Niemand wil een trage website. Een trage website betekent dat bezoekers afhaken en naar de concurrent gaan en dat Google jouw website lager waardeert wat resulteert in een lagere ranking in de zoekresultaten. Lees de 9 meest voorkomende oorzaken van een trage website.
Inhoudsopgave
Wat is een trage website?
Met de opkomst van mobiel internet verkeer is de noodzaak van een snelle website steeds groter geworden. Dit heeft er deels mee te maken dat mobiel internet vaak trager is dan het internet dat je thuis hebt. Als vuistregel kun je aanhouden dat een goede website moet daarom binnen 3 seconden laden. Maar hoe sneller, hoe beter. Probeer daarom onder de 2 seconden te komen.
De gevolgen van een trage website:
- Een erg trage website kan er voor zorgen dat Google deze lager in de zoekresultaten plaatst
- Bezoekers haken af wat de bouncerate van je website doet stijgen
“A study found 53% of mobile site visits are abandoned if pages take longer than 3 seconds to load – bron“
Hoe kom ik er achter hoe snel mijn website is?
Je hoeft niet met een stopwatch voor je scherm te gaan zitten en de tijd opnemen hoe lang het duur voordat je website geladen is want er zijn diverse handige websites waar je de snelheid van een website kan testen:
Pingdom Website Speed Test; de test is niet helemaal accuraat omdat je vanuit een andere locatie test, kies in ieder geval voor een locatie uit Europa.
GTmetrix; maak een gratis gebruiker aan om van een andere locatie te testen en kies ook hier voor een locatie in Europa.
9 Redenen voor een trage website
Een trage website kan door meerdere oorzaken veroorzaakt worden. Hieronder vind je 9 veelvoorkomende oorzaken die een website trager maken.
1. Trage hosting
De hosting is het fundament voor de website. Net zoals je moderne software niet meer lekker op een oude telefoon of computer loopt, zo is het ook met websites. Kies je voor goedkope hosting dan deel je de server waarschijnlijk met meerdere websites en zo ook de capaciteit van de server. Hierdoor kan een website trager worden.
Als je serieus met je website aan de slag gaat, is het van belang om een serieuze hosting partij te kiezen waar de snelheid van de server goed is. Een goede, betaalbare hostingpartij is Neostrada. Bij Neostrada krijg je voor € 2,99 per maand snelle en betrouwbare hosting.
2. Verouderde versie van je website software
Als je WordPress een tijdje gebruikt dan zal het je opvallen dat er met enige regelmaat een nieuwe update uitkomt. Soms zijn dit updates voor nieuwe functionaliteit die toegevoegd is maar vaker zijn het veiligheid- en optimalisatie updates.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat de code verouderd is. Een update achterlopen kan vaak geen kwaad maar als je meerdere updates achterloopt, kan het zijn dat je website trager wordt. Voer daarom de WordPress updates met enige regelmaat uit.
3. Te grote afbeeldingen
Met het plaatsen van afbeeldingen kan veel fout gaan en er voor zorgen dat een website trager wordt.
De meest voorkomende fout is dat een afbeelding niet op maat gemaakt wordt voor het internet en er veel te grote afbeeldingen gebruikt worden. Dit kun je simpel voorkomen door een fotobewerking programma te gebruiken en de afbeeldingen op maat te maken voor de website. Vaak heb je aan een breedte van 1000 pixels al voldoende voor een afbeelding in een artikel.
Een andere fout is om het verkeerde bestandstype te gebruiken voor een afbeelding. Maak altijd gebruik van jpg, png of gif bestanden en kijk bij het opslaan welk formaat het beste resultaat geeft qua kwaliteit maar ook qua bestandsgrootte. Vermijd bestanden als tiff en bmp, deze bestanden zijn vaak erg groot.
