Maken WordPress plugins je website langzamer? De meeste antwoorden die je op internet leest, zeggen ja. Maar dit is niet de hele waarheid. Of een plugin jouw WordPress website langzamer maakt is van een aantal factoren afhankelijk.
Inhoudsopgave
Welke WordPress plugins maken je website langzamer?
Simpel gesteld zou je kunnen zeggen dat alle plugins die functionaliteit aan de “voorkant van de website” toevoegen, de website langzamer maken. Plugins die functionaliteit aan “de backend van de website” toevoegen, maken de website niet langzamer.
Als je als voorbeeld een plugin aan je website toevoegt die social media deelknoppen toevoegt, zal dit je website langzamer maken.
Wat maakt een website trager?
Als je verder kijkt waarom een plugin een website langzamer maakt, zul je zien dat dit komt door de bestanden. Het laden van bestanden kost tijd en zorgt er voor dat de laadtijd oploopt. Daarnaast kan interactie met de database (data ophalen en/ of wegschrijven) tijd kosten.
Normaal gesproken zal één plugin geen grote invloed hebben maar als je meerdere plugins installeert, loopt dit op. Daarom hoor je vaak het advies om niet te veel plugins op je website te installeren.
Wat voor soort bestanden worden er geladen?
Een plugin maakt gebruik van drie soorten bestanden:
- CSS stylesheets (.css bestanden)
- JavasCript (.js bestanden)
- Afbeeldingen (.jpg/ .png/ .gif bestanden)
CSS stylesheets zorgen voor het uiterlijk van een pagina. Hierbij kun je denken aan het lettertype, de grootte van het lettertype en kleuren. Als je de in het voorbeeld genoemde social media plugin installeert, kan je er vanuit gaan dat er een stylesheet geladen wordt om de knoppen te vormgeven. Waarschijnlijk zal er ook een JavaScript bestand bij zitten om wat interactie met de gebruiker toe te voegen.
Zoals je waarschijnlijk al kunt bedenken gaat dit oplopen als je 20 plugins op je website installeert. Daarbij is kan er nog een ander probleem zijn en dat is dat niet elke plugin even goed in elkaar zit. Als de code slecht is, kan dit voor extra vertraging zorgen!
Maar dit gaat alleen op als de plugins functionaliteit aan de voorkant van de website toevoegen. Stel dat je plugins voor de achterkant van de website toevoegt (bijvoorbeeld een two-way-verificaton plugin voor het inloggen in WordPress), dan zal dit voor de snelheid van de website niet veel uitmaken.
Hoe kun je de impact van plugins minimaliseren?
Natuurlijk wil je een mooie en functionele website en zal je enkele plugins op je website willen installeren. Alleen blijft het natuurlijk wel belangrijk dat bezoekers een goed werkende en snelle website hebben. Hier enkele tips om plugins te gebruiken zonder dat dit al te veel ten koste van de laadtijd gaat.
Deactiveer plugins die je niet gebruikt
De makkelijkste stap is om te kijken naar de geïnstalleerde plugins. Bepaal welke plugins geïnstalleerd en actief zijn en die je niet meer gebruikt of niet meer nodig hebt. Deactiveer en verwijder deze plugin(-s).
Mocht je de plugin af en toe gebruiken, dan kan je er ook voor kiezen om de plugin alleen te deactiveren en weer te activeren als je deze gaat gebruiken.
Gebruik premium plugins
Premium (betaalde) plugins hebben een reputatie hoog te houden en zijn (vaak) beter gecodeerd. Mochten er problemen met de performance zijn, dan kan je altijd in contact treden met de makers van de plugin.
Mocht je geen geld willen uitgeven, kijk dan in ieder geval naar de reviews in de WordPress repository zodat je meer informatie over de kwaliteit kan krijgen.
Bedenk of je de functionaliteit echt nodig heb
Een andere simpele uitvoerbare tips is om eens te kijken of je de functionaliteit van de plugin wel echt nodig hebt. Is dit niet het geval? Verwijder de plugin dan.
Voeg, waar mogelijk, plugins samen
Soms heb je 2 of meer plugins geïnstalleerd die min of meer dezelfde functionaliteit hebben. Kijk dan eens of er een plugin is die alle functionaliteit in één heeft. Dit bespaart weer een plugin.
Wil je weten welke plugin jouw website langzamer maakt?
Dit kun je testen met de plugin P3 (Plugin Performance Profiler). Vergeet niet om de plugin na gebruik te verwijderen of in ieder geval te deactiveren 😉