Tips om een eigen blog te starten

Home » Blog » WordPress » Tips om een eigen blog te starten

Bloggen is hot! Op het internet verschijnen steeds meer blogs. Zowel van bedrijven die naast hun website een blog verzorgen als bloggers die met een eigen blog in een niche dagelijks bloggen en daar (goed) geld mee verdienen. Maar hoe kun je zelf beginnen met een blog. Lees daarvoor onze tips om een blog te starten in dit artikel.

Waarom zou je willen bloggen?

Bloggen is een uitstekende, laagdrempelige manier om in contact te komen met je doelgroep. Voor bedrijven is het een interessante optie om een expert status op te bouwen en in contact te komen met hun doelgroep om zo prospects om te zetten in klanten. Maar je kunt ook beginnen met bloggen en daar een bedrijf van bouwen. Er zijn jou al vele bloggers voor gegaan die bloggen over mode, fashion, health, fitness, voeding, reizen en andere onderwerpen. Doordat hun blog populair is geworden, kunnen zij er een volledig inkomen mee verdienen.

Oké, je weet nu waarom bloggen interessant kan zijn. Maar waar moet je op letten als je begint met bloggen?

Kies een onderwerp waar je gepassioneerd over bent

Bloggen is eenvoudig maar niet makkelijk! Voor de meeste mensen is een paar artikelen schrijven nog geen probleem maar om het langer vol te houden, om veel artikelen te schrijven is het nodig dat je een onderwerp hebt waar je veel over weet te vertellen en waar je gepassioneerd over bent. Om een succevolle blog op te zetten is het daarom nodig om een onderwerp te kiezen waar jouw passie ligt.

passie

Bepaal je doelgroep

Als je een onderwerp hebt, is het belangrijk om de doelgroep te kiezen. De doelgroep ie heel erg bepalend voor allerlei aspecten van je blog en je marketing. Het bepaalt je taalgebruik (formeel of informeel, technisch of niet technisch), de look en feel van je blog, het gebruik van afbeeldingen enz enz.

Kies het juiste platform

Er zijn diverse platforms waar je op kunt gaan bloggen. Je kunt gebruik maken van een cloudachtige oplossing zoals Blogger of WordPress.com maar je kunt ook voor een eigen gehoste blog kiezen. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. Wil je goed beginnen? Kies dan voor een gehoste WordPress website. Dit geeft je veel vrijheid en de software is nog gratis ook!

Wees origineel

Er zijn al duizenden blogs online te vinden. En over bijna elk onderwerp is wel een blog te vinden. Door origineel te zijn, kun je nog opvallen tussen al het aanbod. Probeer het anders dan anderen te doen.

Kies de juiste domeinnaam

Een domeinnaam is erg belangrijk. Probeer voor een zelfstandige blog altijd een mooie beschrijvende naam te kiezen of kies een goede naam die makkelijk te onthouden is. Gebruik liever niet je eigen naam als domeinnaam. Waarom niet? Mocht je ooit je blog willen verkopen dan is dit een stuk lastiger.

Pas SEO toe

SEO zorgt er voor dat jouw website hoger terug te vinden is in de zoekresultaten van de zoekmachines. En hoe hoger je in de zoekresultaten staat, hoe meer mensen op jouw link zullen klikken. Met SEO kun je op een makkelijke manier bezoekers naar je website krijgen.

Kies een goede layout

Als je WordPress gebruikt, kun je uit duizenden layoutsvoor je website kiezen. Deze layouts, WordPress themes genaamd, kun je gratis krijgen maar er zijn ook betaalde themes. Deze betaalde themes zien er vaak professioneler uit en zijn voor een paar tientjes verkrijgbaar.

Blog regelmatig

Om contact te blijven houden met jouw lezers, is het belangrijk om regelmatig te bloggen. Lezers haken af als je af en toe een blog online zet. Door regelmatig te bloggen schep je een verwachting bij lezers en zullen zij vaker op je blog terugkomen.

Plaats unieke content

Schrijf altijd eigen artikelen, ga dus niet artikelen pikken van andere websites!. Eén omdat het niet is toegestaan maar het heeft ook geen enkele toegevoegde waarde.

Maak je tekst goed op

Het lezen op een beeldscherm gaat anders dan in een boek of tijdschrift. Op een beeldscherm “scannen” lezers veel meer. Maak je tekst daarom op in korte alinea’s met daarboven een kop.

Doe inspiratie op bij de concurrentie

Pikken van content is not done maar je laten inspireren is natuurlijk prima. Lees artikelen van andere bloggers en schrijf in eigen woorden jouw artikel over het onderwerp.

Zet Social Media in

Maak op Social Media eigen kanalen aan en deel elk artikel dat je schrijft op Social Media. Met Social Media kun je jouw blog onder de aandacht brengen. Bekende Social Media platforms zijn:

  • Facebook
  • Twitter
  • Google Plus
  • LinkedIn
  • Pinterest
  • Instagram

Plaats Google Analytics op je website

Google Analytics is het gratis statistieken programma van Google. Met Google Analytics krijg je inzicht in het aantal bezoekers op je website, waar bezoekers vandaan komen, hoe ze op je website komen, welke pagina’s zij bezoeken, hoe lang zij op je website blijven en nog veel meer. Het geeft jouw inzicht in wat bezoekers belangrijk vinden.

Google Search Console

Naast Google Analytics is er nog een belangrijk programma van Google dat je moet gebruiken. Dat is Google Search Console. Met dit programma kun je zien hoe Google jouw website ziet. Het gaat hier vooral om technische aspecten van de website maar je kunt ook zien op welke zoekwoorden jouw website gevonden wordt en hoe hoog je met een zoekwoord in de zoekresultaten van Google staat.

Maak een content plan

Door de waan van de dag is het soms lastig om een onderwerp te verzinnen. Beter is het om hier van te voren voor te gaan zitten en onderwerpen te verzinnen. Bedenk dan meteen wanneer het artikel online gezet gaat worden. Dit doe je door een content plan te maken.

Maak categorieën

Verdeel je blog in categorieën, artikelen met hezelfde onderwerp plaats je in een categorie. Zo wordt het voor bezoekers ook makkelijker om meer informatie over een bepaal onderwerp te vinden.

Maak ook gebruik van video

Naast tekst is video ook zeer populair onder internet gebruikers. Kijk maar eens hoe populair vloggers zijn. Door video op je blog te gebruiken, kun je 2 vliegen in één klap slaan.

Start een mailinglijst

Zorg er voor dat bezoekers op je blog zich in kunnen schrijven op een mailinglijst. Zo kun je altijd contact onderhouden als je bijvoorbeeld een nieuwe blog online hebt staan of als je een specials aanbieding hebt.

Dit waren mijn tips voor beginnende bloggers. Bloggen is een kwestie van een lange adem, het kan dus zo maar voor komen dat je een lange tijd geen bezoekers of geen reacties krijgt. De laatste tips is daarom: blijf vooral doorgaan!

 

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie