WordPress.com of WordPress.org?

Home » Blog » WordPress » WordPress.com of WordPress.org?

Je wil een nieuwe website maken en de keuze is gevallen op WordPress. Je googled en komt 2 verschillende versies van WordPress tegen: WordPress.com en WordPress.org. Welke moet je nu kiezen voor je website? Lees daarvoor dit artikelen. Hierin worden de verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org vergeleken.

Allereerst gefeliciteerd met je keuze om je website met WordPress te maken! WordPress is op dit moment het populairste systeem om een website mee te bouwen. Naar schatting is zo’n 35% van alle websites op het internet gebouwd met WordPress. Daarnaast zijn er nog meer redenen waarom je voor WordPress moet kiezen. De redenen kun je lezen in mijn artikel: “35 redenen om voor een WordPress website te kiezen”.

Wat is WordPress.com?

WordPress.com is de commerciële website en is opgezet door de grondlegger van WordPress Mutt Mullenweg. Het is een gratis open source platform waar je in een handomdraai een WordPress website kunt aanmaken. Het is inderdaad gratis maar heeft zo zijn beperkingen.

wordpress.com account aanmaken

Wil je meer functionaliteit, dan zul je deze bij moeten kopen. Er zijn diverse uitbreidingen:

 • Personal plan voor € 2,99 per maand. Bij deze optie heb je o.a. een eigen domeinnaam (ipv een subdomein op wordpress.com), een advertentie vrije website en kun je kleine aanpassingen in het design maken.
 • Premium plan voor € 8,25 per maand. Met dit plan kun je een unieke website maken met uitgebreide design tools. Je hebt meer dan genoeg opslagruimte voor audio en video en je kunt eigen advertenties toevoegen.
 • Business plan voor € 24,92 per maand. Met dit plan kun je een ongelimiteerd aantal themes gebruiken, Google Analytics aan je website toevoegen, WordPress.com verwijderen en heb je ongelimiteerde opslagruimte.

Maar zoals je kunt lezen zijn er nogal wat beperkingen en als je meer functionaliteit wil, moet je (flink) bijbetalen. Is daar geen betere oplossing voor? Ja zeker! Je kunt gebruik maken van de zelf gehoste versie van WordPress: WordPress.org. Met deze versie heb je volledige vrijheid.

Wat is WordPress.org?

WordPress.org is de versie van WordPress waarmee je volledige vrijheid hebt. Je kunt zelf bepalen wat je wel en niet op je website installeert en de software is helemaal gratis. De enige kosten die je kwijt bent, zijn de kosten voor domeinregistratie en hosting en de kosten voor het ontwikkelen van je website. Daarnaast kun je investeren in betaalde plugins en WordPress themes.

wordpress.org homepage

Het bouwen van een eigen WordPress website is niet heel complex. Met het volgen van een cursus kunnen de meeste mensen zelf een website bouwen.

Verschillen tussen WordPress.com en WordPress.org

De verschillen tussen beide versies van WordPress zitten voornamelijk in 3 onderdelen:

 • Kosten van de website
 • Mogelijkheden van de website
 • Onderhoud en ontwikkeling

De kosten van een WordPress website

WordPress.orgWordPress.com
Zelf kiezen voor ongeveer € 10,- per jaarDomeinnaam$ 18,- per jaar bij WordPress.com
Zelf provider uitkiezen, gemiddeld tussen € 5,- en € 20,- per maandHostingGratis bij WordPress.com
Afhankelijk van je providerOpslagruimte3GB gratis, 6GB is € 2,99 p/m,
13Gb is € 8,35 p/m,
onbeperkt is € 24,92 p/m
GratisAdvertentie vrij€ 2,99 per maand

De keuze van de WordPress versie afhankelijk van de mogelijkheden

Mogelijkheid:WordPress.org:WordPress.com:
Webshopjanee
Geen onderhoud op de website uitvoerenneeja
Custom themes en plugins gebruikenjanee
WordPress multisitejanee
Snel starten om het gratis uit te proberenneeja
Een website die uitbreidbaar is
janee
Affiliate websitejanee

Onderhoud en ontwikkeling

Bij WordPress.com heb je geen omkijken naar het onderhoud van je WordPress website. Dit wordt allemaal voor je gedaan. Bij WordPress.org moet je het onderhoud en de ontwikkeling van je website zelf regelen. Ofwel je doet het zelf of je laat het door een webdeveloper uitvoeren.

Welk soort onderhoud moet er uitgevoerd worden?

 • Updaten van WordPress, WordPress themes en de WordPress plugins
 • WordPress website beveiligen
 • Backup maken van je WordPress website
 • Problemen oplossen die optreden
 • Backups terugzetten

WordPress ontwikkeling

Ontwikkeling is een breed begrip maar hierbij moet je denken aan een nieuw theme installeren, nieuwe plugins installeren en andere functionaliteit aan je website toevoegen. Zoals bijvoorbeeld een koppeling met je autoresponder maken.

Welke versie kies jij?

Ik hoop dat je een beter beeld hebt gekregen van de versies van WordPress. Welke versie jij kiest, is afhankelijk van je eisen en wensen, het doel van je website en ook van je budget. Voor een persoonlijke blog is WordPress.com een prima optie maar voor een bedrijfswebsite kom je toch al snel op WordPress.org uit.

Gerelateerde berichten

Plaats een reactie