4. Te veel plugins op je website
WordPress heeft vele duizenden gratis en betaalde plugins en vaak is het verleidelijk om een plugin toe te voegen. Een plugin toevoegen kan wel een nadeel hebben. Veel plugins hebben namelijk weer CSS en/of JavaScript bestanden en deze bestanden nemen ruimte in en doen verzoeken waardoor de website trager wordt.
Denk daarom altijd na voordat je een plugin installeert. Is het echt nodig om deze functionaliteit aan mijn website toe te voegen. En als je het echt wil, kijk dan ook of de plugin goed in elkaar zit of dat er een alternatief is dat beter in elkaar zit.
5. Geen caching gebruiken
WordPress slaat de content van een pagina in een database op. Op het moment dat een bezoeker op de website komt en een pagina bekijkt dan moet de content uit de database opgehaald worden. Dit kost tijd.
Met caching maak je een soort tijdelijk bestand dat niet uit de database gehaald moet worden maar direct beschikbaar is. Dit levert dus tijdswinst op.
Naast WordPress zelf kan je ook op je server gebruik maken van caching om je website sneller te maken.
Zorg er voor dat je goede hosting kiest (zie punt 1) en als je nog geen geen gebruik maakt van WordPress caching, installeer dan een caching plugin. Goede plugins hiervoor zijn:
- WP Fastest Cache – gratis cache plugin, eenvoudig in gebruik
- WP Super Cache – gratis cache plugin, iets complexer in gebruik
- WP Rocket – betaalde cache plugin
6. Website in een ander land hosten
Het duurt langer om een connectie te maken als je een telefoongesprek naar een ver land voert. Hetzelfde geldt voor een website die je in een ander land host. De data moet fysiek een reis afleggen voordat deze zichtbaar wordt.
Als je je hosting in de Verenigde Staten hebt ondergebracht dan kost het even tijd voordat de data van daar naar Nederland overgebracht is en je website zal er dus langer over doen om te laden.
Kies daarom altijd voor hosting in het land waar je bezoekers zitten. Daarmee voorkom je dat je website trager laadt voor je bezoekers. Eventueel kan je het ook oplossen door gebruik te maken van een CND maar dat is iets voor een andere blog.
7. Verkeerd thema gebruiken
WordPress is standaard goed geoptimaliseerd en snel. Maar niet iedere website eigenaar wil een standaard WordPress website en kiest een leuk WordPress thema waarbij er vaak naar een leuke vormgeving en de functionaliteit van het thema gekeken wordt in plaats van hoe goed het thema gebouwd is. Dit leidt vaak tot problemen met de snelheid van de website. Bijvoorbeeld doordat het thema veel scripts gebruikt.
Houd er daarom rekening mee bij het kiezen van een thema dat deze ook goed geoptimaliseerd is voor snelheid. Goede, snelle WordPress thema’s zijn:
- GeneratePres
- StudioPress themes
8. Gebruik van externe bestanden
Je kan op je website bestanden van een andere website aanroepen. Dit gebeurt vaak met scripts, bijvoorbeeld de scripts van FontAwesome of Google Fonts maar ook met afbeeldingen die extern gehost worden.
Het is aan de ene kant fijn dat het geen ruimte en resources van jouw webserver gebruikt maar kan als nadeel hebben dat de externe website traag kan zijn en dat tot gevolg heeft dat jouw website ook traag wordt.
Kijk er daarom goed naar of je bestanden extern wil hosten en zo ja, kies een betrouwbare partij waar je dit doet.
9. Veel bezoekers op je website
De webserver waar je website op draait kan maar een bepaald aantal verzoeken tegelijk afhandelen. Heb je veel bezoekers op je website en worden er dus veel verzoeken tegelijk aan de webserver gevraagd, dan kan dit de webserver en uiteindelijk de website vertragen.
Het kan een tijdelijk probleem zijn maar als dit vaker voorkomt dan zul je moeten kijken naar een ander hosting pakket.
Een trage website is moordend voor de conversie en verslechtert de bounce-rate en klantbeleving. Bedankt voor het handige blog met praktische tips!