven als een product niet aan hun verwachtingen voldoet terwijl dit nog niks over de kwaliteit van het product hoeft te zeggen.

Bekijk het forum

Elk theme op wordpress.org heeft een support forum. Waar gebruikers hun problemen kunnen aanmelden. Loop eens door het forum en kijk naar de problemen die er met het theme zijn. Maar kijk vooral hoe snel de maker van het theme reageert. Dit geeft je een indicatie hoe goed de ondersteuning is.

wordpress theme support forum

Updates, compatibility en documentatie

Tenslotte kun je kijken naar de laatste update van het theme. Is deze van een recente datum of is deze al van lang geleden. Daarnaast kun je ook kijken naar het aantal updates. Komt er regelmatig een update uit?

wordpress themes updates

Naast de versie is het belangrijk om te kijken of het theme bij jouw versie van WordPress gebruikt kan worden of dat er dan fouten ontstaan.

Heeft het de functionaliteit die je nodig hebt?

Je weet nu waar je op moet letten als je een gratis theme wil gebruiken maar het allerbelangrijkste is natuurlijk of het theme alles heeft wat je nodig hebt voor je website. Dit kun je uit de Tags halen die bij elke theme staan en ook uit de documentatie.

5 aanbevolen gratis WordPress themes

 
wordpress theme astra

1. Astra

Het meest gedownloade gratis WordPress theme (na de standaard WordPress themes). En met recht! Het theme ziet er stijlvol uit en is primair geschikt voor blogs, zakelijke- en portfolio websites. Het is een lichtgewicht theme dat snel laadt en speciaal met SEO in het achterhoofd ontworpen is. Het is goed uit te breiden met een pagebuilder.
 
wordpress theme oceanwp

2. OceanWP

OceanWP is perfect voor reis websites en blogs. Het theme is licht qua grootte waardoor het lekker snel laadt. Naast reis websites kun je er natuurlijk ook andere soorten website mee maken.
 
wordpress theme hestia

3. Hestia

Hestia is volgens Google Material Design, de design standaard van Google, opgezet. Er zijn verschillende demo’s beschikbaar die je zo voor je eigen website kan gebruiken. Ontworpen voor zakelijke- en creatieve websites maar door de eenvoudige interface kun je er elk soort website mee maken.
 
wordpress theme neve

4. Neve

Neve is een makkelijk te gebruiken theme dat je voor zowel zakelijke als creatieve websites kan gebruiken. Het heeft een one-page layout en is compatible met de bekende pagebolders zoals bijvoorbeeld met Elementor. Ook is het theme geoptimaliseerd voor AMP.
 
wordpress-theme-generatepress

5. GeneratePress

GeneratePress is één van mijn persoonlijke favorieten. Met het theme kan je eenvoudig allerlei soorten websites bouwen. Pagebuilders kun je makkelijk aan het theme toevoegen en door de nette code is het theme zeer snel en zeer geschikt voor SEO. In de betaalde versie krijg je nog meer mogelijkheden en standaard templates die je zo in je website kan importeren.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie