Voor je bedrijf, vereniging of gewoon voor je zelf wil je een eigen website maken. Wat heb je daar eigenlijk voor nodig?
Een website maken is tegenwoordig niet heel erg moeilijk. Sterker nog, met de juiste hulp is het voor (bijna) iedereen mogelijk om zelf een website te maken. Hieronder geef ik je enkele tips wat je nodig hebt om een website te maken.
Inhoudsopgave
Hoe bouw je je website?
De basis van een website wordt in HTML en CSS gebouwd. Voor het gebruik van deze talen is specifieke kennis nodig die de meeste mensen niet hebben. Handiger is het om een oplossing te kiezen waarbij je weinig tot geen technische kennis nodig hebt. Een populair systeem om websites mee te bouwen is WordPress. WordPress is gratis en je kunt er al mee werken als je met Microsoft Word kunt werken.
Wil je weten waarom je voor een WordPress website moet kiezen? Lees dan dit artikel.
Kies de juiste domeinnaam
Een eigen website heeft een domeinnaam nodig. Een domeinnaam is, simpel gezegd, hetgeen je in je browser intikt ( na www.). Voorbeelden van domeinnamen zijn: google.com en facebook.com. Een domeinnaam bestaat uit 2 delen:
- Het eerste gedeelte van de domeinnaam is de feitelijke naam
- Het tweede gedeelte is de domeinnaam extensie
Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?
Denk bij het kiezen van een domeinnaam altijd aan je doelgroep. Het liefste het je een beschrijvende domeinnaam zodat een website bezoeker meteen weet waar de website over gaat. Een voorbeeld is timmermanamsterdam.nl De domeinnaam zegt meteen waar de website over gaat. Daarnaast is het belangrijk om de juiste domeinnaam extensie te kiezen.
Richt je je met je website op Nederland? Kies dan voor een .nl domeinnaam extensite. Voor internationale websites is .com de beste optie. Eventueel kun je voor een .net of .org kiezen maar alleen als alle opties al vergeven zijn. Vermijd exotische domeinnaam extensies, bezoekers hebben het meeste vertrouwen in een .nl en .com extensie hebben. Daarnaast worden deze extensies het beste onthouden.
Hosting voor je website
Een ander belangrijk onderdeel is de hosting voor je website. Hosting ruimte is de ruimte waar de bestanden van jouw website op komen te staan. De webruimte is gekoppeld aan het internet zodat iedereen met een internet verbinding jouw website kan bekijken. Hosting is er in verschillende vormen:
- Een eigen server
- Een virtuele private server (VPS)
- Shared hosting
Een eigen server is het duurste en shared hosting het goedkoopste en waarschijnlijk de beste oplossing als je net met een nieuwe website begint. Je kunt altijd nog overschakelen van shared hosting naar een VPS of een eigen server.
Wat moet je op letten bij webhosting?
Er zijn een paar zaken die belangrijk zijn en waar je op moet letten:
- De ondersteuning van het hosting bedrijf. Maakt het bedrijf backup? Wat als er een backup teruggezet moet worden?
- De bereikbaarheid van het hosting bedrijf. Op welke dagen en tijden is het bedrijf te bereiken. Hoe snel wordt er gereageerd? Hoe is het bedrijf bereikbaar? Alleen per mail of ook telefonisch?
- Hoe snel is de server waar de website op geplaatst wordt?
- Wat doet men aan veiligheid?
- Heeft men inhoudelijke kennis?
Handige tools/ websites
Tot slot een paar handige tools en websites die je kunt gebruiken als je een website hebt:
- WordPress downloaden
- Google Analytics; statistieken voor je website
- Google Search Console; bekijk de technische staat van je website
- FileZilla; tool om connectie met je website te maken
- Photoshop; het beste (betaalde) programma om afbeeldingen voor je website te bewerken.
- Gimp; gratis alternatief voor Photoshop
- Google mobielvriendelijke test; test of je website geschikt is voor mobiel verkeer
- Google Pagespeed insight; test de snelheid van je website op de website van Google
- WebPageTest; ook een website om de snelheid van je website te testen