WordPress is op dit moment het populairste systeem om een website in te bouwen. Meer dan 25% van alle websites die online staan zijn in WordPress gebouwd. Wat verklaart deze populariteit? Waarom zou ook jij voor een WordPress website moeten kiezen?
In dit artikel vind je een opsomming van de redenen om voor een WordPress website te kiezen. Maar zoals een bekend iemand al eens zei: “Elk voordeel heb z’n nadeel”. Vandaar ook nog een opsomming van nadelen van WordPress.
Inhoudsopgave
WordPress is vrij verkrijgbaar
WordPress is een open source CMS wat zoveel wil zeggen dat de code licentie vrij en gratis verkrijgbaar is en dat je zelf aanpassingen in de code kunt maken. Dit in tegenstelling tot zogenaamde closed source software (denk aan Microsoft Office etc). Bij deze software moet je licentie en/of aanschafkosten voor de software betalen en kun je geen aanpassingen in de code maken.
Grote, actieve community
Open source betekent ook dat er een groep ontwikkelaars (community) bezig is met de broncode te verbeteren. WordPress beschikt over een grote en zeer actieve community. De ontwikkeling staat hierdoor nooit stil. Regelmatig worden er verbeteringen in het systeem aangebracht en wordt er nieuwe functionaliteit uitgerold. Ook beveiligings problemen worden snel opgemerkt en opgelost.
WordPress is zoekmachine vriendelijk
Zoekmachines in het algemeen en Google in het bijzonder zijn gek op WordPress. Door de structuur van het systeem is het zeer zoekmachine vriendelijk en zul je met de juiste instellingen en eventueel enkele uitbreidingen, altijd goed gevonden worden.
Snel bouwen
Een WordPress website kun je heel snel bouwen. Een standaard website kun je al in 5 minuten bouwen (de beroemde 5 minuten installatie van WordPress). Maar ook een ingewikkeldere website kun je snel realiseren. Door de makkelijke manier van bouwen kun je snel veranderen aanbrengen en snel een nieuwe website online hebben. Dit scheelt ook weer in de ontwikkelingskosten.
Veel uitbreidingsmogelijkheden
Voor WordPress zijn er duizenden gratis en betaalde plugins beschikbaar. Deze plugins zorgen voor extra functionaliteit voor je WordPress website. Denk bijvoorbeeld aan:
- Agenda functie
- Foto album
- Contact formulier
- Beveiligings plugins
Veel vormgevingsmogelijkheden
Naast plugins zijn er ook veel gratis en betaalde themes (thema’s) verkrijgbaar voor WordPress. Een theme bepaald de vormgeving van je WordPress website. Het is hiermee zeer eenvoudig om je website snel een andere look en feel te geven.
WordPress is schaalbaar
Of het nu gaat om een eenvoudige website, blog, uitgebreide community website of bedrijfs website. Je kunt het allemaal maken met WordPress. Het systeem is schaalbaar waardoor je bijna elke website kunt bouwen in WordPress.
Makkelijk zelf te beheren
Ook als je geen technische kennis hebt, kun je je eigen WordPress website beheren. De backend is zeer gebruikersvriendelijk. Als je met Microsoft Word kunt werken, kun je ook met WordPress werken.
Veel (gratis) informatie beschikbaar
Mocht je op een bepaald onderdeel van WordPress vastlopen dan is er gelukkig altijd nog het internet. Er zijn zeer veel websites met waardevolle informatie over de werking van en werken met WordPress. Daarnaast worden er ook veel cursussen zowel online als offline aangeboden. Zo hoef je nooit vast te lopen.
Heeft WordPress ook nadelen?
Er zijn zeker punten waar je aandacht aan moet besteden.
Veiligheid van WordPress
Vaak hoor je verhalen over WordPress websites die gehackt worden. Veiligheid is dan ook een punt van aandacht als je een WordPress website hebt. Een WordPress website wordt 9 van de 10 keer onveilig door de gebruiker. Van zichzelf is WordPress een veilig systeem. Met een paar simpele aandachtspunten heb je ook een veilige WordPress website.
Kosten voor bouw van je website
Ook al is WordPress zelf gratis, de kosten zitten in de ontwikkeling. Dit is wel iets waar je rekening mee moet houden als je voor een WordPress website kiest.
Kennis
Voor het beheren van de website is er niet veel meer dan algemene computer kennis nodig. Maar wil je meer met je website, bijvoorbeeld aanpassingen in de vormgeving maken. Dan heb je toch echt meer kennis nodig.
Onderhoud
WordPress heeft onderhoud nodig. WordPress zelf, WordPress themes en WordPress plugins moeten regelmatig geüpdate worden. Dit is een punt van aandacht.
Ik hoop dat je met dit artikel een goed beeld hebt gekregen van WordPress. Vind je het artikel interessant? Deel het dan met jouw vrienden via de Social Media knoppen hieronder. Vragen en/ of opmerkingen kun je in het commentaar veld achterlaten.