Voorkom spam reacties op WordPress

Home » Blog » WordPress » Voorkom spam reacties op WordPress

Spam reacties op een WordPress website zorgen voor veel irritatie bij website eigenaren. Ze vervuilen je dashboard en zorgen voor veel onnodig werk. Heb jij ook last van spam? Lees dan de tips om spam te voorkomen zodat je je weer met nuttigere dingen bezig kunt houden.

Voorbeeld van spam commentaar

Spam commentaar is zo’n bericht (vaak in het Engels) waar een één of ander product gepromoot wordt. En hoewel het niet schadelijk voor je website is, is het wel heel erg hinderlijk omdat het je website vervuild. Een voorbeeld zoals onderstaand:

voorbeeld van spam commentaar WordPress

Activeer Akismet

Akismet is een waardevolle WordPress plugin waarmee je spam comments kunt tegengaan. De plugin wordt standaard met de installatie van WordPress meegeleverd, je hoeft de plugin alleen maar te activeren en een API key aan te vragen. Akismet vangt spam comments op en plaatst deze in een spam folder. Eventuele goede reacties die hier in terecht komen, kun je eenvoudig terughalen.

Captcha plugin toevoegen

wordpress recaptcha

Een effectief middel tegen spam is een reCAPTCHA. Je krijgt een extra veld als je een reactie wil geven waarbij je moet aangeven dat je geen robot bent. Ook kan er een pop-up verschijnen waarbij je de juiste plaatjes moet selecteren. De reCAPTCHA kun je eenvoudig toevoegen met deze plugin. Hiermee kan er alleen nog handmatig spam commentaar geplaatst worden, het geautomatiseerd plaatsen wordt hiermee afgevangen.

Website URL verwijderen

De meeste spam reacties worden geplaatst om een linkje toe te voegen. Dit kun je makkelijk oplossen door de mogelijk om een URL te plaatsen te verwijderen. Dit doe je door het veld website URL te verwijderen.

website veld verwijderen uit reactie veld

Het makkelijkste om dit uit te zetten is door gebruik te maken van een plugin.

HTML in reacties uitschakelen

Maar ook al is het website URL veld verwijderd, dan kan er nog een URL in het commentaar veld zelf geplaatst worden. Ook dit kun je aanpakken. Dit doe je door het onmogelijk te maken om HTML in een reactie achter te laten. Met deze plugin kun je het makkelijk realiseren.

Commentaar in oude artikelen uitschakelen

Wat ook helpt is om het onmogelijk te maken om te reageren op artikelen ouder dan een bepaald aantal dagen. In het CMS kun je onder Instellingen (Settings) >> Reacties (Discussions) de optie inschakelen en zelf aangeven na hoeveel dagen dit geldt.

wordpress oude reacties uitschakelen

Gebruikers kan tot 14 dagen na publicatie een reactie achterlaten, daarna is het niet meer mogelijk.

Trackbacks uitschakelen

Trackbacks veroorzaken vaak veel spam. Door de trackbacks uit te schakelen kun je veel spam voorkomen. Dit doe door weer naar Instellingen (Settings) >> Reacties (Discussions) te gaan en daar een vinkje te plaatsen.

wordpress trackbacks uitschakelen

De trackbacks zijn nu voor alle artikelen uitgeschakeld maar je kunt per artikel de mogelijkheid voor trackbacks nog wel inschakelen.

Reacties uitzetten

Dit is de meest effectieve oplossing maar zal voor de meeste bloggers geen optie zijn: de reactie mogelijkheid helemaal uitschakelen. Gegarandeerd dat je geen spam meer krijgt maar ook goede reactie kunnen niet geplaatst worden. Op sommige websites is dit geen probleem maar de meeste blogs zullen toch graag reacties op hun website willen krijgen.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie