Wil je een WordPress website maken? Goed idee! WordPress is een geweldig systeem om je website mee te maken. Het maken van een WordPress is niet heel moeilijk. Met deze handleiding help ik je op weg om een eigen WordPress website te maken.
Inhoudsopgave
Wat is WordPress?
WordPress is een open source Content Management Systeem (CMS) waarmee je zonder technische kennis een website kunt beheren. Via het WordPress dashboard kun je via een webbrowser jouw WordPress website beheren. Je kunt o.a.
- Berichten en pagina’s aanmaken, aanpassen en verwijderen
- Gebruikers aanmaken, aanpassen en verwijderen
- Een WordPress theme installeren
- Plugins installeren
- De kleuren van je website aanpassen
De geschiedenis van WordPress
WordPress zag in 2003 het levenslicht. Het werd oorspronkelijk als blog systeem ontwikkeld door Matt Mullenweg en Mike Little. WordPress is ontwikkeld in de programmeertaal PHP en maakt gebruik van een MySQL database. In de loop der jaren heeft WordPress zich ontwikkeld van een blogsysteem tot een volwaardig website systeem waarbij bijna elk soort website gebouwd kan worden en met plugins is het zelfs mogelijk om een webshop te maken.
De actieve community zorgt voor constante ontwikkeling van WordPress. Het systeem wordt steeds beter en gebruikersvriendelijker. En op dit moment is zo’n 30% van alle websites op het internet gebouwd met WordPress.
Wie gebruiken WordPress?
Ja, wie eigenlijk niet? Met WordPress kun je eigenlijk bijna elk soort website maken die je wilt. Daarom zie je WordPress ook bij een heleboel verschillende websites terug. Bekende websites die in WordPress gebouwd zijn, zijn:
- De website van Usain Bolt
- De website van Walt Disney
- Facebook Newsroom website
- Website van de Rolling Stones
- De website van het Witte Huis
Ook in Nederland zijn er grote namen die gebruik maken van WordPress:
Wat kun je met WordPress maken?
Standaard kun je met WordPress eenvoudig een blog en een website maken. Je kunt elk soort website maken door gebruik te maken van speciale WordPress themes kun je specifieke functionaliteit aan een website toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan een website voor fotografen of een bedrijfswebsite. Met plugins is het mogelijk om je WordPress website om te toveren in een webshop of in een forum. Ook kun je een besloten ledenomgeving maken met WordPress. Eigenlijk is met behulp van uitbreidingen mogelijk om elk soort website te maken.
Waarom een WordPress website maken?
De voordelen van WordPress op een rij:
- De software is gratis en licentie vrij
- Er is een actieve community die zich bezighoudt met de ontwikkeling van nieuwe functionaliteit
- Er zijn veel bedrijven die je kunnen helpen met het bouwen van een WordPress website
- Er zijn veel gratis en betaalde themes en plugins verkrijgbaar
- Het is eenvoudig om te leren ook als je niet technisch bent
Als je een WordPress website wil maken, zul je al snel 2 websites tegenkomen: wordpress.com en wordpress.org. Op het eerste gezicht is het voor de meeste starters niet duidelijk wat de verschillen zijn en welke versie je moet gebruiken. Kort gezegd is wordpress.com de gehoste versie van WordPress met beperkingen en wordpress.org de zelf gehoste versie waarbij je alles zelf in de hand hebt.
wordpress.com
Kies je voor een website op wordpress.com dan krijg je een website op een subdomein van wordpress.com. De website is dan bereikbaar via: websitenaam.wordpress.com. Standaard heb je 3GB aan opslagruimte, kun je kiezen uit enkele tientallen gratis WordPress themes maar worden er ook advertenties op de website getoond.
Wil je meer vrijheid dan kun je een betaald abonnement nemen. De prijzen beginnen bij € 4,- per maand en lopen op naar € 25,- per maand. Zie ook de pagina prijzen op de WordPress website.
