Stappenplan om een WordPress website te verhuizen

Home » Blog » WordPress » Stappenplan om een WordPress website te verhuizen

Wil je een WordPress website verhuizen naar een andere server bijvoorbeeld omdat je een andere provider neemt? Een WordPress website is niet heel erg moeilijk en kan op verschillende manieren. Met het stappenplan in dit artikel moet het jou ook lukken om je WordPress website te verhuizen.

Een WordPress website verhuizen, wat komt er bij kijken?

Er zijn 2 onderdelen van een WordPress website die je over moet zetten:

  • De database; hier staan o.a. de pagina’s en alle WordPress instellingen in
  • De WordPress bestanden; hier vind je 0.a. de thema’s, plugins en afbeeldingen

Het verhuizen van deze 2 onderdelen kan op verschillende manieren:

  • Handmatig; je maakt gebruik van een FTP cliënt zoals FileZilla en PHPMyAdmin om de database te exporteren
  • Met een plugin; de plugin maakt een kopie van de database en de bestanden die je kan downloaden

 Stappenplan WordPress website verhuizen

Een WordPress website handmatig verhuizen is niet heel erg moeilijk maar je moet wel een beetje vertrouwd zijn met FTP en PHPMyAdmin. Mocht je dit te moeilijk vinden dan kan je ook je website met behulp van een plugin verhuizen (dit staat verderop in dit artikel) of iemand anders de verhuizing voor je laten uitvoeren. Sommige providers bieden deze dienst dit gratis aan.

Stap 1: Kies een nieuwe provider

Mocht je nog geen nieuwe provider hebben dan is dit de eerste stap. Kies een hosting pakket dat bij je past. Als je website nog niet heel veel bezoekers heeft dan volstaat vaak het instappakket. Later kun je alsnog een groter pakket nemen als de website en het aantal bezoekers groeit.

Bij Neostrada betaal je voor de eerste maand € 1,- voor het instappakket.

wordpress hosting neostrada

Stap 2: Richt je nieuwe hosting in

Richt je nieuwe hosting omgeving in.

  • Als je een nieuw domein gebruikt pas je de dns instellingen aan zodat deze naar het nieuwe hostingpakket verwijzen
  • Installeer een SSL certificaat
  • Maak een database aan

Noteer de FTP gegevens en de database gegevens, deze heb je straks nodig.

Stap 3: Download de WordPress bestanden

Zoals gezegd moeten er 2 onderdelen van de website gedownload en overgezet worden. We beginnen met de WordPress bestanden.

Zet een FTP sessie op met FileZilla (of een andere FTP cliënt) en navigeer naar de juiste map. Maak op je eigen computer een map aan waar je de bestanden neerzet.

filezilla website downloaden

Selecteer de bestanden in de webruimte en download deze naar je computer.

Stap 4: Exporteer de database

Als je de bestanden op je computer hebt geplaatst, is het tijd om de database te exporteren. Hiervoor log je in op je controle paneel (Direct Admin, Plesk of CPanel) van je website of je gaat rechtstreeks naar PHPMyAdmin.

Selecteer de database en klik op “Exporteer” om de database te exporteren.

phpmyadmin database exporteren

Je komt in een volgend scherm waar je opties kan instellen. De instellingen kun je onveranderd laten.

phpmyadmin database exporteren

Je download de database door op “Go” te klikken.

De bestanden en de database zijn nu opgeslagen. Nu gaan we alles overzetten naar de nieuwe hosting, de gedownloade bestanden gaan we uploaden.

Stap 5: Upload de WordPress bestanden

Voor het uploaden van de bestanden gebruiken je weer FTP. Met FilieZilla zet je een connectie met de nieuwe hosting omgeving op. Ga naar de map waar je de gedownloade bestanden neer hebt gezet. Deze bestanden upload je naar de juiste map op de server. Dit is de root map (vaak public_html) maar het kan ook in een apart map.

Als je de website in de root map plaatst, is de website bereikbaar via: www.websitenaam.nl. Plaats je de website in een aparte map (in het voorbeeld de map wordpress) dan is de website bereikbaar via www.websitenaam.nl/wordpress. Normaal gesproken zal je de website in de root map plaatsen.

filezilla upload website

Stap 6: Importeer de database

Log in op PHPMyAdmin op het nieuwe hostingpakket. Selecteer de database en klik op “Import”. Zoek de gedownloade database op en importeer deze.

phpmyadmin database importeren

Stap 7: Pas het WordPress configuratie bestand aan

Het configuratie bestand van WordPress heeft nu nog de instellingen van de oude database, deze moeten aangepast worden. Dit kun je met FileZilla doen. Zoek in de public_html map het bestand wp-config.php op.

bewerk wp-config

Vul je database gegevens in.

wp-config aanpassen

De WordPress website is nu overgezet naar het nieuwe hostingpakket. Ga naar de website om te controleren of alles goed werkt.

WordPress website met een plugin verhuizen

Een andere manier om een WordPress website te verhuizen is om een plugin te gebruiken. Met een plugin is het een kwestie van de stappen doorlopen en is daarom makkelijker als je minder kennis hebt. Hieronder vind je de plugins die je hiervoor kan gebruiken.

Duplicator

duplicator

Duplicator is handige plugin om je website te verhuizen. Met de plugin kan je elke WordPress website verhuizen en regelt het overzetten van zowel de bestanden en de database. Het verhuizen gaat via een paar simpele stappen.

All-in-One WP Migration

all in one wp migration

All-in-One WP Migration is de meest gebruikte plugin om je WordPress website te verhuizen. De plugin exporteert de bestanden (inclusief de media bestanden) en de database. Met een drag and drop kun je de bestanden op een nieuwe website importeren. Daarnaast kan je ook met een zoek en vervang functie bestanden aanpassen.

WP Migrate DB

wp migrate db

Met WP Migrate DB kun je alleen een export van de database maken. De plugin kan handig zijn als je je database niet met behulp van PHPMyAdmin wil exporteren. Het importeren van de database moet je wel met PHPMyAdmin uitvoeren. De plugin heeft een handige zoek en vervang functie die je tijdens de export kan gebruiken.

Samenvatting WordPress website verhuizen

Zoals je in het artikel hebt kunnen lezen kun je een WordPress website op verschillende manieren verhuizen. Handmatig vergt iets meer handelingen maar je hebt hierdoor wel meer controle over het proces. E zijn verschillende plugins die je voor het verhuizen kan gebruiken. Deze nemen je het werk uit handen en zorgen er voor dat je de website met een paar kliks kan verhuizen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie