Een sitemap bevat een overzicht van de pagina’s op een website. En er zijn 2 verschillende soorten sitemaps: een sitemap voor bezoekers en een sitemap voor zoekmachines. Beide sitemaps zijn handig om te gebruiken op je website en in dit artikel leg ik uit waarom.
Inhoudsopgave
Een sitemap voor bezoekers
Een sitemap voor bezoekers wordt ook wel een HTML sitemap genoemd. Deze sitemap is zichtbaar voor bezoekers (en zoekmachines) en wordt vaak in de footer geplaatst. De sitemap is handig voor bezoekers die een bepaalde pagina op een website zoeken die ze via het menu niet kunnen vinden. Voor een WordPress website zijn er handige plugins beschikbaar die het genereren van een HTML sitemap een fluitje van een cent maken.
Maak een aparte pagina voor de HTML sitemap aan. Eventueel kun je ook een HTML sitemap op je 404-pagina plaatsen zodat bezoekers een andere pagina kunnen bezoeken als ze op een niet bestaande pagina terecht komen.
Een sitemap voor zoekmachines
Een XML sitemap is een sitemap voor zoekmachines. Dit bestand is moeilijker leesbaar voor website bezoekers omdat het in XML formaat wordt opgemaakt. Een XML sitemap maakt het voor zoekmachines makkelijker om een website te indexeren. Het aanmaken van een XML sitemap is niet moeilijk. Gebruik de plugin Yoast SEO waarmee eenvoudig een XML sitemap gemaakt kan worden.
XML sitemap aanmelden bij Google Search Console
Maak altijd een account bij Google Search Console aan en voeg daar je XML sitemap toe. Je kunt nu zien wanneer Google jouw sitemap oppakt en hoeveel pagina’s er geïndexeerd zijn in de zoekmachine. Dit geldt voor pagina’s maar ook voor afbeeldingen. Ook zie je of Google fouten tegenkomt.
Moet je altijd een XML sitemap hebben?
Als je een goede pagina structuur hebt met links naar alle pagina’s en je website is niet al te groot dan moeten de zoekmachines in staat zijn om alle pagina’s te indexeren en is een XML sitemap niet per se nodig. Het is echter wel raadzaam om er één te gebruiken en zeker in onderstaande gevallen is het raadzaam om een XML sitemap te gebruiken:
- Als je een website met veel pagina’s hebt.
- Als je een website met content hebt die niet goed gelinkt is aan andere pagina’s.
- Als je een nieuwe website hebt en nog niet veel externe links naar de website.