Met een abonnement kun je meer dan met de gratis optie maar je zult nog steeds tegen (veel) beperkingen aanlopen.
wordpress.org
De beperkingen die je bij wordpress.com hebt, heb je niet bij de zelf gehoste versie van WordPress. Bij deze oplossing download je de software en installeer je deze op een eigen (gehuurde) webruimte. Je kunt bijvoorbeeld beginnen met een shared hosting pakket van een paar Euro per maand. Naast een hostingpakket heb je ook een domeinnaam nodig. Je kunt hierbij zelf kiezen welk domein je voor je website neemt (mits vrij natuurlijk).
Het voordeel van een zelfgehoste WordPress website is dat er geen beperkingen zijn. Je kunt zelf alles toevoegen wat je wilt. Dus als jij een plugin of een theme wilt installeren, dan kan dat. De beperkingen die je bij wordpress.com hebt, heb je hier dus niet.
Het nadeel is van de gehoste versie is dat je alles zelf moet doen. Het onderhoud van de website, het beveiligen van de website, de updates. Je kunt dit natuurlijk ook uitbesteden maar je moet het wel regelen.
Wanneer kies je voor wordpress.com?
- Als je snel wilt starten zonder allerlei zaken te hoeven regelen en geen geld met je website wilt verdienen
- Als je het onderhoud niet zelf wilt doen
- Als je geen omkijken wilt hebben naar de beveiliging, backups en updates
Wanneer kies je voor wordpress.org?
- Als je vrijheid wil om alles te installeren op je website (gratis en betaalde plugins en themes)
- Als je eigen advertenties of affiliate producten op je website wilt plaatsen
- Als je een membership website of een webshop wilt maken
- Als je gebruik wilt maken van Google Analytics of andere tracking tools
In dit artikel gebruiken we wordpress.org.
Eén van de eerste zaken die geregeld moeten worden is het vastleggen van een domeinnaam voor je website. Een domeinnaam kun je zien als het adres van je website op het internet.
Handige software als je met WordPress gaat werken
Gratis software:
- FileZilla – software om bestanden over te zetten naar de webserver
- Atom – software om website bestanden te bewerken
- Notepad++ – iets simpelere software om website bestanden te bewerken
- Sublime Text – nogmaals software om website bestanden te bewerken
- Gimp – gratis alternatief voor Photoshop, om afbeeldingen mee te bewerken
- Canva – gratis online software om bijvoorbeeld blog afbeeldingen te maken
- MailChimp – autoresponder software om e-mailadressen te verzamelen en nieuwsbrieven te verzenden
- Google Chrome – webbrowser van Google
- Browserstack – om jouw website in verschillende browsers te bekijken
Betaalde software:
- Adobe Photoshop – de beste software om afbeeldingen te bewerken en zelf illustraties te maken.
- Adobe Illustrator – Software om logo’s, pictogrammen, tekeningen, typografie en illustraties maken voor drukwerk, web, video en mobiele apparaten.
- Adobe Dreamweaver – Webontwerp software van Adobe. Om je website te bouwen.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is een unieke naam op het internet. Een domeinnaam verwijst naar het ip-adres waar een webserver op draait. Op de webserver kun je je website plaatsen. Als nu iemand jouw domeinnaam intikt, ziet hij of zij dus de bestanden op jouw webserver.
Een domeinnaam bestaat uit 2 onderdelen:
- Het eerste gedeelte is de naam zelf; voor deze website dus “succeswebsite”
- Het tweede gedeelte is de domeinnaam extensie of topleveldomein; voor deze website dus “.nl”
Een domein extensie kan verwijzen naar een land. Zoals .nl voor Nederland of .be voor België. Of kan generiek zijn. Zoals .com of .net. Er zijn meer dan 500 domein extensie beschikbaar. Voor een volledig overzicht kijk je op de website IANA.
Wat zijn de regels voor een domeinnaam?
Je kunt niet elke naam kiezen die je wil. Er zijn regels voor een domeinnaam:
- Je kunt alleen letter (a-z), cijfers (0-9) of het minteken (-) in een domeinnaam gebruiken
- Minimaal 2 en maximaal 63 tekens
- Geen namen gebruiken die aanstootgevend zijn
- Enkele namen kunnen niet geregistreerd worden, zoals “ftp” en “mail”
7 tips voor het kiezen van een domeinnaam
- Kies een makkelijk te onthouden domeinnaam
Hoe vaak hoor je niet op de radio “ga naar www.websitenaam.nl en dit schrijf je als ….”. Probeer dit te vermijden door een makkelijke naam te kiezen. - Kies een korte domeinnaam, hoe korter hoe beter
Het is nu natuurlijk moeilijk om een korte domeinnaam vast te leggen omdat veel domeinnamen al geregistreerd zijn. Maar je kunt natuurlijk ook kijken of je een domein kunt overnemen. - Gebruik de juiste domeinnaam extensie
Voor de Nederlandse markt is een .nl de beste keuze. Ga je internationaal, kies dan een .com domein. Als je je op een specifiek land richt, kies dan de extensie van het land. Bijvoorbeeld .de voor Duitsland of .be voor België. - Vermijd nummers en leestekens
Het ziet er misschien leuk uit marketing4u.nl maar het is moeilijk te onthouden. Hetzelfde geldt voor streepjes tussen namen in het domein. Voor SEO maakt het trouwens niet uit of je streepjes gebruikt of niet. - Doe onderzoek
Onderzoek of er geen andere domeinen actief zijn die op de jouwe lijken of bijvoorbeeld met een .nl extensie als je een .com domein wil nemen. - Bescherm je merk
Leg altijd de domeinnaam met jouw merknaam vast. - Richt je op je werkgebied
Je kunt ook een domein voor jouw plaatsnaam vastleggen. Zoals timmermanamsterdam.nl. Het is voor bezoekers dan duidelijk wat je doet en waar je het doet.
Domeinnaam registreren
Een domeinnaam registreer je bij een zogenaamde registrar. Dit zijn bedrijven die bevoegd zijn om domeinen vast te leggen. Verderop bij het onderdeel webhosting zal ik je laten zien hoe eenvoudig het is om een domeinnaam vast te leggen. Dit doe ik samen met het vastleggen van een webhosting pakket.
Is mijn domeinnaam nog vrij?
Wil je weten de door jou gewenste domeinnaam nog vrij is of wil je weten wie een domein heeft vastgelegd? Dit kun je bij verschillende website controleren:
- SIDN voor .nl domeinen
- DNS Belgium voor .be domeinen
- Whois voor .com domeinen
Als je een domeinnaam heb vastgelegd, wordt het tijd voor de volgende stap: hosting voor je WordPress website uitkiezen.
Wat is hosting?
Hosting of webhosting is een server met een daarop een webserver welke permanent aan het internet aangesloten is. Een pakket kun je huren bij een provider. Ook kun je zelf een server kopen en deze inrichten maar dit vereist wel systeemkennis.
Er zijn verschillende soorten hosting oplossingen:
Shared hosting
Bij shared hosting huur je een gedeelte van een server. Op deze server zitten meerdere, andere klanten. Alle resources van de server worden door alle gebruikers gedeeld.
Voordelen:
- Goedkoop
- Geen beheer, dit wordt door de provider gedaan
Nadelen:
- Je kunt last van andere klanten hebben omdat alle resources gedeeld worden
- Vaak minder snel
- Beperkte webruimte en bandbreedte (niet geschikt voor high traffic websites)
VPS hosting
Een VPS is een Virtual Private Server. Het is dus een virtuele server oftewel een afgeschermd gedeelte van een server. Hierbij heb je eigen resources en dus geen last van andere klanten. Je kunt meerdere accounts op een VPS zetten.
Voordelen:
- eigen resources, geen last van andere klanten
- meer webruimte dan shared hosting
- meerdere websites hosten
- zelf naar eigen inzicht inrichten
Nadelen:
- je moet meer kennis van zaken hebben
- iets hogere prijs dan shared hosting
- je hebt nog geen complete vrijheid mbt de inrichting
Dedicated server
Een dedicated server is een eigen, fysieke server. Het is dus nog een stapje hoger dan een VPS. Het voordeel is wel dat je je de server inrichting helemaal zelf kan bepalen. Het is vooral geschikt voor high traffic websites en voor hosting partijen.
Voordelen:
- complete vrijheid hoe je de server in wil richten
- snelheid
- eigen resources
Nadelen:
- systeembeheer moet je zelf regelen
- hogere kosten
Wat heb je voor hosting nodig?
Als je een WordPress website gaat bouwen dan kun je beginnen met shared hosting. Dit is, zeker in het begin, voldoende. Belangrijk is dat je de juiste provider kiest. Vaak wordt de goedkoopste gekozen maar dit is niet altijd de beste. Belangrijk van een provider is dat de hosting veilig is en dat de hosting snel is. Daarnaast zijn zaken als support belangrijk.
Er zijn heel veel verschillende webhosting bedrijven en vele daarvan zijn goed. Ik zelf host bij Neostrada. Dat is een goede provider voor je WordPress website tegen een schappelijke prijs.
Welke eisen stelt WordPress aan hosting?
Bij de meeste providers kun je met je WordPress website terecht. De meeste providers voldoen aan de eisen. De aanbevolen eisen aan een hostingpakket zijn:
- PHP versie 7.2 of hoger
- MySQL versie 5.6 of hoger of Maria DB versie 10.0 of hoger
- HTTPS support
Het voorbereidende werk zit er op, we gaan nu beginnen met het bouwen van de website. Als eerste gaan we een domein en webhosting regelen.
1. Domeinnaam en webhosting regelen
Als eerste gaan we naar de website van Neostrada om een domein en webhosting te regelen. Hier kun je voor € 2,99 per maand je website laten hosten.
Scroll iets naar beneden op de pagina totdat je de pakketten ziet. Kies voor “Webhosting Starter”.
Als je een langere periode kiest, krijg je extra korting.
Je komt in het volgende scherm waar je je domeinnaam kan kiezen. Vul je domeinnaam in en klik op “Check”.
Je ziet welke extensies er vrij zijn, kies voor een .nl domeinnaam als je je website op Nederland richt. Klik op bestel achter de .nl optie.
Je ziet wat er in je winkelmandje zit. Bevestig je bestelling door op de knop te drukken.
Je ziet nogmaals een overzicht van je bestelling. Controleer of je het pakket “Webhosting Starter” geselecteerd hebt en controleer voor de zekerheid je domeinnaam. Als alles in orde is, ga je door naar de volgende stap.
Registreer je als nieuw klant.
Vul je gegevens in.
En je bent klaar. Je hebt een domeinnaam en webhosting vastgelegd. Je krijgt de bevestiging in je mail.
2. WordPress installeren
We gaan nu beginnen met de WordPress website.
De installatie van een WordPress website bij Neostrada is heel eenvoudig.
Na je bestelling krijg je de gegevens per mail toegestuurd.
In de mail vind je de links naar je CPanel. Dit is een controle paneel voor je webhosting pakket waarmee je de instellingen kan beheren en je kan er ook WordPress mee installeren.
Open de link, je komt op de pagina waar je kan inloggen.
Als je ingelogd bent, scroll je helemaal naar beneden. Daar zie je de automatische installer van WordPress staan.
Klik deze aan en je komt in het bevestigingsscherm. Klik op “Install Now”
Je komt in een scherm waar je de instellingen moet bevestigen of aanpassen. Als eerste de gegevens van de website.
- De versie kan je laten staan, deze staat op de meest recente WordPress versie
- Bij het protocol kies je https
- Bij domein kies je jouw domein (als het goed is is dit de enige optie)
Vervolgens vul je de Site Settings in:
- Bij Site Name vul je de naam van je website in
- Bij Site Description een tagline
- Enable Multisite niet aanvinken
Denk hier niet te lang over na. Je kan dit later nog aanpassen.
Vervolgens ga je het beheerders account aanmaken
- Bij Admin Username staat “admin”. Dit moet je altijd veranderen in een naam naar keuze. Probeer wel minimaal 8 karakters te gebruiken.
- Je genereert een wachtwoord door op het icoon te klikken
- Kies een e-mailadres van jezelf
Kies vervolgens de taal van je website. Plugins hoef je niet aan te vinken.
Klik op de Install button en de WordPress installatie begint…
Na een paar minuten is WordPress geïnstalleerd.
In het scherm staan 2 links. Eén hoe bezoekers de website zien, zie hieronder.
De andere link is naar het WordPress dashboard. Met het WordPress dashboard kun je je website beheren. Je kan hier de pagina’s aanmaken, het uiterlijk aanpassen en nog veel meer.
De WordPress installatie is nu voltooid. Je website is klaar om ingericht te worden!
3. WordPress instellen
Na de installatie van WordPress moeten er wat onderdelen ingericht worden. Dit doe je via het WordPress dashboard. Je kan het bereiken via: www.websitenaam.nl/wp-admin. Voor “websitenaam.nl” vul je je eigen website in. Als je eenmaal ingelogd bent, kun je aan het werk om de WordPress instellingen aan te passen.
Demo content verwijderen
Tijdens de installatie maakt WordPress een nietszeggende voorbeeld bericht en pagina aan. Deze verwijderen we.
Onder Berichten staat het bericht “Hello world!”. Als je hier met je muis overheen gaat verschijnt er een menu. Klik op Prullenbak om het bericht te verwijderen.
Vervolgens klik je op Prullenbak. Het net verwijderde bericht komt eerst in de Prullenbak. Hier verwijderen we het bericht permanent.
Het voorbeeld bericht is nu helemaal verwijderd.
Hetzelfde gaan we voor de aangemaakte voorbeeld pagina doen. WordPress maakt de pagina Sample page aan. Ga via het menu aan de linkerkant naar de Pagina’s. Ga met je muis over de pagina Sample pagina en klik op Prullenbak om de pagina te verwijderen.
Klik vervolgens weer op Prullenbak om de pagina permanent te verwijderen.
Standaard categorie aanpassen
WordPress maakt bij de berichten de standaard categorie “Uncategorized” aan. Berichten die aangemaakt worden, worden standaard in deze categorie geplaatst. Hernoem de categorie naar een naam naar eigen keuze, bijvoorbeeld Blog of Nieuws (zoals in onderstaand voorbeeld).
Nieuwe naam aan de standaard categorie geven:
Homepage aanmaken
Om alles af te kunnen maken, maken we meteen de homepage aan. Dit doe je door naar Pagina’s > Nieuwe pagina te gaan. Geef de pagina de naam “Home”. Voeg wat willekeurige tekst toe, dit kun je later aanpassen.
Menu instellen
Het menu dat straks op de website te zien is, gaan we instellen. Onder Weergave > Menu’s vind je de menu opties. Geef het menu een naam naar keuze.
Voeg de pagina toe. Tot nu toe is alleen de homepagina aangemaakt.
Dan bepaal je de plaats waar het menu getoond moet worden. Dit is per theme verschillend. Je kan het menu op de standaard plaats, bovenaan de website tonen, maar bij dit theme bijvoorbeeld ook in de footer.
Klik als laatste op “Menu opslaan” en het menu is aangemaakt.
Instellingen aanpassen
Vervolgens gaan we onder instellingen WordPress instellen. Onder Instellingen staan verschillende opties die aangepast kunnen worden. Als eerste het onderdeel Algemeen;
- Ondertitel: geef een goede beschrijving wat bezoekers op deze website kunnen vinden
- Tijdzone: kies de juiste tijdzone
- Datumnotatie: hiermee bepaal je hoe de datum op de website getoond wordt, bijvoorbeeld bij de datum wanneer een blog gepubliceerd is
- Tijdnotatie: hetzelfde als de datumnotatie maar dan voor de tijd
Permalinks aanpassen
De permalinks zijn belangrijk voor SEO. Het zijn de URL’s van je website en je wil dat deze goed leesbaar zijn voor zoekmachines zodat je website beter gevonden wordt.
Reacties instellen
TEKST
Homepage instellen
We stellen de aangemaakte pagina in als homepage. Dit betekent dat als een bezoeker naar jouw domein gaat, deze pagina getoond wordt.
4. WordPress theme kiezen
Een WordPress theme bepaalt hoe je website er uit ziet en heeft soms ook functionaliteit ingebouwd. Er zijn gratis en betaalde WordPress themes. Nu zal je misschien wel denken, dan neem ik lekker een gratis theme en dat begrijp ik. Maar daar zitten wel wat haken en ogen aan. Bij een gratis theme krijg je bijvoorbeeld niet altijd ondersteuning en veel themes zijn kwalitatief niet zo goed. Als je een gratis theme kies, is het belangrijk dat je er één kiest die goed is qua code en ondersteuning.
Hieronder heb ik een lijstje gemaakt met WordPress themes die ik aanraad:
- Astra (gratis)
- Hestia (gratis)
- OceanWP (gratis)
- GeneratePress (gratis/ betaald)
- Divi (betaald)
- Genesis framework themes (betaald)
WordPress theme installeren
Het installeren van een WordPress theme is niet moeilijk. Ga in het linkermenu naar Weergave > Thema’s. Je krijgt een overzicht van de themes die op dit moment geïnstalleerd zijn.
Je kan een theme uit de lijst kiezen of het zoekveld gebruiken en de naam van het theme intikken. Als je een theme koopt, kun je deze via de opite Thema uploaden installeren.
In het voorbeeld zoeken we naar GeneratePress. Het theme komt op de pagina te staan en je klikt op de button Installeren om het theme te installeren.
Het theme is geïnstalleerd, vervolgens ga je het activeren
Het gekozen theme is nu actief op de website. Je kunt via de link “Site bekijken” de website bekijken.
Zoals je kunt zien, ziet de website er nu heel anders uit met het nieuwe theme.
Het installeren van het WordPress theme is nu afgerond.
5. Installeer essentiële WordPress plugins
Plugins zijn uitbreidingen op je WordPress website. Het betreft vaak extra functionaliteit die niet in een standaard WordPress installatie aanwezig is. Denk bijvoorbeeld aan een foto album of een contact formulier. Net zoals bij themes zijn ook hier gratis en betaalde themes. En ook hier moet je goed uitkijken welke plugins je gebruikt.
Hieronder vind je een lijstje met plugins waarvan ik vind dat je die in ieder geval op je WordPress website moet installeren:
- Yoast SEO – om je on-page SEO goed in te kunnen stellen en om een sitemap voor Google aan te maken
- Sucuri – om de beveiliging van je WordPress website te verbeteren
- WP Fastest Cache – om je website te versnellen
- Autoptimize – ook om je website te versnellen
- Ninja Forms – om formulieren te maken, bijvoorbeeld een contactformulier
- UpdraftPlus – plugin om backups van je website te maken
- Insert Headers and Footers – om code aan de header en fouter toevoegen, bijvoorbeeld de Google Analytics code of je Facebook pixel
- Imagify – om afbeeldingen op je website te optimaliseren
Er zijn duizenden plugins die je op een WordPress website kan gebruiken. Bovengenoemde plugins zijn plugins die elke website kan gebruiken. Als je website groeit, zul je misschien nog andere plugins willen.
Een plugin installeren is niet moeilijk. Ga in het linkermenu naar de optie Plugins > Nieuwe plugin. Aan de rechterkant zie je een zoekveld waar je de naam van de plugin kan opgeven. Het zoeken begint automatisch.
Als de gewenste plugin gevonden is, klik je op Nu installeren. De plugin wordt geïnstalleerd.
Na installatie klik je op Activeren.
Je ziet in het overzicht dat de plugin actief is.
6. Website is klaar, wat nu?
De website is geïnstalleerd en geconfigureerd, de basis staat. Het vullen en eventueel aanpassen van de layout kan nu beginnen. Omdat dit werkzaamheden zijn die per website verschillen, worden deze niet in dit artikel behandeld.
Heb je vragen of kom je ergens niet uit? Laat het weten via een reactie hier onder.